Klimaat
Mensenrechten
Sociaal

Deze kinderen verbeteren de wereld! 

Jong geleerd is oud gedaan. Deze kinderen maken de wereld een stukje mooier.
03-07-2017
Kinderen verbeteren de wereld - Peace by Melvin - Soulmates Images

Peace by Melvin - Soulmates Images

Wij schrijven met veel liefde over mensen die de wereld een stukje beter, duurzamer en mooier maken. Dat zijn vooral volwassenen met een gave studie, een uniek idee of een berg levenservaring op zak. Toch zijn er ook al een hoop kinderen bezig met de wereld van morgen. Het leek ons daarom wel mooi om een aantal jonge helden op een rijtje te zetten die elk op hun eigen manier actie voeren voor hun generatie. Petje af!

Generatie Greta

Mede door de acties van klimaatactiviste Greta Thunberg hebben veel kinderen het klimaatprobleem ontdekt. Niet alleen besloten de kids mee te lopen met een klimaatmars (1,5 miljoen jonge mensen in meer dan 125 landen), maar ook daarnaast is 'generatie Greta', zoals the Guardian het omschreef, druk bezig met acties die helpen voor een beter klimaat. 

Dylan maakt documentaires over het klimaat

Op zijn 13e stelde Dylan zichzelf de vraag: wat gebeurt er wanneer we plasltic weggooien? Deze simpele vraag groeide uit tot een persoonlijke missie en een eigen documentaire: Plastic is Forever. De inmiddels 16-jarige Dylan D'Haeze uit Washington heeft nu al meerdere documentaires over klimaatverandering op zijn naam staan. Met de serie Kids Can Save The Planet wil hij zijn generatiegenoten inspireren om zelf aan de slag te gaan. Zijn documentaires gaan bijvoorbeeld over het belang van stemmen en invloed uitoefenen op de politiek en het bedrijsleven, wat je zelf kunt doen aan plaslticvermindering en hoe de wereld met elkaar verbonden is.  

21 kinderen klagen Trump aan

Een clubje van eenentwintig kinderen klaagt president Trump aan omdat hij de aarde niet genoeg beschermt tegen de effecten van klimaatverandering. De kinderen maken zich zorgen dat er geen gezonde planeet voor hen achterblijft nu de overheid de risico’s van broeikasgassen niet serieus neemt. Daarom eisen ze dat de overheid een herstelplan schrijft om de CO2-uitstoot te verminderen. Eén van de aanklagers is de 9-jarige Levi uit Florida. Deze kleine wetenschapper in spé hoorde dat zijn huis aan de kust over dertig jaar zal overstromen. Daarom heeft hij een milieuclub opgericht waarmee hij lezingen over klimaatverandering geeft aan volwassenen. It’s great!  Klik hier om meer te lezen over Levi en de andere 20 klimaatkinderen.

Nederlandse Lilly ruimt plastictroep op

De piepjonge Nederlandse milieu-activiste Lilly Platt uit Huis ter Heide zet zich fanatiek in tegen zwerfafval. Onderweg naar school ruimt ze plastic op, en daarnaast inspireert en informeert ze anderen met Lilly's Plastic Pickup. Ze werd genomineerd voor de Kinderprijs, maar won deze helaas niet. De prijs ging naar Sofie uit Friesland, die spelletjes doet met bejaarden en een brief naar de minister schreef over eenzaamheid onder ouderen. Nog zo'n held dus! 

Omaima boycot kindhuwelijken 

Sinds de oorlog in Syrië is het aantal kindhuwelijken enorm gestegen. Onder Syrische vluchtelingen in Jordanië is zelfs een derde van de huwelijkspartners minderjarig. Toen het vriendinnetje van de 15-jarige Omaima Hoshan uit Syrië vertelde dat zij gingen trouwen met een oudere man, besloot Omaima daar een stokje voor te steken. Zij gelooft namelijk dat meisjes het recht hebben om kind te zijn, te spelen en bovenal gelijk behandeld te worden. Daarom organiseert ze lezingen, toneelstukken en andere activiteiten. Zo leren meisjes over hun rechten en kan ze hen tegelijkertijd beschermen voor een vroeg huwelijk. You go girl! Klik hier om meer te lezen over Omaima Hoshan.

