Eten en drinken
Duurzaam ondernemen
Zero waste

Deze start-up pakt verspilling in de horeca aan 

Utrechtse start-up De Clique maakt met afval uit de horeca nieuwe producten.
23-12-2019 - door Anne
Vrachtfiets waarmee De Clique afval ophaalt

Restproducten zien als grondstof voor een nieuw product in plaats van het te deponeren in de afvalbak: dat is de basis voor de Utrechtse start-up De Clique. De ambitie: van steden onuitputtelijke grondstoffenbronnen maken en de transitie inzetten naar een circulaire economie. Hoe gaan ze dit realiseren en wat zijn hun plannen voor de toekomst? Wij vroegen het aan initiatiefnemer Anja Cheriakova.

Hoe is het idee ontstaan?

“Ik heb al eerder concepten opgezet op het vlak van circulaire economie. Zo heb ik hiervoor bijvoorbeeld challenges uitgezet op hogescholen omtrent afvalvermindering en het upcyclen van reststromen. Ook heb ik de BinBang opgezet: een van afval gemaakte prullenbak, waarmee men op een eenvoudige manier afval kan scheiden. Als afval goed en schoon wordt gescheiden, kan het immers weer als grondstof worden gebruikt voor nieuwe producten. Maar ik merkte dat er nog weinig (grootschalige) initiatieven waren, waarbij reststromen daadwerkelijk werden verwerkt tot nieuwe producten. Dan is er ook niet echt een beloning om goed te scheiden. Ik ben daarom zelf op onderzoek uitgegaan naar wat er allemaal mogelijk is op het vlak van het upcyclen van restromen. Daaruit is uiteindelijk De Clique ontstaan.” 

Wat is het doel van De Clique?

“Het doel is om de gigantische verspilling tegen te gaan door de stad blijvend te voeden met grondstoffen die uit de stad komen. Op dit moment wordt 80% van de reststromen eerst vervoerd naar een centraal punt kilometers verderop, om vervolgens te worden verbrand. Dat is natuurlijk doodzonde, als je bedenkt dat je met heel veel van deze reststromen nieuwe producten kunt maken. Wij willen met De Clique dit lineaire denken doorbreken. Maar daarvoor is een verandering van mindset alleen niet genoeg: we moeten ook echt het systeem veranderen.” 

Een foto van de Winkel Van Sinkel: een van de horecagelegenheden in Utrecht die samenwerken met De CliqueOok het team van horecagelegenheid De Winkel Van Sinkel zet zich in voor een circulaire stad. Bron: De Clique

Jullie zijn een start-up. Waar staan jullie nu?

“We zitten nu nog in de eerste fase, waarbij we vooral grondstoffen ophalen, deze samen met partners verwerken en deels opslaan. De focus ligt vooralsnog even op het inrichten van het logistieke proces. Dat betekent niet alleen het ophalen van de reststromen door de fietskoerier, maar ook ervoor zorgen dat onze klanten alle restproducten goed scheiden en schoon aanleveren. Daarvoor is het belangrijk dat de klant ons concept goed begrijpt. Daar zitten we bovenop en groeien we snel in. We gaan rond maart/april door naar de volgende fase, waarin we ook zelf meer grondstoffen gaan verwerken. Dan gaan we de composteringsinstallaties aanbrengen en de urban farming opstarten bijvoorbeeld.”

Hoe verwerken jullie de reststromen tot nieuwe producten?

“We hebben een aantal basisactiviteiten die we zelf (gaan) doen, zoals het composteren van bio-afval en deze gebruiken voor onze urban farm. Maar we hoeven natuurlijk niet elke keer zelf het wiel opnieuw uit te vinden. Maar we kijken dan ook altijd naar welke lokale initiatieven er al zijn. Zo is bijvoorbeeld het kweken van oesterzwammen op koffieprut nu voor ons een belangrijke pijler in Utrecht, maar als we naar Rotterdam zouden uitbreiden, dan zouden we daar partneren met Rotterzwam die dit al goed doet. Indien er lokaal geen initiatief aanwezig is, dan zetten we het zelf op en dan pakken we het ook groots aan. Wij willen tenslotte bewijzen dat het kan.”

