Lifestyle
Zero waste

Deze parfums zijn gemaakt van afval 

Of het nu om rozenknoppen, koffie, kerstbomen of sinaasappelschillen gaat: Boye en Noëlle van RUIK zien overal een parfum in.
20-01-2020 - door Jessie
De 5 parfums van RUIK: KNOP, VERSCHIL, HOOP, DEN en ZET

De 5 parfums van RUIK: KNOP, VERSCHIL, HOOP, DEN en ZET

Bij afval denk je hoogstwaarschijnlijk niet aan een lekkere geur parfum. En tóch is het broer en zus Boye en Noëlle van RUIK gelukt om deze uitersten te verenigen, in een bijzondere parfumlijn. De ondernemers achter RUIK waren in 2017 finalist bij de ASN Bank Wereldprijs en hebben sindsdien hard gewerkt aan de productontwikkeling. “Een wereld vol geuren mogen we niet opgeven maar moeten we redden.”

Parfum van gedumpte rozen

Inmiddels zijn er verschillende unieke parfums van RUIK te krijgen, gemaakt van sinaasappelschillen (jaarlijks worden er miljarden weggegooid), koffie en de kerstboom op de Dam. Ook hebben Boye en Noëlle al kassen vol restrozen gered en deze verwerkt tot een heerlijk parfum.

Nu denk je misschien dat rozen vooral tijdens een date worden afgedankt, maar helaas gebeurt dat ook al veel eerder, vertelt Noëlle. “Wist je dat te jonge, te rijpe en te rauwe rozenknoppen gewoon bij het groenafval belanden? Wij halen bij meerdere kwekers duizenden rozenknoppen op zodat ze niet bij het groenafval belanden”.

RUIK destilleert deze rozenknoppen tot olie, laat dit rijpen en gebruikt het als hoofdingrediënt in het parfum. “Met het dragen van dit parfum red je hun liefdevolle geur”.

KNOP gemaakt van rozen KNOP gemaakt van rozen | Foto: RUIK

Geen waste, geen geur

Bij het maken van parfum van afval komen wel wat extra uitdagingen kijken, vertelt Boye aan Voor de Wereld van Morgen: “Bij het maken van KNOP zijn we bijvoorbeeld afhankelijk van het afval van de rozenkwekers. Als de rozen niet bloeien, door te koud weer bijvoorbeeld, valt er voor ons weinig tot geen afval te redden. Gelukkig hebben we de afgelopen tijd enorm veel zon gehad. Het is een beetje paradoxaal, maar er is nu dus genoeg afval om te redden voor RUIK!”.

Voor het parfum DEN zijn Boye en Noëlle afhankelijk van de 90-jaar oude kerstboom op de Dam, die anders na de feestdagen zou worden versnipperd. Een goede samenwerking met de gemeente is daarbij dus essentieel.

Parfum van sinaasappelschillen VERSCHIL  Parfum van sinaasappelschillen VERSCHIL | Foto: RUIK 

Circulair tot de laatste druppel

Voor hun nieuwste parfum HOOP tilden de oprichter van RUIK het gebruik van afvalstromen tot een nog hoger plan. “Bij het creëren van HOOP hebben we onszelf letterlijk gedwongen om te kijken naar wat we al voorhanden hadden.” aldus Noëlle. Het resultaat is – na heel veel experimenteren - een parfum dat een mengsel is van alle eerder uitgebrachte parfums. “De toekomst zit niet in iets nieuws gebruiken, maar in iets nieuws  doen met wat je al hebt.”

Parfum HOOP van RUIK Het nieuwste parfum HOOP van RUIK brengt eerdere parfums samen

Parfum zonder naar luchtje

Om van de reststromen een parfum te maken, experimenteren Boye en Noëlle volop in hun RUIKlab. In tegenstelling tot schadelijke reguliere parfums, gebruiken ze geen parabenen, UV-filters en schadelijke oplosmiddelen.  Daarnaast is minimaal 90% van de ingrediënten biologisch en zijn de parfums 100% vegan en cruelty free. Aan de parfums hangt dus geen naar luchtje.

Van frisdrankdop tot parfumdop

Ook over het design van de flesjes, doppen en verpakking is nagedacht. Alle vijf de parfums, KNOP, DEN, VERSCHIL, ZET en HOOP, hebben een verpakking van gerecycled papier en een dop van gerecyclede frisdrankflesjes. “Water- en frisdrankflessen zijn de grootste bron van plasticvervuiling; alleen al in Nederland worden er miljoenen flessen per dag weggegooid.

We werden hiermee geconfronteerd toen we met ons RUIKlab verhuisden naar het Upcyclecentrum in Almere, waar letterlijk het afval binnenstroomt. We willen met onze nieuwe parfumdop de schoonheid van afval laten zien.”, vertelt Boye.

Boye en Noëlle in het RUIKlab Boye en Noëlle in het RUIKlab | Foto: RUIK 

Red een dop in ruil voor geur!

Om zoveel mogelijk doppen te redden roept RUIK op om frisdrankdoppen te sparen en in te leveren bij, of op te sturen naar, het RUIKlab. “Doordat we van oude doppen iets nieuws maken voelt een frisdrankdopje opeens zo waardevol. En dat is precies het gevoel wat wij willen oproepen.”

“Hoe mooi is het om heerlijk te ruiken en daarmee iets goeds te doen voor de wereld", vult Boye aan. "Wij willen laten zien dat consumenten zelf de oplossing zijn.” Meer informatie over RUIK vind je op hun website, waar je de parfums ook kunt bestellen.

Profile picture for user jessie_68177
Jessie
Auteur
Jessie is schreef twee boeken over een duurzame lifestyle (Het Zero Waste Project en Doe Het Zero) en gebruikt haar online kanalen om anderen te inspireren. Ze is ervan overtuigd dat duurzaam leven ook heel leuk, makkelijk en stijlvol kan zijn en is vastbesloten om met haar duurzame (plasticvrije) lifestyle de wereld te redden.