Deze serie over de zee moet je gelezen hebben 

04-08-2016
Afsluitdijk

Ook in Nederland gebeuren veelbelovende dingen, bijvoorbeeld daar waar zout en zoet water elkaar ontmoeten op de Afsluitdijk

Journalist Vincent Dekker schrijft namens Trouw een serie over water. En niet zomaar over water. Hij schrijft over allerlei soorten manieren om energie te winnen uit oceanen, rivieren en zeeën. Omdat wij van Voor de Wereld van Morgen deze reeks zó tof vinden, geven we hier een kort (en lang niet compleet) overzicht. Door te klikken op de tussentitels ga je naar het complete artikel.

Dansende onderwaterballonnen voor de Australische kust

Zet een aantal megagrote onderwaterballon voor de kust neer en laat ze dansen op het tempo van de golven. Dat bedacht het Australische Carnegie Wave Energy. Een briljant principe. Komt er een golf langs, dan wordt de ballon mee omhoog genomen door de kracht van de golf. Als de golf voorbij is, daalt de ballon weer. De kabel waarmee de ballon aan de zeebodem vastzit, is verbonden aan een pomp die door de op-en-neergaande beweging in de ballon vloeistof heen en weer laat stromen. Et voilà, u heeft stroom.

Blauwe energie van Nederlandse bodem

Blue Energy staat voor het winnen van energie uit het verschil in zoutconcentratie van zout en zoet water. Op de Afsluitdijk (waar zoet en zout water elkaar ontmoeten) draait een proefinstallatie die onderzoek doet naar deze nieuwe manier van energieopwekking. En die proeven zijn op zijn zachtst gezegd extreem veelbelovend. Hebben we straks een megacentrale op 1 vierkante meter op de Afsluitdijk?

Deze Finse golvenroller heeft de toekomst

23 jaar geleden dook de Finse duiker Rauno Koivusaari naar een scheepswrak. Daar zag hij hoe een metalen plaat van het schip heen en weer bewoog door de stroming. Een idee was geboren. Zou je hier ook niet op een hele effectieve manier stroom mee kunnen opwekken? Na 23 jaar testen, ontwikkelen en uitproberen is zijn bedrijf AW-Energy uitgegroeid tot een bedrijf met enorm veel potentie. Niet voor niets investeert de Europese Investeringsbank er voor 10 miljoen euro in.

Dit waren (lang) niet alle innovaties voor in en op zee. Vincent Dekker schreef onder andere nog over onderwatermolens, flatgebouwen in de golven en een Groningse oceaangrazer. Je vindt alle artikelen terug in het dossier Vincent wil Zon. Een dikke aanrader!