Zero waste
Duurzaam ondernemen

Deze ondernemers bouwen aan de circulaire economie 

In de economie van de toekomst worden grondstoffen zo vaak mogelijk hergebruikt: afval bestaat niet.
05-02-2020 - door Erik
Overstappen op een circulaire economie is eigenlijk heel eco-logisch

Overstappen op een circulaire economie is eigenlijk heel eco-logisch

Eerlijk is eerlijk: we hebben nog een lange weg te gaan op het gebied van circulaire economie in Nederland. De non-profit organisatie Circle Economy berekende in hun Circularity Gap Report 2020 dat slechts 8,6 procent van de huidige wereldeconomie circulair is. Oftewel, van alle mineralen, fossiele brandstoffen, metalen en biomassa die we gebruiken eindigt 91,4 procent nog altijd als afval. Geen tijd te verliezen dus! Deze inspirerende ondernemers en initiatieven bouwen aan onze circulaire toekomst.

BlueCity: broedplaats voor circulaire ondernemers

'Je krijgt alleen mensen met je mee in deze transitie, als je laat zien dat het kan', vertelde BlueCity projectontwikkelaar Yvette Govaart ons in een eerder interview. Daarom biedt deze Rotterdamse startershub circulaire ondernemers de ruimte om hun plannen in praktijk te brengen. Door van elkaars afvalstromen gebruik te maken bouwen ze samen aan circulaire oplossingen.

Daarbij laten ze zich inspireren door de principes van de 'blauwe economie', het geesteskind van duurzaamheidsexpert Gunter Pauli. Lokaal, diversiteit, efficiëntie en technische innovatie zijn centrale waarden in dit economische systeem waarbij met minder grondstoffen meer welvaart wordt gegenereerd. Door samen te werken en netwerken te verbinden worden banen gecreëerd en wordt sociaal kapitaal opgebouwd.

BlueCity Rotterdam circulaire economieAfval, wat is dat? Foto: BlueCity

Zie jij in de Rotterdamse horeca oesterzwammen op het menu? De kans bestaat dat ze in BlueCity door Rotterzwam zijn gekweekt op ingezamelde koffieprut, waarbij ook nog eens de vrijgekomen CO2 door Spireaux wordt gebruikt bij de productie van spirulina. Oh, en van de schimmels van de oesterzwammen wordt verpakkingsmateriaal gemaakt. Pretty cool, right?

Circulaire koffie bij ASN Bank Wereldprijs

Koffie blijkt populair onder innovatieve ondernemers (en nee, niet alleen om te drinken). Maar liefst twee van de zes finalisten van de ASN Bank Wereldprijs 2019 proberen de koffie-industrie te transformeren naar een meer circulair systeem.

Maarten van Keulen richt zich met zijn Circular Coffee Collective op het verduurzamen van de hele keten. Door nauw samen te werken met boeren, branders, leveranciers en afnemers kunnen er binnen het collectief circulaire afspraken worden gemaakt, bijvoorbeeld over welk verpakkingsmateriaal wordt gebruikt.

CaffeInk circulaire economie koffie restafval'Voor mij graag eenmaal de zwarte inkt, zonder vervuiling alstublieft'. Foto: CaffeInk

De inkt waarmee die verpakkingen worden bedrukt zou dan zomaar eens bij CaffeInk vandaan kunnen komen, winnaar van de derde prijs van de ASN Bank Wereldprijs 2019. Van de pigmenten uit koffieprut weet dit bedrijf namelijk duurzame zwarte inkt te maken. Hiermee bieden ze niet alleen een oplossing voor de grote hoeveelheid koffieafval maar ook een alternatief voor de bestaande, zeer vervuilende productiewijze van inkt.

Innovatie zorgt voor onverwachte combinaties

De zoektocht naar mogelijkheden om reststromen te herwaarderen leidt vaak tot verrassende combinaties. Zo maakt het bedrijf RUIK geur parfums van afval, zoals sinaasappelschillen en kerstbomen. Deze parfums ruiken niet alleen lekker maar zijn ook vegan, cruelty-free, vrij van schadelijke stoffen en komen in een verpakking van gerecycled materiaal.

En in Rotterdam kun je duurzame falafel eten die is gemaakt van overgebleven fruit- en groentepulp uit juicebars onder het motto: de een zijn afval is de ander zijn FALAFVAL! Oprichters Ayuk Bakia en Scifo Minnaard verkochten afgelopen jaar al meer dan 2000 circulaire broodjes.

Forest wool dennennaalden circulaire economieKleding van dennennaalden, zou het prikken? Foto: Forest Wool

Of wat dacht je van riemen gemaakt van oude brandweerslangen? In een sociale werkplaats in Venray maakt BENDL originele riemen van dit afgekeurde materiaal. En als het aan Tamara Orjola van Forest Wool ligt zijn jouw truien binnenkort misschien wel gemaakt van dennennaalden, een bijproduct uit de houtindustrie.

Hergebruik als business case

Huren, delen, lenen en repareren zijn centrale principes in de circulaire economie. De kans dat een willekeurig product als afval eindigt is immers het kleinst wanneer het kan blijven doen waar het voor gemaakt is. Neem bijvoorbeeld kinderfietsen: die kunnen het beste gewoon kinderfietsen blijven. Daarom biedt BikeFlip een tweedehands kinderfietsenabonnement inclusief reparatieservice. Wanneer jouw kind weer een stuk is gegroeid ruil je de oude fiets eenvoudig in voor een groter exemplaar.

Ook een spijkerbroek is zeer geschikt om te huren in plaats van te kopen. Voor de productie is veel water en land nodig, zonde dus wanneer deze na een paar keer dragen achterin de kast verdwijnt. De toffe broeken van MUD Jeans draag je zolang je wilt en stuur je vervolgens weer terug. Kleine beschadigingen worden gerepareerd zodat de broek weer opnieuw kan worden verhuurd. Als de stof erg versleten is wordt deze hergebruikt in nieuwe kledingstukken.

Samen naar een circulaire toekomst

Er gebeurt dus al ontzettend veel, maar er kan nog zoveel meer! Wanneer bedrijven, burgers en overheden samenwerken kunnen we de economie van de toekomst sneller dichterbij brengen. Loop jij rond met een goed idee voor een circulaire onderneming? Het Versnellingshuis Nederland Circulair helpt ondernemers om hun bedrijf klaar te stomen voor de circulaire economie. Of dompel jezelf onder in het netwerk van de leukste duurzame community van Nederland!

Meer lezen over de circulaire economie?

Profile picture for user espeschier_93811
Erik
Auteur
Schrijft voor een duurzame toekomst op een gezonde planeet. Bij Voor de Wereld van Morgen helpen we duurzame ondernemers aan een vliegende start én vertellen je over de groenste innovaties en startups die de wereld een beetje mooier maken. Heb jij een slim idee? Deel het met ons en laat weten hoe we je kunnen helpen!