Deze installatie tovert regenwater om tot drinkwater 

In Nederland is er aan regenwater geen gebrek. Maar hoe kan je al dat regenwater omzetten in drinkwater?
26-11-2015
Bron: Watermaker

Bron: Watermaker

Als er iets is waar Nederlanders graag een praatje over maken is dat het weer. We klagen vooral graag over een nat weersverschijnsel: regen. Volgens het KNMI valt er jaarlijks zo’n 800 mm neerslag en zal dat in de toekomst alleen maar meer worden. Natuurlijk is die regen ook ergens goed voor, maar een groot gedeelte verdwijnt helaas onbenut de put in.

De Watermaker

Onze afvoer kan die grote waterstroom niet aan, waardoor vuil water en schoon grondwater met elkaar vermengd worden en grote investeringen nodig zijn om het waternet schoon te houden. “Dat is de druppel” zegt Jorrit Noordhuizen, architect bij NOHNIK, en één van de bedenkers van De Watermaker. “Waarom zouden we niet zorgvuldiger met dit water omgaan door er bijvoorbeeld drinkbaar water van te maken?”

In 2040 ernstig watertekort

Volgens onderzoekers van het Deense Aarhus Universiteit dreigt er over 25 jaar een ernstig tekort aan drinkwater als we niet zuiniger met ons water omgaan. Naast het zorgvuldiger omgaan met water, moeten we ook kijken naar nieuwe oplossingen. Wat zou er bijvoorbeeld gebeuren als we luisteren naar jonge makers en regenwater gaan benutten?Volgens Jorrit Noordhuizen kan er met één middelgroot dak al een hoop drinkbaar water geproduceerd worden: “ Op 500 vierkante meter kan al zo’n 5.000 liter water worden omgezet tot drinkbaar water. Dat zijn maar liefst 10.000 flesjes water van 50 cl per 24 uur.” Het valt wellicht op dat hij de term ‘drinkbaar water’ gebruikt in plaats van ‘drinkwater.’

“We noemen het drinkbaar water omdat er aan drinkwater een hele wetgeving verbonden zit.” Verklaart Jorrit. “ De kwaliteit van ons drinkbaar water zit waarschijnlijk nét iets onder die norm, maar je kunt het zeker drinken. Natuurlijk hebben mensen wel vooroordelen over verpakt water, maar die ruimen we graag uit de weg.”

Jaarlijks 233 miljard verpakt water over de toonbank

Wereldwijd wordt er steeds meer verpakt water verkocht. Volgens het onderzoeksbureau Canadian wordt er alleen al in 2015 over de hele wereld 233 miljard liter water verkocht. Dat maakt het de meest verkocht non-alcoholische drank ter wereld. Mensen gaan er namelijk van uit dat water uit een flesje gezonder is dan uit de kraan. Nu zal dat in sommige landen zeker op gaan, maar de kwaliteit van het drinkwater in Nederland voldoet aan strengere eisen dan die van verpakt drinkwater. Bovendien wordt het milieu minder belast: veel verpakt drinkwater komt namelijk uit het buitenland.

Verpakt water is trouwens ook niet per definitie gezonder. Voor kraanwater gelden zelfs strengere regels. Zo moet een fles of pak water gecontroleerd worden op maar liefst 17 stoffen en 66 aspecten. Mineralen die van nature in water voorkomen zijn goed voor je lichaam, maar met leidingwater en normale voeding krijgen we dat genoeg binnen.

Het klopt dat bronwater meestal meer mineralen bevat, maar als we er meer van binnen krijgen dan ons lichaam nodig heeft worden de mineralen via de urine uitgescheiden.

Water uit een fles hoeft dus niet beter te zijn dan water uit de kraan. Maar met een drinkwater tekort in het vooruitzicht lijkt De Watermaker een mooie middenweg: water uit de fles van je eigen dak. Maar hoe werkt dat eigenlijk?