Hoe verkopen jullie deze producten dan weer?

“Dat hangt af van het type product. Soms werken we samen met partners die de producten dan afzetten via hun eigen distributiekanalen. Zelf werken we met retourlogistiek. Als we naar de horeca rijden om de grondstoffen op te halen, kunnen we natuurlijk net zo goed de producten meenemen. We sluiten het niet uit om ooit met groothandels te gaan samenwerken, maar dan wel onder de juiste voorwaarden. Dus niet dat een product uit Utrecht eerst naar Amsterdam moet worden vervoerd, om vervolgens vanuit daar weer terug te worden gebracht naar Utrechtse horeca.”

Een foto van Anja Cheriakova: de initiatiefnemer van De CliqueAnja Cheriakova: initiatiefnemer achter De Clique. Bron: DUIC

Waarom zou een horecaondernemer met jullie samenwerken? 

“We hebben een spaarmodel opgezet voor de ondernemers die met ons meedoen. We werken met wat wij 'grondstoffenkorting' noemen. Dit betekent dat ondernemers korting krijgen op de producten die worden gemaakt van hun reststromen. Zo krijgen horecaondernemers die hun koffieprut schoon bij ons aanleveren bijvoorbeeld korting op de oesterzwammen. Zo loont het voor iedereen. Verder denk ik dat je als bedrijf meer toekomstbestending bent als je vroegtijdig inzet op circulariteit. Het is immers de toekomst.”

Wat zijn jullie uitdagingen?

“Het lastige in de horeca is vooral het hoge personeelsverloop en de wisseling in diensten een uitdaging. Het staat of valt met een goede scheiding van het afval door het personeel en daarvoor moeten we hen meekrijgen in ons verhaal. Het gaat hier over een shift in mindset: het  scheiden van afval is niet altijd top of mind. Daar hebben we onze weg in moeten vinden, maar dat gaat nu heel goed. Zodra men het belang zien, zien we het met veel enthousiasme wordt ontvangen. Verder ondervinden we ook wel uitdagingen omtrent wet- en regelgeving. Een voorbeeld: vermicompost is een hele efficiënte en duurzame manier van composteren, waarbij wormen worden gebruikt. Echter wordt een worm voor de Nederlandse wet gezien als een veedier en deze mogen niet op zodanig grote schaal worden gehouden. Dit maakt dat deze manier van composteren vooralsnog verboden is.”

Jullie focussen nu nog op Utrecht. Hoe zien jullie de toekomst voor je?

“Onze ambitie is om binnen vijf jaar uit te breiden naar vijf steden. Er is nu al interesse vanuit andere gemeentes - en dat is supergaaf. Maar we willen het eerst in Utrecht goed op de rit hebben, voordat we uitbreiden naar andere gemeentes.”

Meer over de circulaire economie:

  • Heb jij een circulair initiatief? Startershub BlueCity in Rotterdam helpt je verder!
  • Circulaire spijkerbroeken: MUD jeans maakt het meest populaire kledingstuk circulair.
  • De circulaire economie is onze grootste exportkans voor de komende 200 jaar. Hoe dat zit, lees je in dit artikel!
  • Hoe maken we verparkkingen circulair? Je lees het hier!
  • Nowa maakt sieraden van goud en zilver uit oude mobieltjes. En dat ziet er zo uit!

 

 

Profile picture for user contact_93680
Anne
Auteur
Ik werk als freelance content creator voor organisaties met een maatschappelijke doelstelling. Door hun boodschap te verspreiden, wil ik graag mijn steentje bijdragen aan de betere wereld van morgen.