Deze vijf plastic items komen dit jaar je huis niet meer in 

Houd in 2020 je deur gesloten voor onnodige plastic items. Van tandenborstel tot bekertje; voor alles is een alternatief.

15-01-2020
Bamboe tandenborstel van Humble Brush

Deze plastic items komen dit jaar je huis niet meer in

2019? Dat is al zó lang geleden! Waarschijnlijk zijn je gezonde goede voornemens (nooit meer chocola? Dat is toch niet vol te houden?) alweer de deur uit en lijkt de vakantie alweer maanden geleden. Daarom helpen we je graag met duurzame veranderingen die je wél volhoudt, simpelweg door bepaalde items niet meer in huis te halen. Makkelijker dan diëten en goed voor je gezondheid en de aarde. In 2020 gaan we voor win-win-win!

1.    Het plastic waterflesje

Koop jij nog steeds iedere week een flesje water, frisdrank of sap op het station, om deze vervolgens de rest van de week bij te vullen met water? Niet meer doen! Wist je namelijk dat zo’n waterflesje meer bacteriën bevat dan een wc-bril? Uit onderzoek blijkt dat een flesje ruim 150.000 bacteriënkolonies per vierkante centimeter bevatten, tegenover 25 kolonies op je wc-bril. Bovendien kun je de flesjes beter niet oneindig gebruiken. Kies voor een fles van roestvast staal en zorg dat je je fles regelmatig even afwast. Wij zochten de zes mooiste flessen voor je uit. 

2.    De plastic bekertjes

Van wegwerpbeerpongsets tot plastic champagneglazen: we zijn er in 2020 wel een beetje klaar mee. Op een feestje weet niemand meer welk glas van hem of haar is, dus pakt iedereen een extra plastic bekertje. Omdat de koffie in een plastic bekertje altijd te heet is, schuift iedereen bovendien vier bekertjes in elkaar óf scheurt het bekertje uit. Aan het einde van de avond houd je alsnog een enorme stapel over, die je vervolgens maar weggooit of wegstopt in een keukenkastje. Zonde! Kies dit jaar voor afwasbare mokken voor je feestje, kampvuur of barbecue (in de kringloop vind je unieke en goedkope mokken) of vraag iedereen om een eigen mok mee te nemen. Dat scheelt ook nog eens afwas.

3.    Het plastic magnetronbakje

Een bakje gebruiken voor het invriezen of opwarmen van je kliekjes is natuurlijk een supergoed idee, zeker omdat 42% van het voedsel wordt verspild. Laat de goedkope plastic bakjes dit jaar links liggen (er is nog geen eenduidige bewijs of plastic in de magnetron schadelijk is) en kies voor glas. Natuurlijk hoef je niet meteen glazen bakjes te kopen; spoel gewoon de lege pot pastasaus om en vries er je laatste restje homemade pasta in! Zowel voor het invriezen als opwarmen van je kliekjes kun je een glazen (weck)pot gebruiken. Ook een bijenwasdoek of katoenen zak kun je prima gebruiken om brood of restjes mee in te vriezen.

4.    De plastic tandenborstel

Nu plastic tandenborstels meermaals in de buik van een albatros worden gevonden, is het tijd voor een alternatief. Gelukkig is het veranderen van je tandenborstel één van de makkelijkste duurzame veranderingen: koop een bamboe exemplaar van Humble Brush (voor iedere verkochte tandenborstel wordt er ook één gedoneerd) of Hydrophil. Beter voor het milieu én je badkamerselfies!

Lees meer: Zo poets je het milieu en je gebit schoon

5.    Plastic shampoo- en zeepflessen

Nu je toch je badkamer aan het verduurzamen bent kun je meteen even kijken of het zeeppompje en je shampoofles bijna leeg zijn. Vervang de lege plastic flessen voor een blok zeep: zuiniger in gebruik, goedkoop en zonder plastic. Je hebt ontzettend veel verschillende soorten zeep en zelfs shampoobars: een schuimend blok zeep als vervanging van shampoo. Check de ingrediënten en kies jouw favoriet!

Voor de enthousiaste plasticvermijder

Natuurlijk zijn er nog veel meer manieren om plastic te vermijden in 2020! Houd de deur dit jaar bijvoorbeeld gesloten voor plastic spatels, tasjes en zakjes (ook voor je broodjes to go), wegwerpscheermesjes, rietjes, wegwerppennen, deodorantrollers, bestek en huisaccessoires - of ga op Plasticdieet! Meer lezen over de plastic (afval) problematiek kan op deze pagina over plastic afval.

En dan nu de hamvraag natuurlijk, welke items ga jij in 2020 vervangen?

 

Profile picture for user jessie_68177
Jessie
Auteur
Jessie is zero waster (sinds 2014 afvalarm), blogger en auteur (www.hetzerowasteproject.nl) en ondernemer (www.anewzero.com en www.smir.store). Ze is ervan overtuigd dat duurzaam leven ook heel leuk, makkelijk en stijlvol kan zijn en is vastbesloten om met haar duurzame (plasticvrije) lifestyle de wereld te redden.