Groene stad
Klimaat
Duurzaam wonen

Dit ecodorp implementeert alle 17 ontwikkelingsdoelen! 

De UN17 Village in Kopenhagen heeft alle 17 Sustainable Development Goals vertaald in een nieuw bouwproject
10-01-2019 - door Jessie
Render door TMWR

Render door TMWR

Ecodorpen zijn steeds populairder en in de bouwsector gebeurt er van alles op het gebied van duurzaamheid. Maar dit bouwproject in Kopenhagen is wel héél bijzonder. De UN17 Village, dat in 2023 in Kopenhagen te vinden is, heeft namelijk als eerste bouwproject ter wereld álle zeventien Duurzame Ontwikkelingsdoelen meegenomen!

Het project, UN17, won al direct een prestigieuze ontwikkelingswedstrijd in Kopenhagen. En dat is niet zo gek, want de 400 nieuwe huizen die in Ørestad Zuid komen te staan zijn op alle fronten duurzaam verantwoord. Met het project van 35.000m2 wordt 25 jaar aan projectontwikkeling in het compleet nieuwe stadsgebied afgesloten.

Afval bestaat niet

“In nature, waste does not exist”, zo stellen de architecten van UN17 Village. Maar in de bouwsector komt toch behoorlijk wat afval kijken. Op dit moment is de gebouwde omgeving verantwoordelijk voor meer dan 30% van de globale uitstoot. Bij de UN17 Village is dit anders. Afval zoals beton, hout en glas wordt ge-upcycled en gebruikt in de woningen. Deze grondstoffen worden ook lokaal gewonnen en verwerkt, waardoor er lokale werkgelegenheid wordt gecreëerd.

Ecodorp UN17 Foto: Ecodorp UN17. Render door TMWR

Sociaal duurzame bouw

Duurzaamheid, en de 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelen, gaat verder dan alleen afval en grondstoffen. Eigenlijk is Klimaatdoelen, waar in de persberichten over wordt gesproken, niet breed genoeg: het gaat ook over andere Duurzame ontwikkelingsdoelen. Daarom is er in het project ook rekening gehouden met andere duurzaamheidsaspecten, zoals de sociale omgeving. Er komen 37 verschillende soorten huizen in het ecodorp, waardoor een mix van gezinssamenstellingen hun intrek kunnen nemen: of je nu jonge starter of senior bent: 800 mensen kunnen straks duurzaam naast elkaar wonen. Daarnaast zal het project, door onder andere de bouw van een duurzaam restaurant, voor zo’n 100 extra banen zorgen.

Foto: Ecodorp UN17. Render door TMWR Foto: Ecodorp UN17. Render door TMWR

Een duurzame lifestyle

De huizen in het ecodorp zijn ontworpen met een ruimtelijk gevoel, zijn voor iedereen bewoonbaar en maken duurzaam leven zo makkelijk mogelijk. Door de zonnepanelen op het  dak worden de huizen zelfvoorzienend, met het regenwatersysteem kan jaarlijks 1,5 miljoen liter water worden gerecycled, en door de groene daken en rooftop gardens krijgt ook de lokale biodiversiteit een boost.

Verder staan ook een gemeenschappelijke keuken, kantoorruimte en badhuis op de planning. “With the UN17 Village, we wanted to create not only an iconic and sustainable building from recycled materials, but also the opportunity for a sustainable lifestyle”, verklaart Anders Lendager, de CEO van Lendager Group die het project ontwikkelt. Dat is natuurlijk een extra stap ten opzichte van de gebouwen die uit duurzame een circulaire materialen worden gemaakt.

Foto: Ecodorp UN17. Render door TMWR Foto: Ecodorp UN17. Render door TMWR

Benieuwd naar meer ecodorpen? 

Misschien vind je deze artikelen ook interessant: 

Foto's: TMRW via Dezeen en Lendager.com 

Profile picture for user jessie_68177
Jessie
Auteur
Jessie is schreef twee boeken over een duurzame lifestyle (Het Zero Waste Project en Doe Het Zero) en gebruikt haar online kanalen om anderen te inspireren. Ze is ervan overtuigd dat duurzaam leven ook heel leuk, makkelijk en stijlvol kan zijn en is vastbesloten om met haar duurzame (plasticvrije) lifestyle de wereld te redden.