Deze planten zorgen voor frisse lucht in huis of op kantoor 

Wist je dat planten een reinigende werking hebben?
19-02-2016 - door Lotte

Uit onderzoek is gebleken dat groen in huis, op je werk of op straat, zorgt voor sfeer en gezelligheid. Maar wist je ook dat planten een zuiverende werking hebben? Welke planten bijdragen aan frisse lucht en hóe, dat lees je hieronder.

De oorzaak van droge ogen

Weleens last van droge handen, geirriteerde ogen, hoofdpijn of dufheid in huis of op kantoor? Het zou weleens aan de luchtvochtigheid of luchtcirculatie kunnen liggen. En wist je dat planten een goede oplossing hiervoor zijn? Planten verbeteren de binnenlucht door vluchtige organische stoffen (zogenaamde 'VOC's) uit de lucht te filteren, ze verhogen de luchtvochtigheid en kunnen het zuurstofgehalte in de lucht verhogen door zuurstof te produceren. De gebouwen waarin we wonen en werken zijn tegenwoordig zo goed geïsoleerd dat we de lucht vaak droog is en er te weinig zuurstof in de kamers is. Planten in de ruimte kunnen dit tegengaan.

Wat zijn de kosten en baten van groen

Alterra, onderdeel van Wageningen UR is in een samenwerkingsverband van instellingen en bedrijven een project gestart dat in de praktijk gaat onderzoeken wat de kosten en baten van groen zijn. Om de binnenlucht in kantoren te voorzien van frisse lucht - lucht die veel zuurstof bevat en met een goede luchtvochtigheid,  vrij van voc’s - vluchtige componenten uit bijvoorbeeld meubilair - , gebruiken veel gebouwen een klimaatinstallatie. Die installaties kosten vaak veel energie. Dr. Annemieke Smit, projectleider van het onderzoek: "Het zou natuurlijk heel mooi zijn als investeringen in groen op kantoor de kosten voor een dergelijke installatie omlaag kunnen brengen."

Zicht op groen helpt tegen stress

Als mensen groen zien terwijl ze werken, ervaren ze de ruimte minder snel als 'koud'. Het positieve gevolg is dat er minder snel naar de temperatuurknop wordt gegrepen. Dat levert energiebesparing op! Naast de fysieke effecten van temperatuur, luchtvochtigheid en luchtcirculatie heeft groen ook nog eens een positief effect op stress. Bij aanwezigheid van planten herstelt een mens sneller van een inspanning. Bedenk eens wat dat voor effect op de productiviteit op kantoor kan hebben: bijvoorbeeld, als de 'after-lunch-dip' minder lang duurt, met als gevolg: méér productiviteit voor alle werknemers. Geweldig!

Dit laatste is moeilijk meetbaar, aldus Dr. Annemieke Smit. En daarom gaan we dat nu in de praktijk onderzoeken. Bijvoorbeeld aan de hand van ziekteverzuim.  Denk maar eens aan vergaderzaaltjes waar het zuurstofgehalte niet hoog is, daar krijg je een dip. Ook ervaren veel mensen de lucht op het werk als heel droog. Er zijn inmiddels al veel onderzoeksresultaten die laten zien dat groen inderdaad bijdraagt aan een gezondere werkomgeving.

Deze planten zuiveren de lucht

Welke planten zijn goed voor het leefklimaat in je huis? Fytagoras, onderzoekspartner van de Wageningen Universiteit, onderzocht het voor Ogreen, ook partner in het onderzoek van de Wageningse universiteit. En deze kwamen als beste uit de bus:

Profile picture for user Lotte van der Zanden
Lotte
Auteur
Hoe krijg je nou je zus de kringloopwinkel in? Of je vader, collega of beste vriend? Help iedereen de drempel over met de Nationale Kringloopbon, want als je zo'n bon krijgt moet je wel een keer bij de kringloop gaan kijken toch? De Nationale Kringloopbon zet zich in om het hergebruik van spullen te stimuleren en het 'kringlopen' te normaliseren.