Mode

Deze kleding is gemaakt van kokosafval! 

Dat je met een kokosnoot vol kokoswater heel stijlvol kunt poseren weten we inmiddels wel, maar wat kun je eigenlijk met de vezels?
03-01-2019 - door Jessie
Het eerste shirt van kokosafval. Foto: Nanolose

Het eerste shirt van kokosafval. Foto: Nanolose

Denk je aan een kokosnoot, dan denk je waarschijnlijk aan zonnige Balinese stranden, Instagramselfies en curry's met kokosmelk. Maar je kunt nog veel meer met dit bijondere materiaal! Want, naast dat kokosnoten heel veel voedingsstoffen bevatten, zijn ze ook nog eens heel handig om te verwerken in bijvoorbeeld pallets of kleding. 

Kleding van kokosnoten

Het technologiebedrijf Nanollose heeft naar eigen zeggen 's werelds eerste plant free sweater van kokosafval gemaakt. Say what? Een sweater van kokosafval? Dat klinkt niet echt heel aantrekkelijk. Want als je over een kokosnoot wrijft, voel je vooral de stugge haren. Toch schijnt de sweater enorm zacht te zijn en meteen gebombardeerd te zijn tot lievelingskledingstuk, aldus een kennis die er eentje in huis heeft. Volgens het Australische bedrijf is kokosafval als basis voor textiel een revolutionair idee, en een blauwdruk voor de toekomst. Steeds meer ontwerpers zijn namelijk op zoek naar duurzame en eerlijke materialen

Het proces. Foto: Nanolose

Het proces. Foto: Nanolose

Minder dierenleed en gekapte bomen dankzij kokoskleding

Voor de kleding van kokosvezels is minder water (en pesticiden!) nodig dan voor katoen. Omdat het niet van dieren gemaat is, komt er ook geen dierenleed bij kijken (gelukkig zijn voor bont ook steeds meer alternatieven). Bovendien kan de kokoskleding heel veel bomen besparen, die gekapt worden voor viscose rayon vezels. Volgens Nanollose worden er elk jaar 150 miljoen bomen gekapt voor dat materiaal! Het duurt 18 dagen om de kokosvezels tot kleding om te toveren, en volgens de bedenkers is er weinig land, water of energie nodig. Mirobacteriën fermenteren namelijk vloeibaar voedselafval in cellullose. Dat wordt vervolgens getransformeerd in Nullarbor: de naam voor de kokosstof. In onderstaande video wordt het wat verder uitgelegd. 

Meer doen met kokosnoten 

Nanollose is niet het enige bedrijf dat wel wat ziet in de kokosnoot. De Nederlandse Michiel Vos verovert momenteel al de wereld met zijn pallets van kokosaval (en hij deelde eerder met ons al zijn beste ondernemerstips!). Het nieuwe Amsterdamse merk van onderneemster Sophie Falkena, Susty, maakt onder andere schaaltjes en glazen van kokosnoten. 

Profile picture for user jessie_68177
Jessie
Auteur
Jessie is schreef twee boeken over een duurzame lifestyle (Het Zero Waste Project en Doe Het Zero) en gebruikt haar online kanalen om anderen te inspireren. Ze is ervan overtuigd dat duurzaam leven ook heel leuk, makkelijk en stijlvol kan zijn en is vastbesloten om met haar duurzame (plasticvrije) lifestyle de wereld te redden.