Deze jongens geven hacken een goede naam  

Het team van Hack the Planet. Lost al uw problemen op met techniek!
03-08-2018

Het team van Hack the Planet met de Skyhawq (v.l.n.r. Tim van Deursen, Anton Vanhoucke en Floris van den Breggen | afbeelding: Hack the Planet)

Vraagje. Waar denk je aan bij het woord 'hacken'?

A. Privacyschending

B. Spionnen uit Rusland

C. Het oplossen van grote problemen

Grote kans dat het antwoord A of B is, maar als het aan het team van Hack the Planet ligt, antwoorden de meeste mensen binnenkort C. Met slimme, technologische toepassingen tackelen zij grote problemen. Ik sprak met Tim van Deursen, een van de oprichters van Hack the Planet.

Een team met een missie

Tim van Deursen vormt samen met collega's Anton Vanhoucke en Floris van der Breggen het team van Hack the Planet. Het doel is duidelijk: "Vanuit techniek een positieve bijdrage leveren aan een betere wereld." Tim merkte op dat het voor gevestigde partijen die de wereld actief aan het verbeteren zijn (denk aan Greenpeace, WNF, Unicef, Warchild) vaak lastig is om techniek in te zetten, omdat kennis ontbreekt of de kosten enorm hoog zijn. Eeuwig zonde. Juist die partijen wil Hack the Planet helpen.

"Met techniek is er ontzettend veel mogelijk. Als je er niet dagelijks mee bezig bent, weet je dat niet. Toch liggen er gouden kansen. Wij helpen verschillende partijen om techniek in te zetten voor onze gezamenlijke missie: een betere wereld."

Een natuurbeschermende drone

 De Skyhawq, ready for take-off (foto: Hack the Planet)

Een van de projecten van Hack the Planet is Skyhawq. Het verhaal van Skyhawq begon in de zomer van 2015. Het nieuws stond bol van verhalen over vluchtelingen, grote bosbranden in Indonesië en de toenemende stroperij in wildlife Afrika. Skyhawq begon als een droom: "Wat als we een slimme, volledig autonome drone konden bouwen die dieren beschermt of grote gebieden in de gaten houdt."

Veel drones die er al zijn, zijn erg duur, moeilijk in gebruik of gewoon technisch kwetsbaar. Ze ontwikkelden een eigen vliegtuig, goedkoper en makkelijker te besturen. "We namen contact op Greenpeace en vanaf dat moment ging het rap." De Skyhawq verzamelt enorm veel verschillende soorten data. Dit zorgt ervoor dat het vliegtuigje multi-inzetbaar is!

Creatieve oplossingen voor complexe problemen

Ondanks dat de naam anders doet vermoeden, is het niet echt 'hacken' wat Hack the Planet doet. Tim: "Het hacken zoals wij dat doen houdt in dat we andere oplossingen zoeken voor uitdagingen die zijn vastgelopen of die om een extreem innovatieve oplossing vragen."

Volgens Tim kan de wereld dit soort hackers goed gebruiken: "Hackers en engineers hebben van nature het DNA om creatief na te denken over complexe uitdagingen. Laten we de handen ineen slaan en onze kennis gaan inzetten voor een wereld waar de generaties na ons ook nog blij van worden."

Ouderen met VR-brillen

Een ander project is EldersVR. Het is een gek gezicht, al die ouderen met een VR-bril op. Maar de gedachte erachter is mooi. "Ouderen zijn helaas vaak eenzaam en niet meer erg mobiel. Met EldersVR kunnen ouderen virtueel naar het strand van Scheveningen, een wandeling maken door het Parijs van de jaren '70 of  zelfs een 360° live-verbinding volgen van het huwelijk van kleinkinderen. Deze scènes roepen herinneringen op, zijn de basis voor gesprekken en smeden nieuwe vriendschappen." EldersVR was het resultaat van een 5-daagse hack-a-thon.

 De ouderen testen de VR-brillen

Prijswinnende robot

In 2017 won Hack the Planet €30.000 met de Haagse Vernieuwers wedstrijd van ImpactCity met de GroundHawQ. Dit is een goedkoop, 3D-geprint en zelfrijdend robotje dat op verschillende manieren ingezet kan worden, afhankelijk van de extra technologie die het krijgt geïnstalleerd. Zo kan het robotje in de toekomst helpen om mensen op te sporen na aardbevingen en kan het robotje mijnen opsporen.

"Het is ontzettend gaaf om te zien dat ons initiatief door zo veel mensen goed wordt ontvangen. We krijgen veel ruimte om ons verhaal te doen en organisaties benaderen ons om mee samen te werken. Dat gevoel dat je de juiste snaar hebt gevonden bij jezelf, maar ook bij anderen: dat geeft echt een goed gevoel.. trots ja."

De GroundHawQ in actie

Iedereen kan hacken

A-technisch als ik ben, stel ik Tim nog één laatste vraag. Kan ik zelf ook ooit een hacker worden? Zijn antwoord bevalt me wel: "Alles in het leven kun je hacken. Zaken kun je altijd vanuit een ander perspectief zien. Bij elk probleem, dichtbij huis of juist verder in de wereld, kun je jezelf de vraag stellen of het beter/slimmer/efficiënter/zuiniger/groener kan. Als je nadenkt over wat jij als persoon kunt doen, dan ben je eigenlijk al een (life) hacker. Dus geef je dromen niet op, Willard ;-)."