Yoga voor meer bewustzijn

De 11-jarige Yola Mgogwana uit Kaapstad zag, in haar eigen woorden, "elke dag de veranderingen van klimaatverandering". Ze besloot vrijwilligerswerk te doen bij het Earthchild Project, dat kinderen helpt bewust te worden van klimaatverandering. Met dit project probeert Yola onder andere om op school een biologische moestuin te onderhouden, te composteren met wormencompost en door middel van yoga en mindfullness meer focus te leggen op de gezondheid van haar leeftijdsgenootjes. Yola sprak voor 2.000 kinderen tijdens presentaties op scholen, en daagt ook de regering uit om om te kijken naar de jongeren in de townships van Kaapstad. "Zij zullen klimaatverandering als eerste voelen". 

Melvin maakt knuffels voor leeftijdsgenootjes

Toen Melvin vorig jaar op TV zag dat veel kinderen in rampgebieden alles kwijt waren geraakt werd hij daar heel verdrietig van. Zelf is hij bijvoorbeeld heel gek op zijn knuffel ‘ezel’ en hij vindt het heel erg dat kinderen hun knuffel moeten missen. Daarom besloot hij knuffels te ontwerpen voor kinderen in rampgebieden. Voor zijn eerste project verzamelde hij materiaal en helpers om maar liefst 350 zelfontworpen knuffels te produceren. Deze heeft hij in de herfst van 2016 uitgedeeld aan kinderen in Nepal, die getroffen waren door een aardbeving. Voor zijn tweede project heeft hij knuffels en hulpgoederen voor kinderen in Syrië gemaakt. Op dit moment is hij druk bezig met een knuffel-naai-wedstrijd voor gehandicapte-, wees- en zieke kinderen uit arme gezinnen in Indonesië. Klik hier om meer over Peace by Melvin te lezen. 

Bas speelt piano voor het Diabetesfonds

In 2018 haalde Bas een record, door op alle 16 NS-stationspiano's in Nederland piano te spelen. Dit deed hij voor zijn zusje Laura, die Diabetes type 1 heeft. De actie was een enorm groot succes: Bas haalde meer dan 50.000 euro op. “Ik hoop met het geld dat ik via deze actie ophaal ervoor te zorgen dat mijn zusje en alle andere mensen die diabetes hebben misschien wel kunnen genezen”, zei de jongen uit Veendam voordat hij aan zijn actie begon. 

Tijn, een eeuwig mooi verhaal

Je hebt vast wel gehoord van Tijn. Deze kleine held werd op 6-jarige leeftijd beroemd omdat hij 2,5 miljoen euro ophaalde voor het goede doel van Serieus Request. Dat deed hij door nagels te lakken. Dat was zelfs zo'n groot succes dat hij directeur werd van zijn eigen nagellakfabriek. Deze fabriek verkoopt lak in zijn vier lievelingskleuren. De opbrengst gaat Stichting Semmy. Deze stichting helpt kinderen, die net als hij, vechten tegen hersenstamkanker. Vorige week haalde hij nog 1 miljoen euro op zodat Stichting Semmy een nieuwe machine naar Nederland kan halen, waardoor een nieuwe behandelmethode mogelijk wordt. Zo hebben kinderen zoals Tijn, wel een kans. Tijn overleed een dag na deze prachtige actie, op 7 juli 2017. Rust zacht lieve Tijn. Je bent een held met een eeuwig mooi verhaal!  Klik hier om jouw eigen potje 'Lak door Tijn' aan te schaffen.