Lifestyle
Natuur
Plastic

Deze man ruimt het strand op en toont verrassende vondsten 

Rob Arnold is een kunstenaar én strijder tegen plasticvervuiling. Via social media deelt hij de unieke vondsten van zijn opruimacties.
04-05-2020 - door Maartje
Plastic speelgoed gevonden op het strand

Plastic speelgoed gevonden op het strand. Foto: Rob Arnold

Rob Arnold, een kunstenaar uit Engeland ruimt al jaren zijn lokale strand op. Met het plastic dat hij vindt maakt hij indrukwekkende beelden om aandacht te vragen voor het probleem van plastic soep. Hij verveelt zich geen seconde tijdens de lockdown, want hij gebruikt zijn tijd om honderden kilo's plastic te sorteren voor zijn activistische kunstwerken. Wij waren onder de indruk en delen zijn verhaal met je. Be like Rob mensen!  

In maart 2020 ging Rob weer naar Tregantle Beach in het zuidwesten van Engeland voor een grote opruimactie. Helaas kon hij ook dit keer weer goed aan de bak en wist hij maar liefst 250 kilo (!) plastic van het strand af te halen. Hij nam het mee naar huis om het te drogen en sorteren. En dat ziet er dan zo uit:

Foto van de Facebookpagina van Rob Arnold.

Rob sorteert het plastic om bedrijven aan te spreken op hun verantwoordelijkheid. Zo maakte hij in 2019 een kunstwerk van plastic Nestlé koffiebekers en riep het bedrijf op om haast te maken met haar uitfasering van wegwerpplastic.

Daarnaast probeert hij zoveel mogelijk van het door hem gevonden plastic te herleiden tot hun producent, zo komt hij vaak plastic speelgoed tegen van wel tientallen jaren oud! Dit maakt nog maar eens duidelijk dat ook een verblijf in zee en op het strand plastic nauwlijks afbreekt...

Op zijn Instagram en Facebookpagina deelt Rob de vondsten van zijn opruimacties.

Kunst met een boodschap

Een van Rob's meest indrukwekkende kunstwerken is het Paaseiland sculptuur uit 2019 dat geheel gemaakt is van plastic dat Rob op het strand vond. Het beeld staat op de klif van Whitsand Bay waar het plastic dat werd gebruikt voor het beeld ook is verzameld.

 Het Maoi beeld van Rob Arnold bij Whitsand Bay. Foto: Rob Arnold.

De keuze voor dit Moai beeld was doordacht, zo vertelt Rob aan de Cornish Times: "Het lot van de oorspronkelijke bewoners van Paaseiland is niet helemaal duidelijk, maar de theorie is dat ze de bomen op hun eiland sneller kapten dan deze konden groeien. Dit had als gevolg dat het land erodeerde, waterbronnen opdroogden en de bevolking het niet overleefde."

Rob vervolgt: "Ik zie deze tragedie als een metafoor voor de manier waarop we momenteel onze aarde en haar hulpbronnen uitputten en vervuilen. Zelfs een cultuur als die van Paaseiland, die zulke indrukwekkende beelden kan maken, kan instorten als zij de ecosystemen waarvan zij afhankelijk is verwoest."

Rob Arnold tijdens een van zijn opruimacties op het strand.

Plastic soep én de mensen die er iets aan doen

Geen probleem zo groot of er zijn wel mensen die er iets aan doen gelukkig. Want de plastic soep is een enorm probleem waar gelukkig steeds meer aandacht voor komt. Steeds meer mensen nemen het initiatief om het strand en het water op te ruimen. Nu nog zorgen dat er überhaupt geen plastic in belandt...

Je kunt Rob en zijn plastic afval kunstwerken volgen via zijn Instagram of Facebookpagina.

Profile picture for user Maartje Maas
Maartje
Auteur
Mijn hart gaat sneller kloppen van duurzame ondernemers, groene uitvinders en sociale doeners. Heb jij een duurzame startup of baanbrekend groen idee? Meld je dan aan op Voor de Wereld van Morgen en deel het met ons!