Deze tent kan regenwater en zonne-energie opslaan! 

Kende jij dit bijzondere project al?
16-08-2018
Afbeelding: Abeer Seikaly

Afbeelding: Abeer Seikaly

De Jordaanse architect Abeer Seikaly werkt aan de vluchtelingentent van de toekomst. Deze tent is gemaakt van natuurlijke materialen, makkelijk vervoerbaar, flexibel en bestand tegen extreme weersomstandigheden. Bovendien kan de tent regenwater én zonne-energie opslaan. Zo kunnen bewoners er bijvoorbeeld ook douchen of elektriciteit gebruiken. Dit inspirerende project heet ‘Weaving a Home’ en won in 2013 de Lexus Design Award. We spraken Abeer Seikaly over haar bijzondere ontwerp.

Weaving a home

Als mensen vluchten voor oorlogsgeweld of natuurrampen dan beginnen zij hun nieuwe leven vaak met niets meer dan een tent. Architect Abeer Seikaly wil het concept van een tent als schuilplaats opnieuw vormgeven. Seikaly licht toe:

“We willen er een veilige plek van maken die voorziet in alle gemakken: van warmte tot stromend water, van elektriciteit tot opslag. In deze privéruimte kunnen vluchtelingen even tot rust komen van de stormachtige wereld en (figuurlijk) weven aan het tapijt van hun nieuwe leven.”

Kamperen op Mount Everest

Op dit moment is Abeer Seikaly nog druk bezig met het ontwikkelen van de tent.

“We werken nu nog aan het prototype. Het ontwerp zal ooit zo worden dat de tent zich kan aanpassen aan verschillende omgevingen. Het idee is dat er uiteindelijk in een hele korte tijd een woning kan worden gebouwd die zich aanpast aan de basisbehoeften van de gemeenschap. Verder krijgt de tent twee lagen die zorgen voor isolatie. Zo kan de tent in de zomer bijvoorbeeld geopend worden om koele lucht binnen te laten en in de winter gesloten worden om de warmte binnen te houden. We doen ons best om alle materiaaleigenschappen en systemen te verkennen en deze te benutten."

“Onze volgende mijlpaal zal binnenkort zijn. Ik ben van plan om de Mount Everest te beklimmen, daar zal ik de tent testen in extreme weersomstandigheden.”

Een positieve impact

Wij vroegen ons af hoe het voelt om aan een project te werken dat zo’n positieve impact kan maken op een grote groep mensen, en dat is volgens Seikaly zeker inspirerend:

“De afgelopen paar jaar heb ik duizenden positieve berichtjes van over de hele wereld ontvangen. Daardoor voelde ik me enorm vereerd en ook verlegen. Ik geloof dat het mijn plicht is als architect om functionele en bouwkundige problemen op te lossen en de samenleving te dienen. Er zijn zo veel veranderingen gaande, mijn rol is om die veranderingen te beïnvloeden door technologische innovaties te combineren met een sociale en culturele omgeving.”

Wil jij meer weten over Abeer Seikaly? Klik dan hier voor de site. Alle prachtige afbeeldingen zijn van Abeer Seikaly.