Duurzaam ondernemen

Deze ondernemers zoeken de grenzen op 

Ondernemen met lef: deze Nederlandse ondernemers brengen hun plannen de grens over. En daar mogen we héél trots op zijn!
09-05-2018 - door Jessie
Photo by 2Photo Pots on Unsplash

Photo by 2Photo Pots on Unsplash

De hele wereld verdient goede en duurzame producten. En dat vinden deze duurzame ondernemers gelukkig ook. Na een succesvolle start in Nederland zoeken zij letterlijk de grenzen op. Pas maar op, wereld!

Yoni goes UK

In Nederland kunnen we ons al een aantal jaar gelukkig prijzen met de biologische producten van Yoni; mede dankzij de ASN Bank Wereldprijs die ze in 2014 in de wacht sleepten. Niet alleen de biologische tampons en maandverband van Yoni, die onder andere bij de Etos verkrijgbaar zijn, zijn een aanwinst tussen de chemische troep, maar ook de manier waarop Yoni het taboe rondom de menstruatie tackelt is een verademing.

Nu willen girlbosses Mariah en Wendelien deze ‘bloody serious business’ ook naar het buitenland brengen. En dat gaat goed! De eerste serieuze stappen zijn gezet, en de producten zijn nu ook in België, Luxemburg, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk te koop. Met het behalen van de internationale B Corp certificering – een belangrijk keurmerk voor impactgedreven bedrijven – trad Yoni daarnaast toe tot een mondiale beweging, die waarschijnlijk nog meer deuren opent.

Mariah en Wendelien van YoniWendelien en Mariah van Yoni 

Seepje in Scandinavië

Waar Seepje in 2014 nog een startup van twee studenten was, is het inmiddels uitgegroeid tot een revolutionaire speler in de wasmarkt. Dit jaar stonden oprichters Jasper en Melvin zelfs in de beroemde Forbes 30-under-30 Europe 2018, in de categorie Sociale ondernemers. ‘Dit is natuurlijk ideaal om het bedrijf internationaal op de kaart te zetten’, vertelt Jasper aan Omroep West. 'Als eerste gaan we onze producten in Duitsland verkopen. Scandinavië is het volgende land en dan richten we onze pijlen op Azië. China en Zuid-Korea gaan ook wassen met Seepje'. Als het aan de jonge ondernemers ligt, gaat straks dus iedereen over op de plantaardige wasschillen!

Jasper en Melvin van SeepjeJasper en Melvin van Seepje

Sprinklr vergroent Vlaanderen!

Een groenere stad, zónder giftige planten uit het tuincentrum. Dat is wat groene startup Sprinklr voor ogen heeft. En die stad hoeft niet per se in Nederland te liggen: voor 2018 staat het veroveren van het buitenland op de planning. Sprinklr biedt biologische plantenpakketten, die je door middel van een app ook nog eens in leven houdt. In Nederland is dit concept al succesvol gebleken, en daarom begint Sprinklr dit jaar met het vergroenen van onze zuiderburen. Oprichters Suzanne, Liedewij en Mark zijn over de grens al druk op zoek naar kwekers die volledig biologische (kamer)planten leveren. Dat is nog niet eenvoudig - in Nederland heb je maar twee biologische kamerplantpartijen – maar geen onmogelijke missie. Op naar een groene Benelux!

Sprinklr team Het team van Sprinklr

Ook Moyee gaat mondiaal

Moyee Coffee, het eerste fairchain koffiemerk ter wereld, gaat als een speer. Natuurlijk was hun impact al grensoverschrijdend, onder andere voor lokale koffieboeren en -branders in Ethiopië. En je kunt ook al koffie bestellen in het buitenland, maar hier komen wel internationale verzendkosten om de hoek kijken. Zonde natuurlijk, want dat kan er zomaar voor zorgen dat koffiedrinkers tóch voor de reguliere – niet zo duurzame – merken kiezen. Daarom gaat Moyee ook de stap maken naar het buitenland, met Ierland, Denemarken en Dubai als eerste gelukkige lanceringsmarkten.

 

Profile picture for user jessie_68177
Jessie
Auteur
Jessie is zero waster (sinds 2014 afvalarm), blogger en auteur (www.hetzerowasteproject.nl) en ondernemer (www.anewzero.com en www.smir.store). Ze is ervan overtuigd dat duurzaam leven ook heel leuk, makkelijk en stijlvol kan zijn en is vastbesloten om met haar duurzame (plasticvrije) lifestyle de wereld te redden.