Duurzaam ondernemen

Deze start-ups hebben de ASN Bank Wereldprijs 2020 gewonnen 

De finalisten hebben wekenlang alles gegeven om de jury te overtuigen. De spannende strijd werd 11 november beslist: dit zijn de winnaars!
11-11-2020 - door Redactie
DeWarmte

DeWarmte wint hoofdprijs

De 13e editie van de ASN Bank Wereldprijs bewees wederom dat het in Nederland niet ontbreekt aan geweldig duurzaam ondernemerschap. In september begon de wedstrijd met 136 duurzame ideeën, in november eindigden we met zes steengoede finalisten.

Op 11 november vond de spannende finale plaats, die dit jaar online plaatsvond. Via een livestream keken BESE, DeWarmte, FALAFVAL, Forest Wool, Kumasi Drinks, Natulatte en hun fans toe hoe presentator Maurice Lede de drie juryprijzen en de publieksprijs uitreikte. Dit zijn de winnaars van de ASN Bank Wereldprijs 2020!

DeWarmte wint hoofdprijs

De eerste prijs van de ASN Bank Wereldprijs is dit jaar gewonnen door DeWarmte. DeWarmte verwarmt je huis met warmte dat via je doucheputje of wasmachine wegstroomt. Auke de Vries en Sander Wapperom – alumni van de TU Delft – winnen warmte terug uit het huishoudelijk riool en slaan het op voor hergebruik met hun innovatieve HeatCycle. Zo benutten ze waardevolle warmte die anders verloren zou gaan. Met de eerste prijs sleepten Auke en Sander €25.000 in de wacht, hiermee willen ze tien huizen voorzien van circulaire warmte!

Volgens de vakjury was DeWarmte een duidelijke winnaar: “Sander en Auke van de DeWarmte vielen ons het meest op. Alles aan hun oplossing om woningen te verduurzamen klopt en beide ondernemers zijn heel bevlogen en betrokken bij het onderwerp. Ik heb het gevoel dat ze heel groot kunnen worden”.

Tweede prijs voor Kumasi Drinks

Kumasi Drinks won dit jaar de tweede prijs van de ASN Bank Wereldprijs 2020 en daarmee een cheque voor €15.000. Kumasi Drinks maakt eerlijke sappen en soda’s van het vruchtvlees van de cacaovrucht. Lars Gierveld, Linda Klunder en Rogier Power zorgen hiermee voor extra inkomsten voor de cacaoboer. Tegelijkertijd kan de Nederlandse consument genieten van een (h)eerlijk drankje.  

Met het prijzengeld van €15.000 wil Kumasi Drinks in 2021 de eerste 100.000 flesjes zoete cacaodrank produceren. Ze hopen volgend jaar in heel Nederland in de winkel te vinden te zijn!

Forest Wool wint de derde prijs

De derde prijs van de ASN Bank Wereldprijs 2020 ging dit jaar naar Forest Wool voor hun innovatieve textiel van dennennaalden. Materiaalontwerper Tamara Orjola extraheert vezels uit dennennaalden - afvalmateriaal afkomstig uit de houtindustrie - en gebruikt dit voor textielproductie. Omdat er geen landbouwgrond en water nodig zijn voor de productie van Forest Wool, is het een duurzaam alternatief voor katoen.

De jonge start-up wint met de derde prijs een cheque van €10.000. Dit startkapitaal is een zeer welkom steuntje in de rug voor Tamara. Ze kan hiermee haar eerste prototypes ontwikkelen.

Publiek kiest voor FALAFVAL

Naast de drie juryprijzen kreeg ook dit jaar het publiek de kans om zijn favoriet duurzame start-up te kiezen. Van 4 november tot 11 november 11:00 kon iedereen stemmen op hun favoriete finalist. In totaal brachten bijna 7300 mensen hun stem uit. Met 25% van de stemmen is FALAFVAL de winnaar van de Publieksprijs van €5.000.

Pioniers voor een duurzame toekomst

De deelnemers van de 13e editie van de ASN Bank Wereldprijs hebben stuk voor stuk laten zien dat ze met hun onderneming bijdragen aan onze duurzame toekomst.

“Deze ondernemers zetten zich net als ASN Bank in voor duurzame vooruitgang”, zegt Arie Koornneef, directeur van ASN Bank. “Ze pionieren aan innovatieve, toekomstbestendige oplossingen die niet alleen goed zijn voor de wereld, maar het leven ook een stukje fijner of makkelijker maken. Dat spreekt mij enorm aan, omdat het past bij het gedachtegoed van ASN Bank. Duurzaam moet ook leuk zijn. Of lekker, comfortabel, of gewoon mooi.”

Volgens de vakjury was het weer bijzonder moeilijk om slechts drie winnaars te selecteren. Ook de ondernemingen die nét geen prijs ontvingen, BESE en Natulatte, zullen dankzij hun lidmaatschap van het platform Voor de Wereld van Morgen door ASN Bank worden geholpen. Wij geloven dat Nederland nog veel gaat horen van deze gamechangers!

Kijk hier de finale terug 

Profile picture for user redactie
Redactie
Auteur
Het team van Voor de Wereld van Morgen inspireert je om steeds duurzamer te worden. Dat doen we met onze artikelen en door startende duurzame ondernemingen te helpen groeien.