Deze ramen laden je laptop op 

Twee Delftse studenten ontdekten dat je zonlicht ook kunt opvangen zonder dat je het ziet!
23-05-2016 - door Redactie
Technisch natuurkundigen Willem Kesteloo (links) en Ferdinand Grapperhaus (rechts), beiden 27. Foto Boudewijn Bollmann, NRC

Technisch natuurkundigen Willem Kesteloo (links) en Ferdinand Grapperhaus (rechts), beiden 27. Foto Boudewijn Bollmann, NRC

Deze ramen hebben een onzichtbare verrassing: je kunt er energie mee opwekken, zonder dat je het ziet! Via een speciale coating wordt zonlicht getransporteerd naar de zijkant van het glas.

Creatief afstuderen met de zon 

Twee Delftse studenten, Ferdinand Grapperhaus en Willem Kesteloo ontdekten tijdens hun afstudeeronderzoek een nieuwe manier om energie op te wekken. Zonnecollectoren, verstopt in het kozijn, vangen het licht op en zetten dit om in energie. “Per vierkante meter glas kun je ongeveer een laptop van energie voorzien”, legt Kesteloo uit. Dat lijkt misschien niet zo veel, maar bij kantoren met heel veel glas tikt dat al aardig aan. De eerste PowerWindows worden in juni al in Nijmegen geïnstalleerd.

Innovaties waar je 'u' tegen zegt

Ook andere 'ontdekkers' weten de zon te vinden. Waka Waka levert energie via de zon, voor mensen die daar door armoede geen toegang toe hebben. Tegenwoordig kun je ook energie opwekken uit zonnepanelen tijdens regen. Of lees alles over Broodje Aap-verhalen omtrent zonnepanelen. Nog niet genoeg gelezen over kansen van de zon? Lees dan de tips over waar de zon ons brengt.

 

 

 

 

Profile picture for user redactie
Redactie
Auteur
Het team van Voor de Wereld van Morgen inspireert je om steeds duurzamer te worden. Dat doen we met onze artikelen en door startende duurzame ondernemingen te helpen groeien.