Plastic
Duurzaam wonen

Dit bedrijf maakt betaalbare plasticvrije huizen 

Zonder dat je het misschien doorhebt zit er op veel plekken plastic in je huis. Deze Britse woningcorporatie wil daar iets aan doen.
16-08-2019 - door Jessie
Photo by Tina Dawson on Unsplash

Photo by Tina Dawson on Unsplash

Oké, misschien heb je een aantal plastics uit je huis verbannen. Maar dan nóg zit er ongemerkt nog best veel plastic in je huis. Denk aan de wc bril, de badkuip. afvoerpijpen in je keuken... Het Britse Accord Housing wil nu proberen om twaalf huizen te bouwen die zo min mogelijk plastic hebben. Zowel in de constructie als in de afwerking van het huis moet zo min mogelijk plastic gebruikt worden. 

Plastic in je huis 

Vooral in de keuken en badkamer valt winst te behalen, aldus het bouwbedrijf. Door andere bouwmaterialen te gebruiken en slim te ontwerpen wil het bedrijf nu zo veel mogelijk plastic reduceren. In plaats van niet-recyclebare kunststof kozijnen Toch is nog niet voor alles meteen een oplossing gevonden. "Voor de elektriciteit hebben we nog geen goede plasticvrije oplossing gevonden", vertelt Carl Taylor van het bouwbedrijf. "Daarom dagen we mensen in de bouwindustrie uit om hier creatieve oplossingen voor te vinden". Overigens is het Britse bouwbedrijf niet de eerste partij die aan de slag gaat met plasticvrije huizen, maar wél de eerste die op grote schaal 'normale' huizen in een plasticvrij jasje wil steken. Hierdoor worden de huizen ook betaalbaar en voor iedereen toegankelijk.  

Zo kunnen de plasticvrije huizen eruit komen te zien. Foto: Accord Housing

Zo kunnen de plasticvrije huizen eruit komen te zien. Foto: Accord Housing. 

Vervuiling in de bouwsector

Het project is niet alleen een leuke uitdaging, maar volgens de makers ook echt een must. Op dit moment is de bouwsector namelijk verantwoordelijk voor 60% van het grondstoffengebruik in Europa. Hiervan is zo'n dertig tot vijftig procent van het totaal bestemd voor de constructie van nieuwe huizen. En, hoewel huizen járen mee kunnen gaan, worden badkamers en keukens vaak om de paar jaar vervangen. Hierbij komt plastic afval vrij dat heel lastig is om te recyclen. Als alles goed gaat zal in januari 2020 het design voor de plasticvrije huizen af zijn en kan de bouw beginnen.

Circulaire economie in de bouwsector

Dit project is onderdeel van het CHARM (Circular Housing Asset Renovation & Management) project dat door het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, België en Nederland wordt uitgevoerd. Elk land zal een ander stukje van de circulaire economie oppakken. In Nederland is de TU Delft samen met de woningcorporatie Woonbedrijf aan de slag gegaan met circulaire economie. Daar worden twintig circulaire, verplaatsbare en stapelbare woningen gemaakt van materialen die uit andere huizen gesloopt zijn. In Nijmegen werd vorig jaar al de eerste circulaire sociale huurwoning opgeleverd, als onderdeel van de Green Capital Challenges. 

Het Save Home van Save Plastics

Het Save Home van Save Plastics. Foto: Save Plastics.

Huizen van plastic

Tegelijkertijd worden er door andere bedrijven juist huizen gemáákt van plastic. De milieuactivist Richard Sowa maakte een eiland van 16 bij 20 meter van 250.000 plastic flesjes en ook in Nigeria worden Plastic Bottle Houses gebouwd. Het Arnhemse bedrijf Save Plastics bouwde zelfs een heel zelvoorzienend huis van afvalplastic. De muren zijn gemaakt van oud afvalplastic uit de buurt, het dak heeft zonnepanelen en regenwater wordt opgevangen en hergebruikt. 

Profile picture for user jessie_68177
Jessie
Auteur
Jessie is schreef twee boeken over een duurzame lifestyle (Het Zero Waste Project en Doe Het Zero) en gebruikt haar online kanalen om anderen te inspireren. Ze is ervan overtuigd dat duurzaam leven ook heel leuk, makkelijk en stijlvol kan zijn en is vastbesloten om met haar duurzame (plasticvrije) lifestyle de wereld te redden.