Deze wodka is gemaakt van biologische tulpenbollen 

De kans is groot dat jij nog nooit zo'n bijzonder, oer-Hollands drankje hebt gedronken!
28-12-2017
De neven Bart en Joris produceren als eersten in Nederland wodka van biologische tulpenbollen.

De neven Bart en Joris produceren als eersten in Nederland wodka van biologische tulpenbollen.

Houd jij van een glas (sterke) alcohol en proef je graag nieuwe dingen? Zet de wodka van Joris Putman en Bart Bouter (Dutch Tulip Vodka) dan maar hoog op jouw wensenlijstje. Deze bijzondere wodka is namelijk gemaakt van biologische tulpenbollen van Hollandse bodem. Het idee voor een tulpenwodka begon met de wens om een internationaal succesvol drankmerk op de markt te brengen. Hoe unieker, hoe beter, moeten de heren gedacht hebben. Voor de Wereld van Morgen sprak met Joris. 

Een Nederlands icoon

Joris en Bart zijn neven van elkaar en runnen samen de destilleerderij Clusius Craft Distillers. "We hebben gezocht naar een grondstof die nog nooit was gebruikt voor drank, maar wel voldoende zetmeel en suiker bevat. Daarnaast wilden we een heel herkenbaar Nederlands product maken", vertelt Joris. "Dat werd wodka van een zetmeel- en suikervrij Nederlands icoon: de tulp." Maar dat is op papier een stuk makkelijker dan in de praktijk. Het duurde uiteindelijk drie jaar voordat de heren erin slaagden om daadwerkelijk wodka te maken van tulpen.

Tot in de details doorontwikkeld

Het productieproces is ingewikkeld. Joris: "Ik zal niet te veel in detail treden, maar in grote lijnen werkt het als volgt: de bol wordt door ons gewassen, gekookt en vermalen. Het zetmeel en de suiker die in de bol zitten, wordt door gist omgezet in alcohol. Je hebt dan een soort tulpenwijn. Dit wordt meerdere keren gedestilleerd en gefilterd om alle onzuiverheden eruit te halen." De heren hebben de wijze van fermenteren en destilleren tot in de kleinste details doorontwikkeld. "Het resultaat is een recept voor wodka met een zuivere, gebalanceerde smaak. Het is een volwassen, serieuze drank waarin de essentie van de tulp gevangen zit en te herkennen is, maar niet overheersend is."

350 tulpenbollen per fles

Joris en Bart hebben twee soorten wodka gemaakt. "In PURE zitten minimaal 350 tulpenbollen verwerkt. Het is de eerste en enige alcoholische drank die van niets anders dan tulpenbollen is gemaakt. PREMIUM BLEND bestaat uit minimaal 40 tulpenbollen per fles en is aangevuld met graan." De prijzen van de wodka's zijn erg verschillend, maar dat komt door de kostbare grondstoffen en benodigde arbeidsuren. PURE kost 295 euro per fles. PREMIUM BLEND kun je voor 48 euro in huis halen. Joris: "Alcohol van graan is veel goedkoper dan alcohol van bollen, daarom ligt de prijs van PREMIUM BLEND een stuk lager. Ondanks de toevoeging van graan, vind je het karakter van de tulp in beide flessen terug. PURE wordt meestal gedronken in pure vorm, zoals sommige mensen ook van goede whiskey kunnen genieten. PREMIUM BLEND heeft veel dezelfde karaktereigenschappen, maar in minder intense vorm."

De wodka's zijn te koop via de website van Dutch Tulip Vodka, maar je kunt ook eerst een glaasje proeven bij diverse restaurants, zoals de Librije, Parkheuvel, Aan de Poel of Latour Huis Ter Duin. "Enkele lokale slijters en cocktailbars hebben de wodka's ook staan, maar het is op dit moment nog beperkt beschikbaar", aldus Joris. 

Goed voor de tulpenbollenindustrie

De bollen die voor de wodka's worden gebruikt, zijn uitsluitend biologisch. "De teler is skal-gecertificeerd en levert bij iedere lading een certificaat als bewijs dat de bollen biologisch zijn", vertelt Joris. Vaak gebruiken Joris en Bart bollen die kleiner zijn dan waar de markt om vraagt op de bollenveiling. En dat is voor sommige boeren erg fijn. "Een boer kan een bol weer opnieuw in de grond stoppen als blijkt dat-ie te klein is of hij gooit de bollen weg, omdat de andere optie te duur is." Met Dutch Tulip Vodka springen de heren in dat gat. "Wij voorkomen een grote afvalstroom door de bollen tegen een gunstig tarief over te nemen. De zekerheid dat de kleinere bollen alsnog verkocht kunnen worden, biedt de biologische bollenteelt een goede kans om te groeien." 

De toekomst

De mannen hebben genoeg plannen voor de toekomst. "We willen Dutch Tulip Vodka aan de wereld tonen als een bijzonder, nieuw Nederlands product. We willen dat het internationaal geschonken wordt in mooie clubs, cocktailbars, restaurants en bij liefhebbers thuis. Maar tegen de tijd dat we dát voor elkaar hebben, zullen we ook nieuwe producten presenteren. We hebben al een aantal nieuwe ideeën in ontwikkeling."

Meer lezen?

Steeds meer grondstoffen die in eerste instantie zijn afgeschreven, worden gebruikt voor nieuwe producten. Denk bijvoorbeeld aan SOOP: een handzeep dat gemaakt is van sinaasappelschillen en koffiedik. De natuurlijke parfum van RUIK is ook gemaakt van sinaasappelschillen.