Energie
Groene stad
Lifestyle
Tiny houses

Dit ecodorp (mét tiny houses) is bijna af!  

Martin Qvist en Jessika Kersting realiseren in het groene Oosterwold een ecodorp met Zweedse huizen: Bolderburen.
13-12-2017 - door Maartje
Houten huizen naar Zweeds design in ecodorp Bolderburen

Het klinkt idyllisch, een ecodorp met houten huizen van Zweeds design waar de hygge en lagom hoogtij vieren. En dat allemaal gelegen in een rustig, groen gebied op nog geen half uur van Utrecht en Amsterdam. Het heet Bolderburen en het wordt as we write gerealiseerd door Jessika en Martin.

Ook ik ben een van die huizenzoekers die in deze overspannen woningmarkt zoekt naar een sfeervol huis met veel buitenruimte, dichtbij de stad. Bolderburen met haar charmante houten huizen klinkt erg interessant en niet alleen voor mij, zo blijkt, want er zijn al een groot aantal huizen verkocht. Maar er zijn nog een paar opties, zo kan ik bijvoorbeeld kiezen uit twee soorten tiny houses met een geweldige tuin van maar liefst 200m2.  De tiny houses zijn te koop vanaf €162.000. Klinkt ideaal, want zoveel ruimte hebben we niet nodig en we dromen van een grote tuin met kippen (en een geit of twee).

Maar in het dorp komen ook gezinshuizen en zelfs enkele Zweedse villa's. Met opzet, want het dorp biedt graag ruimte aan mensen in verschillende levensfasen. Zo vertelt Jessika aan Parool: "De mensen die nu een huis hebben gekocht in Bolderburen zijn divers. Zo is er een psycholoog die in het AMC werkt, maar ook een Amsterdamse kok."

UPDATE: inmiddels zijn alle huizen verkocht en wordt er gewerkt aan een tweede dorp, Hazelhoeve, en zelfs al een derde!

Mini-dorp wordt groene oase

Jessika: “De inspiratiebron voor het mini-dorp zijn de boeken van Astrid Lindgren over Bolderburen, een klein dorpje in het groen met heel veel ruimte om samen te wonen en de mogelijkheid om zelf je eten te verbouwen."

een mini-dorp naar Zweeds ontwerp De houten huizen die de inspiratie vormen voor Bolderburen. Copyright: Kvist

Het dorp bestaat uit 22 huizen en ligt op een terrein van 2 hectare biologische landbouwgrond waar moestuinen en fruitboomgaarden kunnen worden gerealiseerd. Water wordt op eigen terrein gezuiverd en de benodigde energie voor de bewoners wordt grotendeels zelf opgewekt. "Op deze manier willen we wonen in een ecodorp laagdrempelig en aantrekkelijk maken.” aldus Martin.

Ben jij enthousiast over Bolderburen, kijk dan snel op hun website voor meer informatie over dit gave ecodorp. Of lees meer over een van de andere ecodorpen die nu in Nederland worden gerealiseerd.

Profile picture for user Maartje Maas
Maartje
Auteur
Mijn hart gaat sneller kloppen van duurzame ondernemers, groene uitvinders en sociale doeners. Heb jij een duurzame startup of baanbrekend groen idee? Meld je dan aan op Voor de Wereld van Morgen en deel het met ons!