Lifestyle
Plastic

Deze knuffels helpen plasticvervuiling te stoppen 

Het zijn de meest verdrietige knuffels die ik ooit heb gezien. Maar wellicht ook de belangrijkste, want ze hebben een duidelijke boodschap.
04-05-2017 - door Maartje

De Pollutoys maken kinderen tot oceaanbeschermers

Als we met zijn allen zo door blijven gaan bevatten onze oceanen in 2030 meer plastic dan zeedieren. Echt? Nou ja, helemaal zeker weten we dat natuurlijk pas over 13 jaar maar het gaat wel die kant op.

We produceren nu al zo'n 311 miljoen ton plastic en slechts 5 procent van het plastic wordt gerecycled. De rest komt op de stortplaats terecht of dus in zee. De Sea Shepherd Conservation Society (SSCS), een internationale non-profit organisatie met als doelstelling het wereldwijd beschermen van het leven in zee, heeft bedacht dat je vervuiling al jong moet afleren.

Pollutoys

En daar zijn de Pollutoys voor bedacht. Een serie van acht knuffels die Sea Shepherd heeft laten ontwerpen om kinderen voor te lichten over de plasticvervuiling van onze zeeën en oceanen. Achter hun ogenschijnlijk schattige uiterlijk schuilt echter een verdrietige realiteit: hun maag zit vol met plastic. Als je de knuffel openritst, vind je plastic tasjes, flessen, plastic vorkjes, ballonnen en ander plastic afval dat door dieren wordt opgegeten. En dat blijft hangen bij kinderen, zo is kleine Liam al overtuigd: "Plastic hoort in de prullenbak, niet in dolfijnen."

Bekijk hieronder waarom Sea Shepherd de Pollutyoys heeft ontworpen.

Zelf iets doen tegen plasticvervuiling

Om niet alle verantwoordelijkheid bij de generatie na ons te leggen, hebben we hier wat tips om zélf iets te doen aan de plasticvervuiling van onze oceanen. Ga bijvoorbeeld eens plastic vissen met je vrienden, familie of collega's op een van de boten van Plastic Whale. Gegarandeerd gezellig en je voelt je achteraf énorm goed over jezelf.

Wil je structureler aan de gang, vervang dan deze 5 veelgebruikte plastic items door een niet-plastic variant. En heb je toch nog plastic afval, zorg er dan voor dat je dit in de plastic bak gooit zodat het kan worden gerecycled. Voor meer inspiratie kun je terecht bij deze bloggers die (bijna) afvalvrij leven.

Profile picture for user Maartje Maas
Maartje
Auteur
Mijn hart gaat sneller kloppen van duurzame ondernemers, groene uitvinders en sociale doeners. Heb jij een duurzame startup of baanbrekend groen idee? Meld je dan aan op Voor de Wereld van Morgen en deel het met ons!