Deze startup groeit diamanten 

Allemaal one of a kind, gekweekt in een lab in San Francisco.
23-12-2017 - door Milou
In een lab gekweekte diamanten | Foto via Diamond Foundry

In een lab gekweekte diamanten | Foto via Diamond Foundry

Schitterende dingen, maar er is ook heel wat voor nodig om ze te winnen. En dan heb je ook nog de ethische bezwaren bij diamanten uit bepaalde gebieden. Bij kunstmatige diamanten gaat het er anders aan toe, en dus is die markt rijzende. 

'Truth is aboveground' 

Diamond Foundry is een bedrijf in San Francisco dat diamanten kweekt, door de natuurlijke omgeving waarin ze gevormd worden na te bootsen, in een lab. Het team achter het diamanten-lab pionierde eerder op het gebied van zonne-energie. Op de website lezen we dat 'they had a hunch that techniques used to harness the energy of the sun could also be used to make a better diamond, atom by atom'. 

Voor het maken van de diamanten wordt één mother-diamond gebruikt, een uit de aarde gewonnen diamant. In een reactor die net zo heet is als de buitenste laag van de zon, hechten atomen aan de kristalstructuur van het laagje 'echte' diamant. 'One by one, the atoms stack on top of a thin foundation of diamond, extending the unique crystal structure'. Zodra de gem gegroeid is wordt de foundation van de mother-diamond eraf geslepen. Dit stukje kan eindeloos opnieuw gebruikt worden. Het duurt ongeveer 2 weken om een 1-karaats diamant te maken in het lab. Doordat er geen tussenpersonen bij komen kijken, zijn de diamanten van Diamond Foundry ietsje goedkoper dan traditioneel gewonnen diamanten.  

Blood Diamond

Leuk weetje, Leonardo di Caprio - hoofdrolspeler in Blood Diamond - is één van de investeerders in Diamond Foundry. Volgens Mercury News vond Dicaprio het interessant omdat bij de totstandkoming van de diamanten geen sprake is van 'human and environmental toll'. 

Plantaardig goud

Wist je dat er ook zoiets bestaat als plantaardig goud? Gemaakt van een heel bijzonder plantje dat in het noorden van Brazilië groeit, ook wel Golden Grass genoemd.

En als je hélemaal op zoek bent naar iets bijzonders, dan is dit misschien iets voor je. Met deze ring zorg je voor 1000m3 schone lucht.

Profile picture for user milouposthumus
Milou
Auteur
Binnen ASN Bank ben ik communitymanager van Voor de Wereld van Morgen. Met onze artikelen inspireren we je om steeds duurzamer te worden. Daarnaast zetten we startende duurzame ondernemingen in de spotlights. Want door hen te helpen groeien verduurzamen we nog sneller de samenleving!