Dit houten gebouw in Amsterdam heeft de toekomst 

19-07-2016 - door Redactie

Een nieuwe primeur voor Amsterdam en de architectuur in Nederland. Er wordt een houten toren van 73 meter hoog ontworpen, het hoogste van Nederland en wellicht Europa. Geavanceerde technologie op het gebied van innovatie, duurzaam bouwen en wonen komen samen in het gebouw.

Stad van de toekomst

Het innovatieve aan dit gebouw is dat het zal worden gebouwd met hout, zoals je vast al uit de naam HAUT kon halen. De gemeente Amsterdam koos dit ontwerp omdat het samen gaat met de visie op de stad van de toekomst, wat staat voor architectuur in balans met de natuur. Het wordt ontwikkeld door Team V, ingenieursbureau Arup, Lingotto, Nederlandse Energie Maatschappij en Nicole Maarsen. Duurzaam Europees naaldhout wordt gebruikt in de toren. Hierin is ruim drieduizend ton broeikasgas opgeslagen. Als het complex met beton zou worden gebouwd, zou er juist alleen maar meer CO2-uitstoot bijkomen. Tevens krijgt het gebouwd het label BREEAM Outstanding, de hoogst mogelijke duurzaamheidsscore.

Inrichting van HAUT

In HAUT worden de muren van verschillende stukken hout gemaakt en goed geïsoleerd, zodat er geen mogelijke geluidsoverlast komt. De buitenkant gaat voorzien worden van zonnepanelen en afvalwater wordt gezuiverd door filters op het dak. In de parkeergarage is plek voor elektrische deelauto’s. Ook is urban farming verwerkt in het ontwerp met op de begane grond nog een kas, een kwekerij, een terras en een innovatie lab dat aangesloten is met het Park Somerlust.

HAUT heeft echter ook nog een betekenis naast dat het klinkt als hout. Namelijk: haute couture. Wat weer staat voor op maat gemaakte architectuur. In 2019 moeten de 50 tot 60 appartementen klaar zijn aan de Spaklerweg.

Profile picture for user redactie
Redactie
Auteur
Het team van Voor de Wereld van Morgen inspireert je om steeds duurzamer te worden. Dat doen we met onze artikelen en door startende duurzame ondernemingen te helpen groeien.