Deze jurk ziet meer landen dan jij 

Een kledingstuk legt vaak duizenden kilometers af voordat het uiteindelijk in de rekken hangt. Hoe zit dat met een jurkje van Zara?
23-05-2017 - door Milou
Een kledingstuk legt vaak duizenden kilometers af voordat het uiteindelijk in de rekken hangt. BBC nam een jurkje van de ZARA onder de loep.

Wat staat er op het labeltje van het kledingstuk dat jij vandaag draagt? Made in Bangladesh misschien? Of Marokko? Wist je dat dit de plek is waar het kledingstuk uiteindelijk in elkaar gezet wordt? Voor het zover is heeft het al heel veel andere landen gezien.

Made in Morocco

In dit artikel van BBC wordt een roze jurkje van ZARA onder de loep genomen. Waar komt het textiel vandaan en waar is het allemaal al geweest voordat het uiteindelijk in de winkel hangt? Het jurkje is gemaakt van lyocell, een kunstmatige vezel op natuurlijke basis die gemaakt wordt van houtpulp. De bomen hiervoor groeien voornamelijk in Europa. De vezels worden verscheept naar Egypte waar het tot garens wordt gesponnen. De garens vinden hun weg naar China, hier wordt het tot stof geweven. De stof wordt vervolgens naar Spanje gestuurd, hier wordt het geverfd. Daarna wordt de geverfde stof naar Marokko gebracht, hier wordt het patroon geknipt en de jurk in elkaar genaaid. Hierna gaat het weer terug naar Spanje waar het verpakt wordt en verstuurd naar een van de 95 landen waar ZARA actief is.

Volgens Katie Hope, auteur van het artikel, is de gecompliceerde route van dit ene jurkje geen uitzondering. 'From dresses to t-shirts and trousers, most items of clothing sold around the world will have had similarly complicated journeys.'

Traceren blijft moeilijk

Volgens de auteur van het stuk worden ook veel kledingstukken van ZARA dichterbij huis geproduceerd, in landen als Portugal, Marokko en Turkije bijvoorbeeld. Dit zorgt er namelijk voor dat de keten snel kan inspringen op (nieuwe) trends. Bij andere grote ketens is dit minder vaak het geval. 'Most of its rivals' supply chains are far less local. Regardless of where they're based, most factories are not owned by the fashion brands that use them. [...] Often these suppliers subcontract work to other factories for certain tasks, or in order to meet tight deadlines.'

Ben je nieuwsgierig naar andere ontwikkelingen op het gebied van duurzame mode, raadpleeg van vooral onze pagina over de overgang van fast fashion naar slow fashion. ASN Bank zet zich in voor een eerlijke kledingindustrie waar werknemers een leefbaar loon betaald krijgen. 

Profile picture for user milouposthumus
Milou
Auteur
Binnen ASN Bank ben ik communitymanager van Voor de Wereld van Morgen. Met onze artikelen inspireren we je om steeds duurzamer te worden. Daarnaast zetten we startende duurzame ondernemingen in de spotlights. Want door hen te helpen groeien verduurzamen we nog sneller de samenleving!