Lifestyle
Mode
Duurzaam ondernemen

Deze start-up recyclet sportschoenen 

Met al die #fitpeople die ons land inmiddels kent is er een groeiende behoefte aan manieren om onze oude sportschoenen te recyclen.
14-03-2019 - door Maartje

Foto: Autumn Goodman

Nederland kent zo'n 1.5 miljoen mensen die wel eens een rondje hardlopen. Als je bedenkt dat een beetje hardloper elk jaar wel een paar nieuwe hardloopschoenen moet aanschaffen (gemiddeld genomen moet je na 1000 kilometer je hardloopschoenen vervangen), dan krijg je een idee van de enorme berg sportschoenen die elk jaar wordt afgedankt. Hoe kunnen we deze schoenen hergebruiken?

Veel van de ingezamelde oude sportschoenen wordt nu verscheept naar ontwikkelingslanden om daar te worden hergebruikt. Maar daar zitten ze natuurlijk ook niet te wachten op onze afdankertjes waardoor de schoenen vaak alsnog op de vuilnisbelt belanden. Naar schatting wordt nu slechts 5% van het totaal aan geproduceerde schoenen gerecycled.

Dit komt onder meer omdat het recyclen van sportschoenen lastig is, een gemiddelde sportschoen bestaat namelijk uit veel verschillende materialen. De Nederlandse start-up FastFeetGrinded doet toch een goede poging. Zij zamelen sportschoenen in bij sportwinkels als Runnersworld en Intersport om deze te recyclen.

Door het gebruik van verschillende materialen is een sportschoen lastig te recyclen

Sportschoenen recyclen

De ingezamelde schoenen worden in een sociale werkplaats in Nederland helemaal uit elkaar gehaald. Zo kunnen de verschillende materialen van de schoen apart kunnen worden gerecycled. De drie belangrijkste materialen zijn het rubber uit de onderzool, het foam uit de dempende laag en het textiel uit de toplaag. Deze drie materialen worden door FastFeetGrinded weer verkocht  om te worden gebruikt als grondstof voor nieuwe producten.

Zo wordt het rubber onder meer gebruikt als toplaag voor kinderspeelplaatsen (zie hieronder) of hardloopparcoursen.

David, oprichter FastFeetGrinded: "Als jong, groeiend bedrijf lopen we tegen verschillende uitdagingen aan. Het verzamelen van een grote kwantiteit sportschoenen is er daar een van dus we roepen iedereen op om hun oude sportschoenen in te leveren!"

Heb je nog een paar oude sportschoenen liggen? Lever ze dan nu in bij een van de inzamelpunten van FastFeetGrinded en geef ze een nuttig, tweede leven. Wat ook helpt is om in eerste instantie al te kiezen voor een duurzame(re) sportschoen. Zo maakt Adidas bijvoorbeeld schoenen van oceaanplastic en gebruikt ook Nike steeds meer gerecycelde materialen voor haar schoenen.

Meer gave recycling initiatieven

Benieuwd wat wij doen aan duurzame energie en een volledige kringloopeconomie? ASN Bank werkt aan een nieuwe, schonere wereld.

Profile picture for user Maartje Maas
Maartje
Auteur
Mijn hart gaat sneller kloppen van duurzame ondernemers, groene uitvinders en sociale doeners. Heb jij een duurzame startup of baanbrekend groen idee? Meld je dan aan op Voor de Wereld van Morgen en deel het met ons!