Eten en drinken
Plastic
Zero waste

Dit is de oplossing voor het afvalprobleem 

Ecocreation ontwikkelde een composteermachine met een bacteriecultuur die zelfs luiers aankan.
27-09-2018 - door Roos
Foto: Neonbrand

Foto: Neonbrand

Afval. Bij Voor de Wereld van Morgen raken we er niet over uitgepraat, want initiatieven tegen (plastic)afval zijn er alom - yay! Afgelopen zomer zagen we op Welcome to the Village de composteermachine Ecocreation. En dat is composteren 2.0, want in deze composteermachine kan van alles: niet alleen GFT, maar ook vlees, vis, citrusvruchten, koffiedroes, composteerbare verpakkingen en zelfs luiers.

Zo werkt de machine van Ecocreation  

Al het organisch afval van bijvoorbeeld een festival of kantoorgebouw kan in de machine van Ecocreation. Vervolgens wordt het gecomposteerd. En dat zijn niet alleen etensresten, maar ook verpakkingen van suikerriet, bioplastic of composteerbaar karton. Het afval dat niet gecomposteerd kan worden en dus overblijft, gaat vervolgens naar het normale afval. Die afvalstroom is dus stukken kleiner, want naast de klassieke composteerbak waar alleen etensresten in kunnen kan de machine van Ecocreation een hoop andere troep aan.

Daarmee is het een makkelijke manier voor ziekenhuizen, festivals, hotels, bejaardentehuizen, scholen en kantoren om de afvalstroom aanzienlijk te verminderen. Het afvalreductiesysteem wordt stapje bij beetje opgepakt in Nederland, maar ook in Europa, Amerika en Canada zijn er geïnteresseerde partijen. Ecocreation gaat de wereld veroveren dus!

Superbacterieën die het afval verslinden            

We vroegen Servan, één van de bedenkers van Ecocreation, hoe het composteren met een speciale bacteriecultuur precies werkt. De bacterieën worden gekweekt in een lab: daar vermenigvuldigen de organismen zich snel in een warme en vochtige ruimte, en met de juiste voeding. De gekweekte bacterieën hebben een poedervorm en zijn in eerste instantie in een soort winterslaap. Pas als ze in aanraking komen met etensresten in de composteermachine worden ze actief en zetten ze het materiaal om in compost.

Superbacterieën dus, die zelfs niet terugdeinzen luiers. Al het composteerbaar materiaal in de luier wordt omgezet in compost, en dat betekent voor bijvoorbeeld luiers een enorme reductie in het afval dat uiteindelijk verbrand wordt.

                

De composteermachine van Ecocreation stond afgelopen jaar ook op festival DGTL

Zo vertelt Servan: "Luiers die terechtkomen in de composteermachine worden voor het overgrote deel gecomposteerd en omgezet tot een droge stof. De volumereductie ligt rond de 80% en de hygiëne neemt aanzienlijk toe. De plasticdelen die niet composteren worden samen met de droge massa overgeheveld naar het reguliere afvalverwerkingsproces. Zo kun je met de machine op locatie 100.000 kilo luierafval terugbrengen naar maar 20.000 kilo droge stof."

Ecocreation is in staat om afvalbergen te verkleinen en dat is goed nieuws, maar buiten kijf staat natuurlijk dat dé oplossing voor het afvalprobleem is dat we er minder van produceren. Zelf wat doen? Zo kan je Klippa, de digitale kassabon, gaan gebruiken, een week lang de zero-waste-lifestyle uitproberen, of een paar van deze tips voor een leven met minder afval gebruiken.

Meer lezen over afval?

         

Profile picture for user roosvanderkloet_88859
Roos
Auteur
Roos is community manager bij Voor de Wereld van Morgen. Heb je een goed idee voor een duurzaam initiatief? Meld je dan aan op Voor de Wereld van Morgen en deel het met ons!