Water op je dak

“Wij willen de regendruppel benutten voor die het riool in verdwijnt”, vertelt Jorrit Noordhuizen enthousiast. “We willen hiervoor verticale stadsparken op daken aanleggen op braakliggende terreinen en leegstaande panden. Er zijn genoeg plekken midden in de stad om te beginnen. In deze verticale parken kunnen we zuiveringstuinen aanleggen die op verschillende hoogtes met elkaar verbonden zijn. Elke tuin zuivert een stukje van het regenwater binnen een eigen specialisme. “Hij vervolgt: “In deze tuin zie je alle functies terug die ook in een standaard rioolzuivering-systeem zitten. Waar die in zo’n systeem worden uitgevoerd door machines laten we hier de natuur zijn werk doen. Zo werken we bijvoorbeeld met riet. Riet is een zuiverende plant die veel zuurstof produceert. Bij de wortel leven veel bacteriën die zuiveren. Alle tuinen zullen verschillende specialismen bezitten. Er komt bijvoorbeeld ook een bezink-tuin, een zware metalen tuin en een vluchtige organische stoffen tuin. Met behulp van planten kunnen we maar liefst 95% van het water schoon filteren. De rest doen we met een ozonmachine die we weer op zonne-energie laten werken. “

Dat klinkt geweldig: een waterzuivering-systeem dat gebruik maakt van de natuur en het milieu bovendien niet belast. Maar hoe kom je op zo’n idee en hoe voer je dat uit?

Luchtfietserij

“Het idee om van regenwater drinkwater te maken speelde al een paar jaar door mijn hoofd. Ik was bezig met ontwerpen om steden en dorpen te verduurzamen en dat idee kwam steeds terug.” Legt Jorrit Noordhuizen uit. Dat idee bleef een tijdje bij hem doorwerken, maar kwam pas tot een ontwerp toen hij met collega Wieteke Nijkrake meedeed aan een ontwerpwedstrijd in Den Bosch. Bij deze wedstrijd werd er gezocht naar een nieuwe invulling voor een oude parkeergarage. Daar hebben ze het ontwerp voor De Watermaker uitgewerkt en gepresenteerd. De reactie die zij op hun voorstel kregen was niet mis: „Dit is luchtfietserij”, oordeelde de jury.

“Dat was heel zonde.” Verzucht Jorrit Noordhuizen. “Het klopt dat het idee nog niet is getest, maar de technieken die we gebruiken zijn al wel bekend. In Duitsland is het bijvoorbeeld wel eens geprobeerd op een andere manier, maar wel met drinkbaar water. Deze planten beschikken de eigenschappen om het waar te maken. Mensen moeten alleen leren omdenken.”

Grote meerwaarde

De jonge makers laten zich niet uit het veld slaan. Ze geloven in hun idee en doen er alles aan om het te realiseren. Zo hebben ze onlangs hun idee gepresenteerd bij Pakhuis De Zwijger in Amsterdam, deden ze mee aan de ASN Bank Wereldprijs en zijn ze in gesprek met Waterschap Vechtstromen.“De Watermaker kan zoveel bijdragen op verschillende vlakken”, verklaart Jorrit Noordhuizen. “Naast het zuiveren van water draagt het ook bij aan een kilmaatbestendige stad. Daarmee kunnen niet alleen hoge kosten aan het riool- en waternet voorkomen worden, maar ook een bijdrage leveren aan bewustwording van klimaatproblematiek. Bovendien zorgt het voor een gezonde leefomgeving voor flora en fauna en een beter luchtklimaat. Bovendien kunnen mensen heerlijk tot rust komen in een bijzonder stadspark.”

Het is dus niet alleen een idee dat ons nu kan verder helpen, maar ook volgende generaties van dienst kan zijn. Al met al heeft De Watermaker grote potentie om waargemaakt te worden. Maar wat is het ultieme doel voor de toekomst?

Ultieme doel

“Ik denk dat het doel moet zijn dat het mogelijk moet worden dat iedereen op zijn eigen dak drinkbaar water kan maken. Er zijn nu al gemeentes die subsidies verstrekken voor groene daken, dit ontwerp past daar perfect bij. Als gemeentes dit in de toekomst gaan stimuleren kunnen er veel groene daken bijkomen waar mensen de vruchten van kunnen plukken”, denkt Jorrit Noordhuizen.

“Maar het moet stapje voor stapje“, vervolgt hij. “Het is een groot experiment. We lopen bijvoorbeeld regelmatig tegen sceptische deskundigen aan, maar die moeten leren omdenken. Ze zijn gewend om te denken binnen vaste kaders en structuren. Toch geloof ik dat we samen ver kunnen komen als zij ook de mogelijkheden gaan zien. Met een beetje goodwill moet het lukken om binnen een jaar de eerste pilot ‚in de lucht’ te hebben. Vanaf daar gaan we verder bouwen.”