Groene stad
Lifestyle
Plastic
Zero waste

Deze Nederlanders strijden tegen plastic 

Dat plasticvervuiling een groot probleem is weet je nu wel, maar wist je dat er ook al veel gebeurt om het op te lossen?
22-02-2019 - door Maartje

Plastic is ontzettend handig, daarom zijn we het massaal gaan toepassen om ons leven makkelijker te maken. Maar helaas met desastreuze effecten op onze leefomgeving. Van de gelimiteerde grondstoffen die nodig zijn om het spul te maken tot de enorme afvalberg die het oplevert.

Maar dit wordt geen deprimerend verhaal, er zijn namelijk al heel veel Nederlanders bezig met slimme oplossingen voor ons plastic probleem. Laat je inspireren door deze innovaters en doe vooral ook met ze mee!

Plastic voorkomen

Onze Nederlandse plastic fighters zijn op alle vlakken bezig: met het voorkomen van plastic vervuiling, het opruimen van plastic afval en het recyclen van dit langlevende spul. Allereerst: de mensen die het probleem aan de bron aanpakken en proberen het gebruik van plastic te verminderen.

Het Zero Waste Project

Zussen Jessie en Nicky Kroon leven al een aantal jaar zero waste en helpen anderen om ook minder plastic afval te produceren. Dat doen ze via hun platform Het Zero Waste Project, lezingen door het hele land én hun eigen boek. Volg ze op Instagram voor een dagelijkse hoeveelheid tips en voorbeelden van hoe ook jij met minder plastic toch een heul leuk leven kunt hebben.

Nicky & Jessie van het Zero Waste Project

Plastic Soup Surfer

Merijn Tinga, beter bekend als de Plastic Soup Surfer, strijdt voor meer statiegeld en minder plastic vervuiling. Dat doet hij door mediagenieke acties als zijn 1.200 km lange SUP-tocht over de Rijn maar ook door bedrijven direct aan te spreken op hun verantwoordelijkheid, soms zelfs via juridische stappen. Hij ziet zichzelf als een katalysator van verandering en weet zijn boodschap over te brengen bij de politiek én het bedrijfsleven. Hij heeft alle steun hard nodig dus check op zijn website hoe jij kunt helpen.

Alternatieven

Daarnaast komen er ook steeds meer ondernemers die jou handige alternatieven bieden voor die alledaagse plastic producten. Zo maakt Be O Bottle herbruikbare waterflessen van suikerriet, kun je je tanden schoonpoetsen met de bamboe tandenborstel van The Bamboo Brush Society en leveren Sipster en Straw by Straw je heel graag een duurzaam alternatief voor je plastic rietje.

De tandenborstels van The Bamboo Brush Society worden zelfs bj je thuisbezorgd.

Plastic opruimen

Zelfs als we vanaf nu nauwelijks nog plastic afval veroorzaken, ligt er helaas nog steeds heel veel in onze natuur, vooral in onze rivieren en oceanen. Maar daar doen deze Nederlanders wat aan!

The Great Bubble Barrier

Francis Zoet, Saskia Studer en Anne Marieke Eveleens hebben een slimme innovatie ontwikkelt om plastic afval uit onze rivieren te halen: The Great Bubble Barrier. Het bubbelscherm wordt gevormd door een buis met gaatjes op de bodem van de rivier en waar lucht doorheen wordt gepompt. Hiermee wordt een scherm of barrière van bubbels gevormd waar vissen en schepen wél doorheen kunnen maar afval niet. Na enkele succesvolle pilots werken de ondernemers nu hard aan de plaatsing van de eerste permanente Great Bubble Barrier. Ook hun vooruitgang kun je volgen op Instagram.

Plastic Whale

Marius Smit van Plastic Whale haalt plastic uit het water op een ouderwetse doch effectieve manier: door het er met hordes enthousiastelingen uit te vissen. Als je nog nooit met je collega's vrienden of familie bent gaan plastic vissen kunnen we maar één ding zeggen: boek NU een tochtje! Het is ontzettend leuk en helaas ook nog heel erg nodig. Van het plastic dat hij uit het water vist maakt Marius nu ook designmeubilair voor kantoren.

In onze video Dit is Morgen: Zonder afval brengen we drie plastic helden in beeld.

The Ocean Cleanup

De allerbekendste Nederlandse plastic fighter is toch wel Boyan Slat. Hij denkt groots en werkt met zijn Ocean Cleanup systeem aan het opruimen van de Great Pacific Garbage Patch. Een ambitieus project van deze jonge Nederlander die alle steun en bewondering verdient. Op zijn website legt hij duidelijk uit wat het probleem is en hoe ver hij is met zijn oplossing.

Plastic recyclen

Zoals gezegd hebben we een berg plastic afval waar we iets mee zullen moeten. Er zijn steeds meer creatieve Nederlandse ondernemers die mooie dingen maken met plastic of jouw helpen er zélf iets mee te maken.

Precious plastics

Dave Hakkens en zijn team van Precious Plastics hebben een machine ontworpen die iedereen zelf in elkaar kan zetten en waarmee plastic gerecycled kan worden tot nieuwe producten. Ze delen hun kennis open source en zijn ook vaak aanwezig op evenementen voor een demonstratie. Check hun website hoe jij je eigen recycle machien kunt bouwen!

Ook Sam van Til en Nout Kooij, de ondernemers achter vanPlestik, willen plastic recyclen. Ze hebben hiervoor zelfs hun eigen 3D-printer ontworpen zodat ze kunstof producten die nu nog nauwlijks worden gerecycled, tóch een tweede leven kunnen geven.

Wasteboards

Fanatiek skater Jonathan Morrisson maakt met zijn onderneming WasteBoards kwalitatief hoogwaardige skateboards van plastic flesdoppen. Deze doppen worden onder meer aangeleverd door Plastic Whale die ze uit de grachten heeft gevist maar ze worden ook ingezameld op muziekfestivals. En al die kleurige doppen leveren vette boards op! WasteBoard Squid

Kleding

Bepaalde soorten plastic lenen zich ook goed om kleding van te maken, denk maar aan de outdoor-lieveling fleece. Zo maakt Natascha met Jungl Amsterdam jasjes van gerecycelde PET-flesjes en gebruiken Jip, Yannick, Sifra en Rens het spul bij Strick Amsterdam om er schoenveters van te fabriceren. Overigens is het nadeel van plastic gebruiken in kleding wel dat dit vaak via de wasmachine afbreekt tot micro-plastics die dan weer in onze watervoorziening terecht komen.

Uiteraard is dit lijstje niet uitputtend en zijn er nog veel meer mooie initiatieven, creatieve ondernemingen en mensen bezig om plasticvervuiling aan te pakken. En dat is maar goed ook want het probleem is zó groot dat we iedereen nodig hebben om het op te lossen. Ook jij.

Meer optimistisch nieuws over plastic

Benieuwd wat wij doen aan duurzame energie en een volledige kringloopeconomie? ASN Bank werkt aan een nieuwe, schonere wereld.

Profile picture for user Maartje Maas
Maartje
Auteur
Mijn hart gaat sneller kloppen van duurzame ondernemers, groene uitvinders en sociale doeners. Heb jij een duurzame startup of baanbrekend groen idee? Meld je dan aan op Voor de Wereld van Morgen en deel het met ons!