Eten en drinken

Dit is de nieuwste generatie vleesvervangers  

Hoe Beyond Meat en Impossible Foods klimaatverandering tegengaan.
09-12-2019 - door Erik
vleesvervanger

De kracht van de vleesvervanger: wel barbecueën, geen ontbossing. Foto: Beyond Meat

De wereldwijde veeteelt is een ramp voor de planeet. De opdracht is helder: we moeten veel minder (of geen) dierlijke en meer plantaardige eiwitten consumeren om klimaatontwrichting te voorkomen. Geen probleem, toch? Hoewel we graag geloven dat we de hele dag door rationele keuzes maken blijkt dit in de praktijk tegen te vallen: de mens is een gewoontedier. Zeker wanneer het onze eetgewoontes betreft. Hierin schuilt dan ook de kracht van de vleesvervanger: het mogelijk maken om met dezelfde gerechten toch duurzamer te eten.

Totdat kweekvlees daadwerkelijk in de supermarkt te koop is ligt de taak om ons zo goed mogelijk voor de gek te houden bij de producenten van 'plantaardig vlees'. En dat gaat ze aardig af! Beyond Meat en Impossible Foods vormen de voorhoede van de nieuwste generatie vleesvervangers. Beide bedrijven zijn gevestigd in de VS en strijden om de aandacht van de consument. Die strijd vindt niet alleen plaats in de supermarkt maar ook in samenwerkingen met restaurants en fastfoodketens.

Impossible Burger smaakt naar bloed

Hoe zorg je dat een vleesvervanger de 'bloedsmaak' van echt vlees krijgt? Door het heemmolecuul dat voor deze smaak zorgt uit plantaardige bronnen te halen. Het team van Impossible Foods wist dit voor elkaar te krijgen door genetisch gemodificeerde gisten te fermenteren. De Impossible Burger werd een hit en het bedrijf haalde in 2018 bijna 400 miljoen dollar aan investeringen op.

Ook fastfoodketens waren enthousiast. Zo kun je in de VS bij de Burger King sinds dit jaar de Impossible Whopper scoren. In de EU zijn genetisch gemodificeerde ingrediënten echter niet toegestaan. Daarom koos de Burger King in Europa voor hun plantaardige Rebel Whopper voor een samenwerking met de Vegetarische Slager.

Burgers, worstjes of pizza? Foto: Impossible Foods

Beyond Meat naar de beurs

KFC koos recentelijk voor een samenwerking met Beyond Meat. En niet zonder succes: bij een test in Atlanta was de Beyond Fried Chicken van KFC binnen vijf uur uitverkocht. De Beyond Burger weet echt vlees goed na te bootsen door gebruik te maken van onder andere erwteneiwit en bietensap.

De producten van Beyond Meat bevatten geen genetisch gemodificeerde ingrediënten en zijn daarom ook in Europa verkrijgbaar. Onder andere Bill Gates en Leonardo di Caprio investeerden in het bedrijf en de koers van het aandeel verdubbelde toen het bedrijf begin 2019 naar de beurs ging. 

Erwteneiwit en bieten: de Beyond Burger. Foto: Beyond Meat

Ook ASN Bank belegt in Beyond Meat. Hier lees je hoe de duurzame onderzoekers van ASN Bank tot die keuze kwamen. ‘De belangrijkste reden om Beyond Meat aan het ASN Beleggingsuniversum toe te voegen is dat het bedrijf een belangrijke rol speelt in de voedseltransitie, van dierlijke naar plantaardige eiwitten. Dat is belangrijk om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen en zo klimaatopwarming af te remmen.’

Intussen meldt ook Nestlé, het grootste voedselbedrijf ter wereld, zich aan het front. Hun Incredible Burger wordt in Duitsland bij de McDonald's verkocht en is in de VS sinds kort verkrijgbaar onder de naam Awesome Burger.  

Plantaardig eten verkleint jouw impact het meest

Dat steeds meer grote voedselbedrijven en restaurantketens plantaardige alternatieven omarmen en toegankelijker maken is goed nieuws. In het grootste onderzoek ooit uitgevoerd naar de schadelijke gevolgen van landbouw concludeerden de onderzoekers immers: het vermijden van vlees en zuivel is de 'single biggest way to reduce your environmental impact on the planet.' Dat lees je goed, meer nog dan minder vliegen of elektrisch rijden.

De productie van 100 gram dierlijk eiwit stoot vele malen meer broeikasgassen uit dan 100 gram plantaardig eiwit. Bonen, peulvruchten en noten scoren het best. Bron: The Guardian

Het is dan ook niet verrassend dat ook een aantal van onze eigen Voor de Wereld van Morgen-ondernemers tot doel heeft deze transitie te versnellen. Zo ontwikkelde FUMI Ingredients een alternatief voor ei-eiwit op basis van micro-algen, gist en andere micro-organismen. En heeft de internationale organisatie Proveg de missie de wereldwijde consumptie van dieren met 50 procent te verminderen tegen het jaar 2040.

Of je nou zelf bonen direct in je maaltijden verwerkt of toch liever je tanden in een sappige burger zet: de nieuwste generatie vleesvervangers brengt een wereld waarin we allemaal minder dierlijke producten eten weer een stap dichterbij.

Meer weten over plantaardig eten?

Profile picture for user espeschier_93811
Erik
Auteur
Schrijft voor een duurzame toekomst op een gezonde planeet. Bij Voor de Wereld van Morgen helpen we duurzame ondernemers aan een vliegende start én vertellen je over de groenste innovaties en startups die de wereld een beetje mooier maken. Heb jij een slim idee? Deel het met ons en laat weten hoe we je kunnen helpen!