Sociaal

Dit instrument kan iedereen bespelen 

De CRDL is een uniek instrument dat alleen werkt als je hem mét iemand anders gebruikt.
17-07-2018 - door Maartje
De CRDL

Als je de CRDL eenmaal hebt gebruikt dan begrijp je hoe bijzonder deze uitvinding is. Ruim een jaar geleden schreven we al over dit bijzondere ontwerp van Dennis Schuivens en Jack Chen dat een grote hit is in de zorg!

Even een kleine samenvatting van hoe het allemaal begon. Tijdens hun studie aan de Rietveld Academie kwamen Dennis en Jack in aanraking met de aangrijpende gevolgen van dementie en het verlies van contact. Ze ontdekten dat mensen met dementie gevoelig zijn voor dynamische prikkels, dingen die veranderen. En ontwierpen de CRDL, een houten ei dat door middel van aanraking en geluid contact legt tussen haar twee gebruikers.

Jack & Dennis kozen bewust voor de zintuigen horen en voelen. "Een aanraking is intiem en persoonlijk; het overbrugt letterlijk fysieke afstand om contact te maken. Daarbij is muziek is een bewezen effectieve manier om herinneringen op te roepen, zo blijft het auditief geheugen van mensen met dementie lang intact. Door deze twee zintuigen te verbinden helpt de CRDL het isolement van mensen te doorbreken wanneer een normaal gesprek niet meer goed mogelijk is."

Zorgsector enthousiast over CRDL

Als je bedenkt dat er nu al 270.000 Nederlanders zijn met dementie, en dit aantal over 25 jaar zal verdubbelen naar meer dan een half miljoen mensen, dan begrijp je dat de zorgsector enthousiast reageerde op de CRDL. Zo zijn er al ruim 350 CRDL's in gebruik, waarvan het meerendeel bij zorginstellingen voor mensen met gevorderde dementie. Maar hij wordt ook gebruikt bij de zorg voor mensen met een visuele of verstandelijke beperking.

CRDL haalt dementerden uit hun isolement De CRDL helpt mensen met dementie

In 2017 won CRDL al de Heldcare wedstrijd van Social Enterprise NL en in maart 2018 ontvingen ze de Nationale Zorginnovatieprijs 2018. Deze laatste werd hen toegekend door een vakjury, een extra bevestiging dat de zorgsector enthousiast is over deze uitvinding.

Om het effect van de CRDL verder te onderbouwen worden er momenteel twee wetenschappelijke onderzoeken uitgevoerd. Een bij mensen met gevorderde demente en een bij mensen met een verstandelijke beperking. Zo hopen Jack en Dennis nog sterker te kunnen onderbouwen dat hun uitvinding een enorme verrijking is in het leven van haar gebruikers.

Nederlandse ondernemers innoveren de zorg

Dennis en Jack zijn niet de enige ontwerpers die een hun talent inzetten voor de zorg. Zo ontwierpTU Delft alumnus Lotte Leufkens de CloudCuddle, een mobiele bedtent voor kinderen met een beperking. Hiermee sleepte ze al vele prijzen in de wacht maar nog belangrijker zijn de positieve ervaringen van ouders die hun kinderen dankzij de CloudCuddle een mooier leven kunnen geven.

Ook de ondernemers achter Somnox de slaaprobot worden gedreven door hun wens om de groeiende groep mensen met slaapproblemen te helpen. Als je zelf een keer een slapeloze nacht of twee hebt gehad dan weet je hoe belangrijk een goede nachtrust is. De Somnox wist dan ook in no time ruim €200.000 op te halen via Kickstarter. Vanaf oktober is de robot te koop.

Mocht je zelf graag een CRDL willen hebben, houd dan wel rekening met het prijskaartje van €3.950 (ex btw.), of kies ervoor om hem te huren. 

Profile picture for user Maartje Maas
Maartje
Auteur
Mijn hart gaat sneller kloppen van duurzame ondernemers, groene uitvinders en sociale doeners. Heb jij een duurzame startup of baanbrekend groen idee? Meld je dan aan op Voor de Wereld van Morgen en deel het met ons!