Sociaal
Tech

Deze honden zijn (te) goed voor onze wereld 

Alsof het nog niet duidelijk genoeg was bewijzen deze viervoeters waarom de hond écht "man's best friend" is.
04-07-2018 - door Maartje
Medische detectiehond Foto: Anko Stoffels

Medische detectiehond Foto: Anko Stoffels

Van politiehonden tot blindgeleidehonden, deze slimme dieren zetten zich al eeuwen in om ons mensen te helpen. Dankzij hun scherpe reukzin en hun hoge mate van trainbaarheid zijn deze dieren voor heel veel dingen inzetbaar. Óók om je favoriete voedsel te redden.

Honden die een bos herplanten

Begin 2017 woedden er fikse bosbranden in centraal Chili, miljoenen vierkante kilometers bos werden verwoest. Maar er kwam hulp uit onverwachte hoek, drie Border Collies werden ingezet om het bos opnieuw aan te planten! De drie honden Das, Olivia en Summer rennen rond met een, speciaal voor hen gemaakt rugzakje vol lokale zaden. Tijdens het rennen schudden de zaden uit de tas en verspreiden zich zo door het hele bos. De dieren zijn van zussen Francisca en Constanzaen volgend hen vindt het trio het geweldig. 'It's a country trip, where they can run as fast as they can and have a great time.'

 Lekker door het bos rennen én zo nieuw bos aanleggen! Foto: Martin Bernetti

Honden die je redden van kanker & een hartstilstand

De KNGF traint al decennia blindegeleidehonden en hulphonden. Maar nu hebben ze ook honden opgeleid die darmkanker weten op te sporen! Dankzij hun fabuleuze neus weten de honden inmiddels in 90% van de gevallen correct aan te geven welk sample darmkanker bevat. Het onderzoek is zo'n succes dat de KNGF nu ook aan het testen is of honden kunnen worden ingezet om diabetespatianten te waarschuwen voor een hypo.

Hij is een hit op het internet, Poncho de hond die zijn baas red van een hartstilstand. Nou ja, een gefakte hartstilstand want Poncho is een Madrileense politiehond die is getraind om hartmassage te geven. En dat ziet er onweerstaanbaar leuk uit. Of het ook écht werkt, is nog maar de vraag maar gelukkig hebben we de video nog.

Honden die ons favoriete voedsel redden

De avocado. De afgelopen jaren was er geen vrucht populairder (check The Avocado Show in Amsterdam). Maar hele boomgaarden met avocado's worden bedreigd door een schimmelinfectie die wordt veroorzaakt door de ambrosia kever. Als een boom eenmaal geïnfecteerd is, moet er snel worden gehandeld anders sterft deze af.

Maar ook hier biedt de hond uitkomst. In Florida speuren drones vanaf de lucht naar geinfecteerde bomen waarna honden van Innovative Detection Concepts de boom besnuffelen en aangeven waar de schimmel zich precies bevindt. Die kan dan lokaal worden bestreden waardoor de omloggende bomen kunnen worden gered en de infectie wordt gestopt. Avocadaliefhebbers wereldwijd slaken een zucht van verlichting...

 

Avocado-redder Cobra speurt een zieke boom op

Neem een bijzondere puppy in huis

In Nederland leidt onder andere het KNGF Geleidehonden honden op die mensen helpen als geleidehond, autismehond of buddyhond. Jij kunt hierbij helpen door een puppy in huis te nemen, vooral in de zomermaanden is er grote behoefte aan puppypleeggezinnen. De hond zal circa een jaar bij jou in huis wonen voordat hij teruggaat naar het KNGF om zijn training te beginnen.

En hoewel het afscheid natuurlijk niet makkelijk is, geven de puppypleegouders aan enorm veel voldoening te krijgen van het feit dat ze zo een ander hebben kunnen helpen aan een superhond. Hier lees je meer over hoe je een puppypleeggezin wordt.

Profile picture for user Maartje Maas
Maartje
Auteur
Mijn hart gaat sneller kloppen van duurzame ondernemers, groene uitvinders en sociale doeners. Heb jij een duurzame startup of baanbrekend groen idee? Meld je dan aan op Voor de Wereld van Morgen en deel het met ons!