Biodiversiteit
Groene stad
Klimaat

Deze initiatieven helpen de bijen een handje 

Kende jij ze al?
13-03-2017

We delen graag een aantal initiatieven met je die deze belangrijke diertjes dit jaar een handje gaan helpen. Verder sluiten we af met een aantal tips om jouw eigen tuin te transformeren in een echt bijenparadijs. 

The Pollinators

The Pollinators is een platform dat lokale initiatieven ondersteunt op het gebied van biodiversiteit, bestuiving en bijen. Het platform is tot stand gekomen tijdens de Nudge Summit van 2016 en is een samenwerking tussen De Bijenkorf, Nudge en The Tipping Point. Op 22 april delen the Pollinators gratis miljoenen bioloigische zaden uit, via voedselbanken voor bijen. Deze actie is elk jaar een groot succes! 

Honey Highway 

Honey Highway is een initiatief waarbij de bermen van verschillende Rijkswegen zo worden ingezaaid dat er een natuurlijk evenwicht ontstaat. Ze worden ingezaaid met allerlei soorten bloemenzaad zodat er voldoende voedsel – nectar en stuifmeel – voor de bijen is om te kunnen overwinteren. De eerste Honey Highway is al gerealiseerd. Je kunt hem vinden bij de A4 tussen Delft en Schiedam. Het plan is om in de toekomst nog veel meer Honey Highways voor bijen, hommels en vlinders te realiseren zodat Nederland een écht bijenland wordt.

Het boomregister

De initiatiefnemers van het boomregister (o.a. Alterra en Cobra Adviseurs) willen graag in kaart brengen welke bomen er eigenlijk allemaal in ons land staan. Zo kunnen gemeenten veel makkelijker inspelen op het tekort aan voedsel voor bijen. Uiteindelijk moet het boomregister een instrument worden om zichtbaar te maken hoe bomen bijdragen aan het leven van bijen. Zo laat het boomregister bijvoorbeeld met een handige kaart zien waar er onvoldoende nectar en stuifmeel te vinden is. Deze plekken blijven wit op de kaart. Gemeenten kunnen die witte vlekken dichten door er belangrijke bijenbomen bij te planten.

Bijenlint

In 2011 begon het Bijenlint in Zutphen. Buurtbewoners adopteerden een stuk groen van de gemeente en zorgden er voor dat er het hele jaar voldoende voedsel voor bijen te vinden was. Het doel was om door heel Zutphen een aaneengesloten ‘lint’ met voedzame planten te realiseren. Uiteindelijk is dit lokale initiatief opgepakt door de Bijenstichting en is het een landelijk fenomeen geworden. Bijenlint wil iedereen de informatie, tips en ondersteuning bieden die nodig is om van Nederland weer een geschikte woonplaats voor bijen te maken. Iedere actie, ieder bijenhotel of bijvriendelijke tuin kan op hun site worden weergegeven als onderdeel van een lang lint aan bijvriendelijke initiatieven.

Zelf aan de slag

Wil jij een tuin waar honingbijen en wilde bijen op afkomen? Zorg dan dat er genoeg verschillende soorten bloemen in jouw tuin staan die in verschillende maanden bloeien: bijen hebben namelijk van het voorjaar tot in de herfst bloeiende planten nodig. Milieu Centraal maakte een handig overzichtje van een aantal geschikte bloemen en verzamelde een paar tips om jouw tuin in een echt bijenparadijs te veranderen. Deze kan je hier vinden.