Deze groene festivals maken de wereld een stukje mooier 

Naar welk festival ga jij dit jaar?
26-04-2018

Foto: Vonecia Carswell

Het festivalseizoen is weer begonnen! De afgelopen weken zagen we al een hoop bekendmakingen, duurzame snufjes en sprankelende programma-onderdelen voorbij komen. Wij zijn vooral heel blij om te zien dat festivals steeds groener worden. Zo wordt er steeds meer gebruik gemaakt van duurzame materialen, wordt afval fanatiek gerecycled en proberen festivals zo bewust mogelijk om te gaan met de omgeving, energie, water en voedsel. Een goede ontwikkeling die wat ons betreft niet vlot genoeg kan gaan. En daarom een mooi lijstje van festivals die hun best doen om al dansend de wereld een beetje mooier te maken.

Make The World Great Again Festival

Make The World Great Again Festival staat in het teken van goede muziek, fijne mensen en positieve actie. Op dit festival kan je namelijk al die dingen doen die je misschien al lang van plan was: overstappen van bank en/of energieleverancier en meedoen met activiteiten op het gebied van privacy, pers en bewuste consumptie. Dit festival wordt gehouden op duurzame broedplaats De Ceuvel, een prachtige locatie in Amsterdam met verschillende woonbootjes. Elk bootje zal tijdens dit bijzondere festival in een ander thema staan: groene energie, eerlijk geld, sociale cohesie en nog veel meer. Rondom deze thema’s vinden de interactieve sessies plaats.

Extra leuk: dit jaar geven ASN Bank én ondernemers uit hun community Voor de Wereld van Morgen een aantal workshops over klimaatneutraal bankieren en duurzaam ondernemen. De sessies zijn in bootjes op het water of aan de steiger. In het cafe en het restaurant kan je genieten van een drankje en (live)muziek. Make The World Great Again Festival is op 26 mei in Amsterdam. 

 

DGTL

Op DGTL geniet je van elektronische muziek en groene innovaties. Dit festival ging er afgelopen jaar vandoor met de Greener Festival Award. Deze award wordt sinds 2015 uitgereikt aan festivals die grote stappen hebben gezet richting duurzaamheid. DGTL lanceerde namelijk verschillende duurzame projecten en initiatieven. Zo serveren ze sinds 2016 bijvoorbeeld alleen maar vegetarisch eten. Daarmee bespaart het festival enorm op CO2-uitstoot en waterverbruik gerelateerd aan de productie van vlees. Verder gebruiken ze hard-cupsystemen in plaats van wegwerpbekers en herwinnen ze fosfaat uit urine. Twee jaar geleden kon je plastic flessendoppen recyclen tot skateboards en in 2018 stond er een groot zonnepaneel in de vorm van een bloem op het festivalterrein

Dit jaar kon je op het festival van alles leren over het circulaire voedselsysteem in The Food Court. Zo werd er gekookt op biogas en kwamen alle etensresten, afbreekbare bordjes en bestek terecht op een grote composthoop. Dat materiaal gaat terug naar lokale boeren die volgend jaar het lekkers leveren. DGTL 2019 is op 19, 20 en 21 april in Amsterdam.

Welcome to the Village

De organisatoren van Welcome To The Village zien een festival als een tijdelijke mini-maatschappij. Daarom vinden zij het belangrijk dat alles er logisch en slim geregeld wordt. Ze dromen er hardop over hoe het festival er in de toekomst uit zou zien. Dan is het bijvoorbeeld fossielvrij, bestaat er geen afval meer en weten ze precies waar hun voedsel vandaan komt. En als die droom op hun festival werkelijkheid wordt, dan kan het ook in de echte maatschappij werken. Op dit festival kan je niet alleen een goed muziekprogramma vol internationale talenten vinden, maar ook lekker en (bio)logisch eten en design vinden. 

Welcome To The Village werkt samen met Innofest. Zij zien festivals als levende laboratoria en laten veelbelovende start-ups, bedrijven, ondernemers en studenten hun (maatschappelijk verantwoorde) prototypes testen. Zo staan er dit jaar tenten van Kartent. Welcome To The Village is van 19 t/m 22 juli in Leeuwarden.

Nog meer groene festivals

Het liefst bespreken we natuurlijk elk festival met je, maar dan wordt dit artikel wel erg lang. Toch wilden we deze festivals niet vergeten te noemen. Uiteraard hoort Into The Great Wide Open daar ook bij, maar aangezien dit festival elk jaar in 1 klap is uitverkocht slaan we deze even over. 

Op Mysteryland (24, 25 & 26 augustus) kan je niet alleen uren dansen maar ook genieten van allerlei duurzame projecten. Zo kan je kiezen uit tientallen restaurantjes met lokale producenten, verschillende biologische gerechten en Fairtrade eten. Daarnaast draait een deel van het festival op de duurzame variant van fossiele brandstof, namelijk biodiesel gemaakt van gerecyclede vetten zoals frituurvet. Het festivalterrein schoongehouden door een green team en er zijn punten waar je afval kunt scheiden.

The Living Village Festival (18 t/m 25 juni) is voor iedereen die wil ontdekken hoe ze stappen kunnen maken naar een duurzamer en leuker leven. Op het festival is er bijvoorbeeld niet alleen ruimte voor (live) muziek, maar kan je ook een Future Lab vinden met de meest moderne technologieën en innovaties die bijdragen aan een betere, bewuste en duurzame leefomgeving. Verder zijn er workshops en lezingen over alle dat met zelfvoorzienend leven te maken heeft en kan je er meebouwen aan het eerste levende dorp ter wereld. 

Welcome To The Future (21 juli) is een klein en gemoedelijk muziekfestival dat er om bekend staat erg groen te zijn. Zo is het podium gebouwd van gerecyclede materialen, draaien alle generatoren deels op afval van plantaardige olie, wordt er gratis water uitgedeeld in herbruikbare flessen en komt bijna al het eten (95%) van biologische bronnen. Daarnaast stimuleren ze bezoekers om op de fiets te komen om uitlaatstoffen te verminderen.

MadNes (6, 7 & 8 juli) is een groen festival op Ameland. Op dit festival kan je surfen, skaten, luisteren naar live muziek en nog veel meer. Zo kan je je telefoon opladen op bananenschillen, groene thee drinken gezet op biogas en is de LED verlichting op bio-energie. Als klap op de vuurpijl hebben ze zelfs een podium dat geheel van energie wordt voorzien door wind, zon en fietsende bezoekers.