Plastic

Deze vijf plastic items komen dit jaar je huis niet meer in 

Houd in 2021 je deur gesloten voor onnodige plastic items. Van tandenborstel tot bekertje; voor alles is een alternatief.
15-01-2020 - door Jessie
Plastic in je huis? Nee dankje!

Plastic in je huis? Nee dankje!

2020? Dat is al zó lang geleden en dat jaar laten we het liefst zo snel mogelijk achter ons! Waarschijnlijk zijn je gezonde goede voornemens (nooit meer chocola? Dat is toch niet vol te houden?) alweer de deur uit en lijkt de vakantie alweer maanden geleden. Daarom helpen we je graag met duurzame veranderingen die je wél volhoudt, simpelweg door bepaalde items niet meer in huis te halen. Makkelijker dan diëten en goed voor je gezondheid en de aarde. In 2021 gaan we voor win-win-win!

[Dit artikel is geüpdatet in december 2020]

1.    Het plastic waterflesje

Koop jij nog steeds iedere week een flesje water, frisdrank of sap op het station, om deze vervolgens de rest van de week bij te vullen met water? Niet meer doen! Wist je namelijk dat zo’n waterflesje meer bacteriën bevat dan een wc-bril? Uit onderzoek blijkt dat een flesje ruim 150.000 bacteriënkolonies per vierkante centimeter bevatten, tegenover 25 kolonies op je wc-bril. Bovendien kun je de flesjes beter niet oneindig gebruiken. Kies voor een fles van roestvast staal en zorg dat je je fles regelmatig even afwast. Wij zochten de zes mooiste flessen voor je uit. 

2.    De plastic bekertjes

Van wegwerp-beerpongsets tot plastic champagneglazen: we zijn er in 2021 wel een beetje klaar mee. Ook als we na de pandemie weer feestjes mogen houden, houden we het lekker plasticvrij! Op een bijeenkomst weet niemand meer welk glas van hem of haar is, dus pakt iedereen een extra plastic bekertje. Omdat de koffie in een plastic bekertje altijd te heet is, schuift iedereen bovendien vier bekertjes in elkaar óf scheurt het bekertje uit. Zeker nu de horeca dicht is, is het verleidelijk om een plastic koffie-to-go bekertje te nemen. Aan het einde van de avond houd je alsnog een enorme stapel over, die je vervolgens maar weggooit of wegstopt in een keukenkastje. Zonde! Kies dit jaar voor afwasbare mokken voor je koffie to go, kampvuur of barbecue (in de kringloop vind je unieke en goedkope mokken) of vraag iedereen om een eigen mok mee te nemen. Dat scheelt ook nog eens afwas. Pien selecteerde 3 fijne duurzame koffie-to-gobekers die ideaal zijn voor koffie of thee onderweg. 

3.    Het plastic magnetronbakje

Een bakje gebruiken voor het invriezen of opwarmen van je kliekjes is natuurlijk een supergoed idee, zeker omdat 42% van het voedsel wordt verspild. Laat de goedkope plastic bakjes dit jaar links liggen (er is nog geen eenduidige bewijs of plastic in de magnetron schadelijk is) en kies voor glas. Natuurlijk hoef je niet meteen glazen bakjes te kopen; spoel gewoon de lege pot pastasaus om en vries er je laatste restje homemade pasta in! Zowel voor het invriezen als opwarmen van je kliekjes kun je een glazen (weck)pot gebruiken. Ook een bijenwasdoek of katoenen zak kun je prima gebruiken om brood of restjes mee in te vriezen. Maar er zijn nog véél meer voorbeelden: lees vooral even ons artikel over voedsel invriezen zonder plastic!

4.    De plastic tandenborstel

Nu plastic tandenborstels meermaals in de buik van een albatros worden gevonden, is het tijd voor een alternatief. Gelukkig is het veranderen van je tandenborstel één van de makkelijkste duurzame veranderingen: koop een bamboe exemplaar van The Bamboo Brush Society, Humble Brush (voor iedere verkochte tandenborstel wordt er ook één gedoneerd) of Hydrophil. En doe er dan ook gelijk een setje tandpastatabletjes bij om je tandpastatube te vervangen. Communityleden Smyle en HappyTabs bieden fijne tandpastatabletjes van natuurlijke ingrediënten. Beter voor het milieu én je badkamerselfies!

Lees meer: Zo poets je het milieu en je gebit schoon

5.    Plastic shampoo- en zeepflessen

Nu je toch je badkamer aan het verduurzamen bent kun je meteen even kijken of het zeeppompje en je shampoofles bijna leeg zijn. Vervang de lege plastic flessen voor een blok zeep: zuiniger in gebruik, goedkoop en zonder plastic. Je hebt ontzettend veel verschillende soorten zeep en zelfs shampoobars: een schuimend blok zeep als vervanging van shampoo. Check de ingrediënten en kies jouw favoriet! En aangezien we vast nog wel even onze handen blijven wassen in 2021, selecteerden we ook de beste Nederlandse zeepmerken voor je

Voor de enthousiaste plasticvermijder

Natuurlijk zijn er nog veel meer manieren om plastic te vermijden in 2021! Houd de deur dit jaar bijvoorbeeld gesloten voor plastic spatels, tasjes en zakjes (ook voor je broodjes to go), wegwerpscheermesjes, rietjes, wegwerppennen, deodorantrollers, bestek en huisaccessoires! Meer lezen over de plastic (afval) problematiek kan op deze pagina over plastic afval.

En dan nu de hamvraag natuurlijk, welke items ga jij in 2021 vervangen?

 

Profile picture for user jessie_68177
Jessie
Auteur
Jessie is schreef twee boeken over een duurzame lifestyle (Het Zero Waste Project en Doe Het Zero) en gebruikt haar online kanalen om anderen te inspireren. Ze is ervan overtuigd dat duurzaam leven ook heel leuk, makkelijk en stijlvol kan zijn en is vastbesloten om met haar duurzame (plasticvrije) lifestyle de wereld te redden.