Duurzaam ondernemen

Deze vrouwen gaan dit jaar knallen 

Vijf Nederlandse start-ups die dit jaar de markt op gaan met hun impactvolle, duurzame producten.
08-03-2019 - door Maartje

Foto: Nicole Honeywill

Het aantal vrouwen dat een onderneming start neemt toe. Was in 2011 33% van alle Nederlandse ondernemers vrouw, in 2016 was dit al 35% blijkt uit cijfers van het CBS. In dat jaar kende Nederland ruim 600.000 vrouwelijke ondernemers, een kleine 100.000 meer dan 5 jaar daarvoor.

En dat verbaast ons niets, ook wij zien heel veel vrouwelijke ondernemerszin in onze community. De onderstaande duurzame ondernemers gaan dit jaar knallen dus leer ze snel kennen!

Josette de Vroeg & Joyce Lemmens - NOWA

Josette en Joyce van NOWA

Drie jaar geleden werkten Josette en Joyce allebei nog bij social enterprise Closing the Loop, een organisatie die mobiele telefoons recycled. In oude smartphones zitten waardevolle grondstoffen als goud en zilver waarop Josette en Joyce het idee kregen om een sieradenlijn van goud uit oude smartphones te gaan maken.

In februari 2019 lanceerde Nowa op Kickstarter de eerste sieradenlijn sieraden ter wereld, gemaakt van goud en zilver uit oude mobieltjes. De crowdfunding bleek een succes en de tweede sieradenlijn wordt later dit jaar gelanceerd. Zo zijn de ondernemers al een vanaf het begin bezig met het ontwikkelen van een multifunctioneel sieraad dat je op meerdere manieren kunt dragen. Wij zijn benieuwd, watch this space!

Je kunt NOWA volgen op Facebook en Instagram of kijk even op de website.

 

Cilla Zwarts - Plantastic! Health Hub

Cilla van Plantastic Health Hub. Foto: Jeroen Moerdijk Photography

In 2015 lanceerde Cilla haar website SquatCilla.nl omdat ze wilde laten zien dat plantaardige voeding en een fitte, sportieve levensstijl heel goed samengaan. Dat bleek zo'n hit dat het begon te kriebelen en ze samen met haar man een plan bedacht voor een eigen vegan hub in Rotterdam. Ze verkochten hun huis in Amsterdam en haalden via crowdfunding maar liefst €90.000 op voor hun onderneming.

Op 9 januari openden ze de deuren van de Plantastic! Health Hub, vlakbij station Blaak. Je kunt hier niet alleen vegan eten maar ook duurzame producten shoppen én lezingen volgen over een duurzame, plantaardige lifestyle. En Cilla droomt stiekem nu al van uitbreiding dus wie weet wat deze ondernemer dit jaar nog voor moois gaat doen!

Je kunt Plantastic Health Hub volgen op Instagram of kijk even op de website.

 

Suzanne Kemps, Clary Scheres & Frances Zitter - Proud Breast

Clary, Suzanne en Francis van Proud Breast. Foto: Josje Deekens

In 2018 wonnen Suzanne, Francis en Clary de ASN Bank Wereldprijs met hun onderneming Proud Breast. Zij maken duurzame borstprotheses, Qups, voor vrouwen bij wie een borst is geamputeerd. In 2016 startte Suzanne met de ontwikkeling van een duurzame externe borstprothese. Zelf draagt ze sinds enkele jaren een externe borstprothese. Suzanne: "Als ontwerper ben ik gaan nadenken over hoe mijn droom-prothese eruit zou zien. Duurzaam, comfortabel, passend in mooie en betaalbare lingerie."

Wat begon als een wild idee, is nu een serieuze onderneming geworden mede dankzij het winnen van de ASN Bank Wereldprijs waar de ondernemers naar huis gingen met 12.000 euro. Dit jaar ziet Suzanne haar droom werkelijkheid worden als de eerste Qups worden geproduceerd.

Je kunt Proud Breast volgen op Facebook en Instagram of kijk even op de website.

 

Sanne Korteweg - Pure Baby Foods

Sanne van Pure Baby Foods Foto: Portret in Bedrijf

Samen met haar business partner Jasper werkt Sanne hard aan de lancering van hun biologische en plantaardige babyvoeding: Pure Baby Foods. Met hun kant-en-klare, vegan babyvoeding wil Sannen het ouders makkelijk maken om hun kind gezonde voeding te kunnen geven die ook nog eens een positieve bijdrage levert aan het klimaat en dierenwelzijn.

En ze doet geen concessies, niet alleen moeten de babyhapjes gezond en lekker zijn, ook de verpakking moet duurzaam. Dat betekent veel voorbereidend werk, zo zijn ze al ruim 2 jaar bezig. Maar de ondernemers zetten door en dit jaar hoopt Sanne dan toch echt de eerste Pure Baby Foods in de winkelschappen te krijgen!

Je kunt Pure Baby Foods volgen op Instagram en Facebook.

 

Merel Phillipart - MAKUS

Merel van Makus. Foto: Josje Deekens

"Het decoreren van duurzaamheid" dat is wat Merel wil doen met haar onderneming MAKUS. Met maar liefst een kwart van de stemmen won Merel in 2018 de Publieksprijs van de ASN Bank Wereldprijs om haar eerste product te kunnen lanceren: design-inductieplaten. Door stijlvolle inductieplaten aan te bieden hoopt Merel zo meer mensen te verleiden om hun woning aargasvrij te maken. 

De inductieplaten van MAKUS kun je in verschillende kleuren en prints krijgen om zo perfect aan te sluiten bij het design van je keuken. Deze zomer zullen de eerste MAKUS platen te koop zijn.

Je kunt MAKUS volgen op Facebook of kijk even op de website.

Duurzaam ondernemerstalent

Deze vijf vrouwen bevinden zich uiteraard in goed gezelschap van nog veel meer duurzame ondernemers. Wie is volgens jou een groot, vrouwelijk ondernemerstalent met een duurzame missie? Praat met ons mee op Instagram via #ondernemendevrouwen

Lees meer verhalen over inspirerende ondernemingen die door vrouwen zijn gestart:

Profile picture for user Maartje Maas
Maartje
Auteur
Mijn hart gaat sneller kloppen van duurzame ondernemers, groene uitvinders en sociale doeners. Heb jij een duurzame startup of baanbrekend groen idee? Meld je dan aan op Voor de Wereld van Morgen en deel het met ons!