Klimaat
Groene stad

Deze startup ziet goud in stortbuien 

Hevige regenval afgewisseld met periodes van droogte kan voor problemen zorgen in steden. Maar deze startup heeft de oplossing!
15-10-2019
Field Factors komt met een oplossing voor overtrollig regenwater in steden

Field Factors komt met een oplossing voor overtollig regenwater in steden

Na regen komt zonneschijn, een bekend gezegde toch? Maar soms kan het voelen alsof die bui nooit stopt en de zon nooit tevoorschijn komt. Door de klimaatverandering zijn de periodes van droogte langer dan normaal en de regenbuien heviger. Misschien heeft Field Factors de oplossing, een stedelijke waterbuffer!

Soms lijkt het alsof het altijd regent. Herken je deze situatie? Je staat op het punt om op de fiets te stappen maar juist op dat moment breekt de hemel open en begint het te plenzen! Voor je gevoel gebeurt dit natuurlijk té vaak. Toch regent het slechts 8% van de tijd in Nederland. De overige 92% van de tijd is het droog. Wat nou als we het water van die sporadische buien ergens kunnen opslaan, zodat we het kunnen gebruiken in drogere tijden?

Straatje met klinkers in het centrum van een stadVerstedelijking zorgt ervoor dat regenwater minder goed in de bodem infiltreert.

Verstedelijking

Naast de verandering in de intensiteit van buien zorgt ook de hoge mate van verstedelijking voor problemen met de waterafvoer. Want klinkers en asfalt nemen minder water op dan een groen park of bos. Een gevolg is dat veel regenwater direct de stad wordt uitgevoerd voor zuivering in plaats van dat het infiltreert in de bodem. Water wordt vaak buiten de stad gezuiverd om vervolgens weer terug gebracht te worden naar de stad voor hergebruik.

De stad van de toekomst

Dat kan anders dachten de oprichters van Field Factors. Na een hevige stortbui werden Karina Peña en Wilrik Kok geïnspireerd om iets te doen met al dat hemelwater. Ze kwamen met het idee om lokaal regenwater op te vangen en te zuiveren om vervolgens weer opnieuw te gebruiken op de plek waar het gevallen is.

Het resultaat is Bluebloqs. Dit systeem bestaat uit vier stappen die het mogelijk maken om regenwater lokaal in de stad op te vangen en vervolgens klaar maken voor hergebruik. Bijvoorbeeld voor het sportveld in de buurt, een fontein of in het park. De eerste stap is het opvangen van het regenwater. De volgende stap is retentie: het vasthouden van het regenwater in het Bluebloq systeem. Vervolgens wordt dit water gezuiverd door een biofilter. Na dit filter wordt het water schoon opgeslagen, 15-30 meter onder de grond. Het water kan vanuit die opslag omhoog gepompt worden in een droge periode. Het water in dit systeem kan niet hergebruikt worden als drinkwater maar is wel geschikt voor veel andere doeleinden zoals het besproeien van het gras op een sportveld.

Illustratie van hoe Bluebloqs werkt

Zo werkt de stedelijke waterbuffer van Field Factors.

De natuur kan het water zuiveren

Boven de grond zie je bijna niets van het systeem Field Factor. Alleen het biofilter is zichtbaar. Dit is te herkennen aan de planten die tussen het beton uitsteken. Kattenstaart, carex en watermunt zorgen voor welkome afwisseling tussen al dat stedelijk beton. Daarnaast is het goed voor de biodiversiteit en de bijen en vlinders. Het opgevangen water kan je hier het filter in zien stromen. Het filter werkt door de combinatie van langzame filtratie, biologische afbraak en plantopname.

Zo’n biofilter maakt regenwater geschikt voor hergebruik. Regenwater is van zichzelf redelijk schoon, maar het wordt vervuild doordat het over de straat of van een vies dak stroomt. Hier ligt onder andere stof, vogelpoep, metalen en olie wat het regenwater vervuilt. Door het water op te vangen en te zuiveren middels een biofilter wordt het regenwater zo schoon dat het voldoet aan de wetgeving en vervolgens opnieuw gebruikt kan worden.

Waterfilter van Bluebloqs, begroeid met planten Boven de grond zie je alleen de planten van het biofilter.

Sparta stadion

De startup uit Delft timmert flink aan de weg. Er is al een Bluebloqs systeem in Rotterdam dat ervoor zorgt dat de grasmat van Sparta in droge tijden genoeg water heeft, zonder drinkwater te gebruiken. En ook op andere plekken in Nederland, in België en Spanje worden plannen opgezet voor een lokale waterbuffer.

Nog meer lezen over de stad van de toekomst?