Eten en drinken
Plastic

Deze waterijsjes gaan viral!  

Op het eerste oog zien ze er aantrekkelijk uit, deze waterijsjes. Maar als je beter kijkt zie je dat het gaat om de smerigste ijsjes ooit.
18-08-2017 - door Maartje
Polluted Popsicles

Polluted Popsicles - Foto: Hung I-chen

Deze kleurige waterijsjes gaan inmiddels wereldwijd viral van CNN tot Metro en Mashable, iedereen besteedt er aandacht aan. En dat is te gek, want deze Polluted Popsicles vertelllen een belangrijk verhaal!

De Polluted Popsicles zijn ontworpen door drie kunststudenten uit Taiwan, Hung I-chen, Guo Yi-hui, en Cheng Yu-ti, die op 100 verschillende plekken water verzamelden. Ze togen naar havens, rivieren en straatgoten om dit water vervolgens in te vriezen en te preserveren met polyesterlijm. De ijsjes zitten vol met afval: van sigarettenpeuken tot plastic, dode vissen en zelfs zware metalen.

Creatief met watervervuiling

Het drietal wil met het project aandacht vragen voor de enorme watervervuiling in hun land, naar schatting is 60% van alle grote rivieren in Taiwan inmiddels vervuild. Elke Polluted Popsicle heeft een eigen verpakking waarop vermeld staat waar het water is verzameld en wat de vermeende 'ingredienten' van het ijsje zijn.

Video met dank aan Quartz

Het project is genomineerd voor een Young Pin Design Award en werd tentoongesteld tijdens de New Generation of Design Exhibition die werd gehouden in het Taipei World Trade Center.

Kunst met een boodschap

Steeds meer kunstenaars, ontwerpers en creatieven gebruiken hun kunst om aandacht te vragen voor wereldwijde (milieu) problemen. In Nederland is Daan Roosegaarde het bekendste voorbeeld, hij maakt o.a. sieraden maakt van samengeperste smog. Maar ook kunstenaars als Banksy en Abdalla Al Omari gebruiken hun kunst om mensen na te laten denken over wereldwijde issues. En dat kan wat ons betreft niet vaak genoeg gebeuren.

Profile picture for user Maartje Maas
Maartje
Auteur
Mijn hart gaat sneller kloppen van duurzame ondernemers, groene uitvinders en sociale doeners. Heb jij een duurzame startup of baanbrekend groen idee? Meld je dan aan op Voor de Wereld van Morgen en deel het met ons!