Duurzaam ondernemen
Tech

Deze ondernemers gebruiken nu al blockchain 

Transparante ketens en eerlijke prijzen dankzij de blockchaintechnologie
28-06-2018 - door Jessie
Foto: Provenance

Foto: Provenance

Blockchains bieden perspectieven voor een eerlijkere wereld. Dat schreven we al in het artikel waarin we precies uitleggen wat blockchain nu eigenlijk is. Gelukkig zijn er steeds meer bedrijven die het nut van deze technologie inzien en er mee aan de slag gaan. Dit zijn onze favoriete voorbeelden.

Blockchain op je bord

Een blockchain is eigenlijk een grote database, waar iedereen toegang toe heeft en waar niemand de eigenaar van is. Een perfecte techniek als je ketentransparatie wilt dus! Met de blockchaintechnologie kun je van boer tot bord traceren waar jouw eten vandaan komt en wat er mee is gebeurd. Fairfood maakt dankbaar gebruik van deze nieuwe technologie en startte in 2017 een campagne voor een eerlijke kokosnoot.

Fairfood

Foto: FairFood

Eerder vroegen we directeur van Fairfood, Sander de Jong, al de hemd van het lijf over de kokosnootcampagne. In de Filipijnen, waar 84% van de kokos die Nederland importeert vandaan komt, leeft zo’n 56% van de kleinschalige kokosboeren in armoede, aldus Fairfood. Blockchain kan dit veranderen - en Nederland is de tweede grootste kokosolie-importeur ter wereld! Als test haalde Fairfood dus 1000 kokosnoten naar Nederland, die stap voor stap per stuk worden getraceerd. Onderweg wordt geverifieerd of een eerlijk loon wordt betaald. Dit is nu nog een test, maar als je dit op de hele industrie zal toepassen is de impact enorm. Wist je dat kokos in 1 op de 20 producten in de supermarkt zitten, waaronder in koekjes, sauzen en drop?

De blockchainbox

Ook door gebruik te maken van lokale maaltijdboxen kun je op een hele makkelijke manier meedoen aan de blokchainrevolutie. Willem & Drees, een coöperatie met biologische maaltijdboxen, wil de blockchaintechnologie gaan toepassen op hun Beebox. De biologische producten worden direct van boer naar burger gebracht, waarbij gekozen wordt voor de kortste route en een eerlijke prijs. Hierdoor kun je eten van een gezonde keten. ‘Weten wie jouw eten maakt, schept een band, zorgt voor verantwoordelijkheid en waardering’, aldus Willem & Drees.

Unsplash aardbeien

Foto: Soroush Karimi via Unsplash

Blockchain en duurzame energie

De Groningse Energiebank wil Nederland gasloos maken met behulp van blockchain. En dat doen ze op een heel bijzondere manier. Wijkbewoners in Reitdiep en Paddepoel wisselen straks waarschijnlijk duurzame energie uit via blockchain. Door middel van collectieve zonnepanelen of een wijkwindmolen kan een samenhangend en transparant wijkenergieplan gemaakt worden die de wijk van het gas af helpt. Hiervoor is wel toestemming van het Rijk nodig: door de Elektriciteitswet mogen huishoudens nu nog geen energie aan elkaar leveren. 

Een bakkie blockchain

Vers van de (cold)press: er is nu ook blockchainkoffie te koop! Moyee, het eerste fairchain koffiemerk ter wereld, lanceerde met Stichting FairChain het eerste koffiemerk dat volledig transparant is. De koffie heeft de toepasselijke naam ‘Token’ gekregen. Via de site van FairChain kun je precies zien welke kosten zijn gemaakt en welke stappen zijn gezet in het productieproces. Bovendien kun je de vijftig cent die je met het kopen van de blockchainkoffie bespaart zelf – met behulp van een token – teruggeven aan de boeren of aan jezelf als korting uitkeren. Nieuwsgierig geworden? Maartje legt het in dit artikel over de koffie van Token haarfijn uit!

Token

Foto: Token 

Een transparante kledingketen

Als er érgens veel ontransparantie en oneerlijke prijzen zijn, dan is het wel in de kledingindustrie. Van katoenboer tot consument zijn er ontzettend veel extra stappen waar gesjoemeld kan worden met prijzen en afspraken. Het ‘made in’-label, dat nu als transparantie moet dienen, is daarbij niet voldoende. Daarom lanceerde de Londense ontwerpster Martine Jarlgaard in samenwerking met blockchaintechnologiebedrijf Provenance, consultancybureau A Transparant Company en het London College of Fashion’s Innovation Agency een pilot om de reis van een kledingstuk te traceren: van grondstof tot kledingkast.

Foto Provenance

Foto: Provenance

Van het scheren van de garen op de Britse alpacaboerderij tot het spinnen, breien en de ontwerpstudio. Ieder kledingstuk heeft een digitale token, waardoor alle stappen in de keten geverifieerd kunnen worden. Niet alleen de prijs, maar ook de locatie, inhoud en tijdsstempels kunnen worden opgeslagen én aan consumenten via een QR-code worden getoond.

 

Blockchain tegen plasticvervuiling

Plasticvervuiling is een groot probleem en blockchain is een kansrijke oplossing. Dat moeten de ondernemers achter de Engelse start-up Blockchain Development Company (BCDC) gedacht hebben. Via het RecycleToCoin-project kunnen consumenten en bedrijven over de hele wereld straks via een mobiele app hun jaarlijkse plasticvoetafdruk berekenen. Deze kunnen ze compenseren door 'compensatietokens' of lokale valuta te besteden aan projecten die plastic vervuiling aanpakken. Door de inzet van tokens in plaats van geld wordt de jaarlijkse compensatie van plastic verdubbeld én krijg je transparantie en verantwoording, aldus BCDC. 

Blockchainsuiker

Ook de suikerindustrie gaat blockchain toepassen, meldt Duurzaam Bedrijfsleven. Het Australische ministerie voor Landbouw en Water heeft besloten om ongeveer 1,4 miljoen euro aan een zogenoemd Sustainable Suger Project te geven. Tijdens dit project worden standaarden voor productiviteit, winstgevendheid en duurzaamheid (onder andere bodemgezondheid, vegetatie en biodiversiteit) gezet voor rietsuikerboeren. De boeren kunnen vrijwillig meedoen aan het programma. "Het Sustainable Sugar Project gaat blockchain technologie toepassen zodat er duidelijk gezien kan worden waar de suikerriet vandaan komt en of het duurzaam verbouwd is.", vertelt de Australische minister van Landbouw en Water hierover. De blockchaintechnologie is niet alleen goed voor de boeren zelf, denk aan betere prijzen en export, maar kan ook helpen bij het streven van Coca-Cola om in 2020 alleen nog suiker uit duurzame bronnen te gebruiken. 

Ken jij nog meer toffe voorbeelden van blockchain? 

Profile picture for user jessie_68177
Jessie
Auteur
Jessie is schreef twee boeken over een duurzame lifestyle (Het Zero Waste Project en Doe Het Zero) en gebruikt haar online kanalen om anderen te inspireren. Ze is ervan overtuigd dat duurzaam leven ook heel leuk, makkelijk en stijlvol kan zijn en is vastbesloten om met haar duurzame (plasticvrije) lifestyle de wereld te redden.