Natuur

Deze mannen redden bomen via de bomenmakelaar 

Er kan flink wat oproer ontstaan wanneer de gemeente besluit om een stel gezonde bomen te kappen. Roy, Arjan en Jasper hebben een oplossing.
13-12-2017 - door Marly
Boom

Om dit soort grote bomen gaat het.

Ze zijn niet zomaar makelaar, maar de eerste echte bomenmakelaars van Nederland. Roy, Arjan en Jasper zetten bomen, die helaas gekapt moeten worden, online en redden ze door middel van vraag en aanbod.

De Bomenmakelaar

Helaas worden in ons met-regeltjes-overspoelde Nederland veel bomen gekapt. Sommigen worden te groot en tasten het wegdek aan, andere bomen staan voor de zon, en weer anderen staan in de weg voor nieuwe projecten. Zonde, want juist die grote, volwassen bomen hebben een grote ecologische en maatschappelijke waarde. Ze verkoelen de omgeving, ze vormen een leefomgeving voor dieren, reguleren regenwater en zetten CO2 om in frisse lucht. Daarnaast zijn bomen gewoon heel mooi.

Vraag en aanbod

De Bomenmakelaar ziet de ecologische en maatschappelijk waarde van de boom en redt deze flinke bomen van de kap. Vraag en aanbod worden bij elkaar gebracht op de website. Want, terwijl er bij het ene landschapsproject bomen in de weg staan, is er bij een ander project juist behoefte aan volwassen bomen in het landschap. En van die mooie, grote bomen hebben natuurlijk een andere invloed op de omgeving dan van die kleine stekjes.

Bron: de Bomenmakelaar

Wat kan de bomenmakelaar voor jou doen?

Wil je je boom aanbieden, dan kun je je aanmelden op de website. Een heus verplantonderzoek toont daarna aan of je boom ook echt verplant kan worden. In principe wordt de boom niet verkocht, alleen maar beschikbaar gezet voor verder plezier. Ben je op zoek naar een boom en zie je een mooi exemplaar bij de bomenmakelaars, dan kun je een offerte aanvragen bij een van de verplanters. Deze verplanter zal het hele proces (onderzoek, uitgraven, vervoer en opnieuw planten op zijn nieuwe plek) begeleiden. Misschien hebben deze verplanters nog wel wat aan deze machine, die bomen in zijn geheel kan verplaatsen.

Kies hier je boom maar uit | Bron: Bomenmakelaar

Bomen planten uit naam van... huh wie?

Bomen zijn nou eenmaal heel belangrijk voor onze aarde. Toch wordt er ontzettend veel gekapt, om plaats te maken voor landbouw of steden. Mangrove bossen worden bijvoorbeeld met uitsterven bedreigd en dat terwijl ze juist hét ecosysteem zijn voor verschillende soorten vissen, vogels en zoogdieren. Een aantal initiatieven zorgt gelukkig voor wat bewustwording en plant bomen weer aan. En dat doen ze op een grappige manier. Zo kun je, heel ironisch, bomen planten uit naam van Donald Trump. Ook de stad Grenoble is lekker bezig en vervangt alle reclameborden door bomen. Nog een laatste tip: koop een kerstboom met kluit en al. Die kun je na de Kerst mooi in de tuin zetten en volgend jaar nog een keer gebruiken.

Profile picture for user Marly_emily@hotmail.com
Marly
Auteur
Marly | 23 jaar | Amsterdam | UvA | Internationale Betrekkingen | Voor de wereld van morgen | Wereldprijs | Hoe kunnen wij jouw duurzame idee verder helpen?