Dit doe je met je afgedankte apparaat  

In je laptop, tv of oude mobieltje zit nog veel waardevols, bijvoorbeeld goud. Maar waar lever je een kapot apparaat eigenlijk het best in?
06-06-2018 - door Roos
Foto: Ann Kathrin Bopp via Unsplash

Foto: Ann Kathrin Bopp via Unsplash

Dat je elektrische apparaten niet zomaar in de prullenbak moet gooien weten we natuurlijk al lang. Ze bevatten schadelijke stoffen - zoals bijvoorbeeld kwik of lood - en er zitten ook veel metalen in je mobieltje of laptop die hergebruikt kunnen worden, zoals goud. Véél beter voor het milieu om dat eruit te halen dus.   

Creatief met chips

Er zit écht verbazingwekkend veel goud in mobiele telefoons. Wist je dat je met 400 ingezamelde telefoons al een set trouwringen kunt maken? Niels van Closing the Loop liet een mooi paar maken van het goud dat verwerkt zit in de chips. Closing the Loop pakt het recycleprobleem daar aan waar dat het grootst is: in Afrika. De meeste Afrikaanse landen hebben geen goed recyclesysteem waardoor mobieltjes op een grote vuilnisbelt belanden.

Ook electronicagiganten Samsung en Dell kwamen de laatste jaren met duurzame designs. Zo liet ook Dell sieraden maken van goud uit moederborden en bracht Samsung in Zuid-Korea een speciale lijn telefoons op de markt die waren gemaakt met onderdelen van de uit de handel genomen Galaxy Note 7 van het bedrijf.     

Kom maar hier met die telefoon

Wil je nou zelf van je oude telefoon af, dan kun je daarmee meteen een goed doel steunen. Een aantal goede doelen werkt samen met recyclingbedrijven. Wanneer jij je mobieltje inlevert bij een goed doel, ontvangen zij een geldbedrag van het recyclingbedrijf - waar je mobieltje uiteindelijk ook terecht komt.

Let er, voordat je je oude mobielt inlevert, wel goed op dat persoonlijke gegevens zijn verwijderd. Bij de meeste telefoons kan je met één druk op de knop terug naar de basisinstellingen waardoor foto's, contacten, apps en smsjes verwijderd zijn. Vergeet niet om van tevoren even te back-uppen!

 Christian Widell via Unsplash

Bye bye beeldbuis  

Wanneer je grote apparaten koopt, zoals een wasmachine of koelkast, neemt de witgoedwinkel (ook de online winkels als Coolblue) waarschijnlijk het oude apparaat mee als service. Voor je laptop of tv is dit vaak niet zo, maar deze kun je dan weer gratis inleveren bij de milieustraat. Of nou ja, daar heb je natuurlijk indirect een gemeentelijke bijdrage voor betaald. Sommige steden beschikken ook over Wecycle-inleverpunten.

Wanneer je er zeker van wilt zijn dat alle data ook écht van je laptop zijn verdwenen, is het teruggaan naar de fabrieksinstellingen volgens kenners niet genoeg. Daarvoor is grover geschut nodig en de Consumentenbond zocht al voor ons uit welke programma's je daar het best voor kunt gebruiken. Better safe than sorry!  

​Meer weten over de goudmijnbouw? Je leest het in de blog over duurzame sieraden

Profile picture for user roosvanderkloet_88859
Roos
Auteur
Roos is community manager bij Voor de Wereld van Morgen. Heb je een goed idee voor een duurzaam initiatief? Meld je dan aan op Voor de Wereld van Morgen en deel het met ons!