Biodiversiteit

Deze wereldverbeteraars brengen land opnieuw tot leven 

De Forest Man plantte (in zijn eentje!) een bos zo groot als Central Park om zijn eiland te redden.
29-04-2020 - door Olatz
Jadav Payeng

Jadav Payeng Foto: The Forest Man of India

De mens heeft het vermogen om landschappen compleet te veranderen. Landschapsverandering wordt vaak gezien als negatief. Door ontbossing verdwijnt bijvoorbeeld het leefgebied van miljoenen dieren en planten. Maar er zijn ook mensen die het land op een positieve manier veranderen, zij herstellen de natuur in verwaarloosde gebieden. Dit zijn hun bijzondere verhalen. 

Forest Man redt zijn eiland

Sinds 1917 is meer dan de helft van het Majuli eiland, gelegen in de Brahmaputra rivier in India, in het water verdwenen. Door overmatige ontbossing kon de grond makkelijk worden meegenomen door de rivier. Eilandbewoner Jadav Payeng accepteerde niet dat zijn eiland zomaar zou verdwijnen. Hij begon zelf bomen te planten door zaadjes van andere bomen in de grond te stoppen. Zo verstevigt hij de grond. 

Inmiddels heeft hij in zijn eentje een bos ter grootte van Central Park in New York aangelegd. En hij is niet van plan om te stoppen, hij vertelt dat hij doorgaat tot zijn laatste adem. Het bijzondere verhaal van Jadav is bekend in het binnen- en buitenland. In zijn geboorteland is hij beter bekend als de Forest Man en er is een prijswinnende documentaire over hem gemaakt. Er is zelfs een kinderboek over hem geschreven!

Nederlandse ecoloog vergroent Spaanse hoogvlakte   

Tropisch ecoloog Willem Ferwerda richtte Commonland op, een organisatie die onleefbare gebieden herstelt. Eén van deze gebieden is de gortdroge hoogvlakte Antiplano in Andalusië. Hier bracht hij boeren, burgers, ondernemers en natuurparkeigenaren bij elkaar om te praten over hoe ze woestijnvorming van het gebied konden tegengaan. Ondanks hun eerdere meningsverschillen waren ze het allemaal eens over de toekomst van het gebied. In een tijdspanne van 20 jaar moest het gebied weer een vruchtbare bodem, waterbronnen en bossen hebben.

Willem is overtuigd dat dit allemaal haalbaar is, als ze op de juiste manier met de natuur samenwerken. Het mooie van een ecosysteem is, vindt hij, dat het zichzelf versneld kan herstellen: als je op de juiste plek drukt, versterken de processen elkaar. In de praktijk is het vaak lastig om mensen met de natuur te laten samenwerken. De natuur heeft namelijk tijd nodig, terwijl mensen het liefste resultaat zien op de korte termijn. Toch is het Willem gelukt om het eerste herstelprojecten in Antiplano te lanceren. Op de hoogvlakte worden nu onder andere bodemherstellende, biologische amandelen geteeld. 

 In Spanje neemt de woestijnvorming toe. Foto: Commonland

Van zakenman naar natuurhersteller

David Bamberger wilde bijna 50 jaar geleden het lelijkste stuk grond in Texas te kopen. Niet omdat hij gek was geworden, maar omdat hij deze grond opnieuw tot leven wilde te brengen. Met het geld van de verkoop van zijn zelf opgezette fastfoodketen Church Fried Chicken kocht hij 5500 hectare aan kale grond.

Met een slimme zet heeft David het gebied weten om te toveren tot een groene oase. Er stromen tegenwoordig zelfs weer beekjes. Zijn geheim tot succes? Gras! Gras zorgde ervoor dat het water niet meteen verdampte, maar dat water in de bodem werd vastgehouden. Hierdoor werd de grond een stuk vruchtbaarder. In deze mini-documentaire van National Geographic vertelt David zijn verhaal. 

Koppel verhuist naar India om natuur te redden

Je zou denken dat mensen alleen naar de andere kant van de wereld verhuizen als ze verliefd zijn geworden op de mooie natuur of cultuur. Maar Anil en Pamela verhuisden van de Verenigde Staten naar India om een andere reden. Zij waren namelijk zo geschokt door het verwaarloosde land in Haridwar, waar bijna geen boom meer stond en er vervuild water door de meren stroomde, dat ze besloten dat zij deze grond wilden redden.

Pamela en Anil in hun Sai Sanctuary. Foto: Sai Sanctuary

Het koppel herstelde de natuur door inheemse soorten te planten en de natuur zo veel mogelijk haar gang te laten gaan. Door de jaren heen bleven ze futloos land opkopen en tegenwoordig bestaat het Save Animals Initiative Sanctuary (SAI) uit wel 300 hectare en leven er olifanten, tijgers, luipaarden en nog honderden anderen dieren.

Wat kun jij doen om de natuur te herstellen?

Profile picture for user olatz.azurmendi_94167
Olatz
Auteur
Als stagiaire bij Voor de Wereld van Morgen help ik duurzame ondernemers groeien. Heb jij een slim idee om de wereld een stukje mooier te maken? Meld je dan aan en deel het met ons!