Duurzaam ondernemen

Deze startups wonnen de ASN Bank Wereldprijs 2021! 

In een zeer sterk deelnemersveld werden drie duurzame startups verkozen tot de beste van het jaar 2021.
11-11-2021 - door Redactie
Winnaars ASN Bank Wereldprijs 2021

In september 2021 startte de 14e editie van de ASN Bank Wereldprijs. Ruim 100 duurzame ondernemingen schreven zich in voor deze prestigieuze wedstrijd voor duurzaam ondernemerstalent. De deelnemers werden wekenlang hard aan het werk gezet en uiteindelijk bleven er 6 ijzersterke finalisten over. Tijdens de finale in BlueCity Rotterdam werd bekend gemaakt wie er met de felbegeerde titel én de geldprijs vandoor ging!

Op het podium van circulaire hub BlueCity kregen finalisten Orbisk, Food for Skin, Loop Biotech, Northern Wonder, Chainable en Respyre nog een allerlaatste kans om de jury te overtuigen. Ze pitchten alsof hun leven eraf hing en kregen veel bijval en applaus van het publiek. Toen was het aan de negenkoppige jury om de knoop door te hakken en de winnaars bekend te maken. 

En de winnaar is...

Orbisk sleepte de hoofdprijs van €25.000 in de wacht. Chainable en Loop Biotech werden door de vakjury bekroond met de tweede en derde prijs. Na een hele spannende stemronde wist Loop Biotech ook de publieksprijs van €5.000 in de wacht te slepen. Dit drietal scoorde volgens de vakjury het beste op het gebied van innovatie, duurzaamheid en impact. Ook werd gekeken naar haalbaarheid en ondernemerschap.

Jurylid Emma van der Leest: “De hoofdprijs gaat naar een onderneming die oplossing kan bieden voor probleem dat we al decennia lang hebben. We waren onder de indruk en denken dat het een echte gamechanger kan zijn voor de industrie”.

 De winnaars van de ASN Bank Wereldprijs 2021

Voedselverspilling verminderen heeft enorme impact

Grote winnaar van de avond was Orbisk. Met AI beeldherkenningstechnologie brengen zij in kaart hoeveel eten er nu precies wordt weggegooid in de horeca. Horecagelegenheden verspillen namelijk twintig procent van al het geproduceerde voedsel. Olaf: "We helpen voedseverspilling tegen te gaan door de prullenbak van restaurants uit te rusten met een weegschaal en slimme camera die samen volledig automatisch herkennen wat wordt weggegooid en hoeveel. Zo kunnen de chefs zien wat voor eten er wanneer wordt weggegooid en hier hun menu, porties en inkopen op aanpassen. ” 

Met de oplossing van Orbisk kan zo’n vijftig procent voedselverlies worden voorkomen. En dit heeft een enorm positieve impact op ons milieu. Voor de productie van voedsel is namelijk veel energie, grondstoffen, water en transport nodig. Hoe minder voedsel we verspillen, hoe beter we dus omgaan met deze schaarse en impactvolle zaken. 

Olaf was ontzettend blij dat Orbisk naar huis ging met de hoofdprijs van €25.000: “We hebben een heel zwaar jaar gehad doordat de horeca veel dicht is geweest. Daardoor hadden we onvoldoende de kans om met onze klanten op de vloer te leren waar het niet goed gaat en hoe wij dat beter kunnen maken. Dat kunnen we met dit bedrag van gaan doen.” 

Prijswinnende ideeën voor duurzame vooruitgang

Chainable maakt circulaire en modulaire keukens voor de zakelijke markt, zoals woningcorporaties en institutionele beleggers. Waar een keuken idealiter tot twintig jaar meegaat, gaan de keukens van Chainable door het hergebruiken van producten tot wel zestig jaar mee. Ondernemer Simon Rombouts won hiermee de tweede prijs (15.000 euro).

 Loop Biotech won de derde prijs én de Publieksprijs van de ASN Bank Wereldprijs 2021

Loop Biotech creëerde ‘s werelds eerste levende doodskist die de aarde verrijkt met een nieuwe bron van leven. Bob Hendrikx ontwikkelde daarmee een van de weinige producten ter wereld – en het enige product binnen de uitvaartbranche – dat daadwerkelijk een positieve impact heeft op onze planeet. Hij won de derde prijs (10.000 euro) én de publieksprijs van 5.000 euro.

‘‘De winnaars van dit jaar bewijzen opnieuw de kracht van maatschappelijke impact gecombineerd met een sterke businesscase. Geld verdienen op duurzame wijze, dat is de toekomst van ondernemerschap. En zij doen het al.”, aldus Arie Koornneef, directeur van ASN Bank. 

14e editie ASN Bank Wereldprijs 

Sinds 2008 is de ASN Bank Wereldprijs dé competitie voor duurzame start-ups in Nederland. Deelnemers maken kans op een traject met coaching, training en publiciteit. De ASN Bank Wereldprijs wordt georganiseerd met als doel startende ondernemers te ondersteunen en om samen met hen de samenleving te verduurzamen.

Arie: ‘‘Met de ASN Bank Wereldprijs laten we al veertien jaar zien dat we in staat zijn om duurzaam ondernemerstalent te scouten. Zo stonden we aan het begin van inmiddels succesvolle bedrijven als Seepje en Fairphone. Ik ben er dan ook van overtuigd dat we van al deze finalisten nog veel gaan horen. Het is niet de vraag óf het impactvolle spelers worden, de vraag is alleen wanneer.”

Bekijk de finale in 1 minuut

Profile picture for user redactie
Redactie
Auteur
Het team van Voor de Wereld van Morgen inspireert je om steeds duurzamer te worden. Dat doen we met onze artikelen en door startende duurzame ondernemingen te helpen groeien.