Lifestyle

Dit boek is een must voor iedereen die duurzamer wil leven 

Wil je best wat duurzamer leven, maar weet je niet of het voor jou haalbaar is? Lees dan ‘Dit is een goede gids’ van Marieke Eyskoot!
30-03-2017 - door Jessie
Dit is een goede gids

Dit boek is een must voor iedereen die duurzamer wil leven

'Dit is een goede gids' is het nieuwste boek van Marieke Eyskoot. In deze super stijlvolle gids – Marieke is een duurzame fashion- en lifestyle-expert dus weet hoe belangrijk vormgeving is – vind je een flinke dosis praktische en positieve tips op het gebied van kleding, verzorging, eten, wonen, werken en vrije tijd. Van het föhnen van je tweedehands schoenen om ze passend te krijgen tot het gebruiken van een konjacspons voor een mooie huid en het kiezen van vlees met de minste impact: dit boek heeft op al je duurzame vragen een antwoord.

Ga voor goed, niet voor perfect

‘Dit is een goede gids’ vertelt je niet hoe je je leven precies moet inrichten; dat weet Marieke zelf eigenlijk ook nog niet precies. “Dit is een goede gids, maar geen perfecte. Ik heb mooie merken, goede winkels, nuttige tips en inspirerende mensen uitgekozen. Dus er staat veel in, maar veel ook niet: hij is bij lange na niet compleet. Er gebeurt zóveel, veel te veel om allemaal in een boek te zetten!”.

Het boek vertelt je ook niet wat goed en wat fout is, want ook daar is vaak geen eenduidig antwoord op. “Je hoeft geen heilige te worden, dat ben ik ook niet. Streven naar perfectie ontmoedigt alleen maar, omdat het niet haalbaar is”, aldus Marieke. Toch kun je met dit boek wel flinke stappen maken naar een duurzamere lifestyle. Zowel groot als heel klein: zoiets simpels als je nagellak in de koelkast bewaren zorgt bijvoorbeeld dat de lak langer smeerbaar is, zodat je hem  niet weg hoeft te gooien. “Één van de belangrijkste dingen die ik heb geleerd is dat jij de wereld bepaalt. Wij kunnen kiezen hoe we willen leven, wie we willen zijn, wat we leuk vinden en wat niet”, vertelt Marieke. “Duurzaamheid betekent niet dat je niks meer kan of mag, het geeft je juist méér: kwaliteit, opties, genieten”.

Duurzaam leven is als chocola

En dat is precies wat het boek zo inspirerend maakt: de juiste adressen, mooie merken, fijne plekken, verrassende weetjes en handige oplossingen.. na het lezen van dit boek wil je gegarandeerd een aantal toffe tips direct toepassen. Marieke vergelijkt duurzaam leven in haar boek met chocola: “Hoe graag ik ook vaak een hele reep achter elkaar in mijn mond stop, ik blijk toch altijd meer te hebben genoten van die keren dat ik hem met aandacht en wat langzamer opat. Een duurzame lifestyle is ook minder consumeren en kwaliteit boven kwantiteit stellen!”.

Verrassende voorlopers en inspirerende interviews

Naast tips, lijstjes en een flinke dosis achtergrondinspiratie staat ‘Dit is een goede gids’ vol interviews met inspirerende ondernemers en duurzaamheidsprofessionals. Van Janine Abbring die vertelt dat ze tijdens opnames voor Wie is de Mol weigerde koffie te drinken bij de Kentucky Fried Chicken tot Wendelien Hebly van Yoni die tips geeft hoe je je ogen open kunt blijven houden voor nieuwe dingen. Daarnaast vind je in het boek snelle recepten, tips voor kinderen en onverwachte onderwerpen zoals muziek, geld, vakanties en haarverf. Kies bijvoorbeeld eens voor een lokale koffietent in plaats van een belastingontwijkende keten en stem met je portemonnee door te kiezen voor spullen met een goed verhaal.

 

Marieke laat zien dat voor álles een duurzaam alternatief is, als je maar goed genoeg zoekt. Je kunt het boek dus gebruiken als een encyclopedie, handboek of een inspiratiebooster als je het gevoel bent dat je de  enige bent die zich inzet voor een betere wereld.

Vijf verrassende duurzame tips:

  1. Kijk eens een duurzaam programma op tv, zoals Groen Licht, Bloed, Zweet en Luxeproblemen en De Slag om de Klerewereld.
  2. Op zoek naar een kraamcadeau? Denk eens aan een zelfgemaakte verse maaltijd voor de moeder! Toch liever een kaartje sturen? Kijk dan eens naar Fairmail, Omapost of Goededoelenkaartje.
  3. Volg eens een workshop van Elin Wanderlüst. Zij kleurt stof met planten, wortels, bast, bloemen en gft-afval.
  4. Schrob met je koffieprut je pan schoon of strooi het in de tuin om slakken en katten weg te houden. Nog leuker: gebruikt het als bodyscrub met wat honing, kokosolie en avocado.
  5. Gebruik het lettertype Ecofont: deze is zo gemaakt dat hij 20% minder inkt gebruikt bij het afdrukken. Gewoon digitaal werken is natuurlijk nog beter.

Het boek is gedrukt op FSC-papier met plantaardige inkt en zowel de uitstoot voor het boek als alle Co2 en andere broeikasgassen die veroorzaakt werden door het schrijven zijn gecompenseerd. Van kleding en accessoires (ga voor tweedehands) tot verzorging (maak je eigen gezichtsmasker met knoflook, kokosolie en heidehoning en zie pukkels als sneeuw voor de zon verdwijnen), eten (vind via Happycow de beste vega(n) restaurants in het buitenland) , wonen (vraag BTW terug op je zonnepanelen) en werken (kies eens voor de fietskoerier), vrije tijd (ga kamperen) en weten (doe mee aan petities): in Dit is een goede gids komen alle onderwerpen van een duurzame lifestyle aan bod.

 

Ben je dus op zoek naar wat praktische en positieve inspiratie? Dan is het boek de investering van 20 euro zeker de moeite waard! Want: “het leven is om te vieren, niet om weg te gooien of te verkwanselen met spullen die eigenlijk te min voor ons zijn”. Dit is een goede gids is te koop voor 20 euro (ook als e-book: 12,50), in boekhandels, concept stores en online.

Profile picture for user jessie_68177
Jessie
Auteur
Jessie is schreef twee boeken over een duurzame lifestyle (Het Zero Waste Project en Doe Het Zero) en gebruikt haar online kanalen om anderen te inspireren. Ze is ervan overtuigd dat duurzaam leven ook heel leuk, makkelijk en stijlvol kan zijn en is vastbesloten om met haar duurzame (plasticvrije) lifestyle de wereld te redden.