Deze waszak vangt microplastics! 

Kende jij dit verhaal al?
08-05-2017
microplastics waszak

Alexander Nolte en Olivier Spies surfen graag en hebben samen een Duits bedrijf dat outdoor spullen verkoopt. Een paar jaar geleden schrokken zij zo van alle nieuwsberichten over milieuvervuiling en de plastic soep dat zij besloten om daar iets aan te doen. Toen zij ontdekten dat dit probleem niet alleen uit plastic tasjes en flesjes bestond, maar ook uit microafval van synthetische stoffen, wisten zij waar zij hun impact wilden maken: in de wasmachine.

Microplastics

Wist je dat één kunststof kledingstuk in één wasbeurt meer dan 100.000 microvezels kan afgeven? Zo komt er bij een paar nylon sokken zo'n 136.000 microvezels vrij en bij een sjaal van acryl wel 300.000 microvezels! Fleece spant de (niet zo fraaie) kroon: uit recent onderzoek is gebleken dat er wel meer dan 1 miljoen microvezels vrijkomen bij het wassen van één fleece jasje! 

Alle synthetische stoffen die in onze wasmachine losraken, komen via het afvalwater in het riool terecht. De stoffen zijn zo klein dat ze heel makkelijk door een rioolwaterzuiveringssysteem komen. Zo komen ze uiteindelijk in onze rivieren, meren en oceanen terecht en dus ook in onze voedselketen. Onderzoekers hebben al een groot aantal microplastics in vis en schelpdieren op markten aangetroffen. 

Er zijn nog geen onderzoeken waaruit blijkt dat deze microplastics ook gezondheidsproblemen voor mensen veroorzaken, maar volgens Alexander Nolte en Olivier Spies zegt dat niet zoveel. Wetenschappelijk onderzoek gaat volgens hen zo langzaam dat het nog wel een hele generatie kan duren voor we weten welke impact al deze microplastics op onze gezondheid gaan maken.

The Guppy Friend

The Guppy Friend

De twee heren besloten om een waszak te ontwikkelen die microplastics uit het water vist: The Guppy Friend. Deze waszak is ontworpen van een speciaal microfilter materiaal dat maar liefst 99% van alle microplastics uit de was haalt. Je stopt alle synthetische stoffen in de waszak, sluit hem goed af en draait je was. Aan het einde van de was zitten alle microplastics die zijn vrijgekomen in de zak. Dit residu kan je vervolgens uit de zak halen en bij het plastic afval weggooien.

The Guppy Friend is op dit moment helaas nog niet verkrijgbaar. De heren hebben namelijk net hun eerste succesvolle Kickstarter actie achter de rug. De eerste zakjes zijn geproduceerd in Portugal en op dit moment zijn ze aan het kijken of ze een productielijn in Vietnam of China kunnen starten. Dat duurt helaas even, maar de heren willen wel zeker weten dat de waszakjes duurzaam en eerlijk geproduceerd kunnen worden. Hun uiteindelijke doel is dat The Guppy Friend overal voor een betaalbare prijs beschikbaar wordt, zodat er niet langer microplastics in ons water terecht komen. Verder werken ze aan een microplastics opvangsysteem die we in onze riolen kunnen plaatsen.The Guppy Friend (microplastics waszak)

Dit kan je zelf doen!

Wij zijn natuurlijk blij met deze handige waszak. Het is een goede manier om er voor te zorgen dat microplastics niet langer in ons water terecht komen. Uiteraard zou het nog beter zijn als alle kledingproducten en kledingkopers gaan kiezen voor eerlijke en duurzame kleding. Kleding die is gemaakt met respect voor mens, dier en milieu. Ben jij op zoek naar kleding die geen schade toebrengt aan onze aarde? Bekijk dan onze blog met een overzicht van duurzame webshops en kledingwinkels in Nederland.