Deze pioniers ontdekken nieuwe vormen van landbouw 

28-07-2017
Eendenkroos als alternatieve voedingsbron?

Dit ligt wellicht binnenkort op je bord (en nee, dan heb ik het niet over de eenden)

Door klimaatverandering en woestijnvorming gaat per 60 seconde maar liefst 23 hectare aan landbouwgrond verloren. Vooral in het Midden-Oosten en in Afrika gaat het snel, maar ook bijvoorbeeld China, het zuiden van Spanje en Midden-Amerika hebben te maken met toenemende woestijnvorming. Tegelijkertijd groeit de wereldbevolking en de vraag naar landbouwproducten. We moeten dus op zoek naar nieuwe vormen van landbouw. Deze Nederlandse voedselpioniers zetten de eerste stappen.

Drijvende stadsboerderijen

Melkkoeien staan over het algemeen bekend als landdieren, maar als het aan de Nederlandse hemelbestormers van Floating Farm ligt, komt daar snel verandering in. In de haven van Rotterdam werken zij aan een drijvende hightech koeienstal. Je hoort het goed. De zelfvoorzienende drijvende boerderij speelt in op de groeiende mondiale vraag naar kwaliteitszuivel en andere dagverse voedingsproducten, zonder de beperkt beschikbare ruimte op het land nog verder aan te tasten. De boerderij is economisch verantwoord en dicht bij de consument. Bovendien varen de koeien er wel bij (pun intended). Het ontwerp van de boerderij heeft dierenwelzijn als eerste uitgangspunt. De koeientuin, de ruimte per m2, de stevigheid, zachtheid en netheid van de vloer en de beplanting en groen voorzieningen zijn allemaal dik in orde. Bovendien schommelt het gebouw niet. Zelfs niet met storm. Dat belooft wat!

Zeewier, het groene goud

Bij The Dutch Weed Burger zijn ze er heilig van overtuigd. Zeewier is dé voedselbron van de toekomst. Het plantje is bijzonder. Zeewier heeft geen zoet water nodig, kan duurzaam verbouwd worden, brengt geen schade aan het (zee)milieu toe en de kwaliteit van het voedsel is hoog. Omdat zeewier in zee groeit (hence, de naam), is er dus ook geen landbouwgrond nodig. Wat ook niet onbelangrijk is: het plantje is enorm gezond én veelzijdig. Het zijn de planten op aarde die de meeste mineralen bevatten. Onlangs opende The Dutch Burger hun eerste eigen café in Amsterdam. Daarnaast zijn ze op veel festivals te vinden.

Die producten van The Dutch Weed Burger zijn om je vingers bij af te likken...

Het begin van een zilte revolutie?

De reguliere landbouw is erop gericht verzilting zoveel mogelijk te voorkomen, maar dat wordt steeds duurder. Marc van Rijsselberghe besloot daarom actief op zoek te gaan naar een oplossing. Met zijn bedrijf Marc. Foods ontwikkelt en teelt hij zilte aardappels en zilte groenten op zijn proefboerderij Texel. De zilte producten van Marc. Foods zijn 100% biologisch: ze worden bemest met zeewier. Dit zeewier is rijk aan mineralen en bevat veel vitaminen, die weer opgenomen worden door de zilte aardappels, en zilte groenten. Pure en gezonde producten als ijskruid, zeekoolstengels, zeekraal, zeevenkel, strandbiet of lamsoortjes zijn het resultaat. Allemaal nieuwe combinaties waarmee verrassende smaakervaringen worden gerealiseerd. Is het onderzoek van Marc van Rijsselberghe het begin van een zilte revolutie?

De proefboerderij op Texel. Het begin van een Zilte revolutie? (foto Marc. Foods)

Eendenkroos, gezond én lekker

Eendenkroos. Je weet wel, dat groene plantje dat veel vijvers bedekt. Het is vast niet iets waar je dagelijks over nadenkt, maar dat spul zit dus boordevol eiwitten. En precies daarom heeft de wereld het nodig, volgens Hans Derksen. Hans is een van de oprichters van ABC Kroos, een bedrijf dat deze voedselbron gebruikt als basis voor verschilende producten. Bij ABC Kroos noemen ze het product waterlinzen, voedselveilig geteeld eendenkroos. Volgens Derksen heeft dit plantje meer voordelen: "Kroos groeit heel snel, zodat je eigenlijk iedere week kunt oogsten, bijna het hele jaar door. Met één hectare eendenkroos kun je per saldo net zoveel eiwit produceren als met tien hectare soja. ABC Kroos levert diverse producten en heeft zelfs een kookboek op de markt gebracht. Wie weet ligt de toekomst van ons voedsel wel in je eigen vijver.

Eendenkroos is een echte superfood.

Een boerderij op je dak

Daktuinen zijn van de Verenigde Staten en Canada overgestoken naar Nederland en zijn al een tijdje in trek. Ze maken onderdeel uit van de beweging Urban Farming. Ook in Nederland zijn daktuinen populair. Amsterdam kent de grootste daktuin van Europa, en ook in Den Haag is er een bijzondere te vinden: Urban Farming De Schilde. De 'dakboeren' in Den Haag produceren zo'n 50.000 kilo tomaten, sla en micro-groenten. In de duurzame viskwekerij op de 6e etage gaan ze jaarlijks ook nog eens 20.000 kilo Tilapia-vis kweken. En dat allemaal zonder het gebruik van pesticiden, herbiciden en antibiotica! Het is een goede zaak dat in vrijwel elke stad in Nederland een kleine of grote daktuin te vinden is. Zo maken we van al die grauwe daken groene oases. En zeg nou zelf: wie wil er nou niet een lekker aardbeitje van een dak uit je eigen stad?

Neem een kijkje in de daktuin van Den Haag