Mensenrechten
Duurzaam ondernemen
Sociaal

Deze gerecyclede hotelzeep redt levens 

Eco-Soap Bank brengt gerecyclede hotelzeep naar ziekenhuizen, scholen en dorpen en voorkomt daarmee dodelijke ziektes.
05-08-2020 - door Erik
Zeep Eco-Soap Bank Circulair Recyclen Hygiene

Foto: Eco-Soap Bank

Goed je handen wassen met zeep en water, we doen niet anders dezer dagen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Maar op veel plekken in de wereld zijn schoon water en zeep nog altijd ver te zoeken, waardoor ziektes zich makkelijker verspreiden. Tegelijkertijd worden wereldwijd in hotels dagelijks miljoenen (!) stukken zeep weggegooid, vaak nauwelijks of zelfs helemaal niet gebruikt.

Dat kan beter, moet sociaal ondernemer Samir Lakhani (28) hebben gedacht. Met zijn organisatie Eco-Soap Bank zamelt hij sinds 2014 deze overbodige hotelzeep in om deze beschikbaar te maken voor mensen die ze het hardst nodig hebben.

Samir Lakhani, oprichter Eco-Soap Bank. Foto: Eco-Soap Bank

VN: 3 miljard mensen kunnen handen thuis niet wassen

Eerst de cijfers. Hoewel steeds meer mensen toegang hebben tot schoon water en sanitair, zijn deze zaken voor een groot deel van de wereldbevolking nog altijd onbereikbaar. Volgens de VN hebben wereldwijd meer dan 2 miljard mensen geen toegang tot veilig water en kunnen 3 miljard mensen hun handen thuis niet wassen. Om je een idee te geven, dat is 173 keer de hele bevolking van Nederland!

Daarnaast hebben 2 van de 5 medische faciliteiten geen toegang tot water en zeep of desinfecterende alcohol. Hierdoor veroorzaken ziektes die met toegang tot schoon water en sanitair te voorkomen waren geweest nog altijd miljoenen doden.

Zo sterven er jaarlijks wereldwijd meer dan 2 miljoen mensen aan de gevolgen van diarree, waarvan het grootste deel kinderen jonger dan vijf jaar. Een ziekte die met goede handhygiëne in veel gevallen te voorkomen is.

Toegang tot schoon water en sanitair is cruciaal in de strijd tegen (dodelijke) ziektes. Foto: Eco-Soap Bank

Miljoenen stukken hotelzeep bij het afval

Tegelijkertijd komen er wereldwijd dagelijks miljoenen nauwelijks (of zelfs helemaal niet) gebruikte stukken hotelzeep bij het afval terecht. Het idee om daar iets mee te doen deed Lakhani in 2014 op tijdens een studieproject in Cambodja.

Daar zag hij met eigen ogen zag hoe een vrouw in een dorp bij gebrek aan zeep haar baby met wasmiddel waste, terwijl het nauwelijks gebruikte zeepje op zijn eigen hotelkamer dagelijks werd weggegooid.

"Op dat moment wist ik wat ik kon doen voor die vrouw in het dorp en voor ontelbare anderen," vertelt Lakhani in een interview. "Het is mijn levenswerk om zoveel mogelijk hotelzeep in de handen te krijgen van mensen die het hard nodig hebben."

Eco-Soap Bank heeft sindsdien bijna 250.000 kilo zeep gerecycled en meer dan 2 miljoen mensen bereikt. Daarnaast heeft de organisatie meer dan 150 vrouwen werk, trainingen en taallessen kunnen bieden.

Samir Lakhani (midden) met een aantal van zijn collega's. Foto: Eco-Soap Bank

Van afval tot levensreddende zeep

De eerste stap is het verzamelen van de zeepjes die hotels en horecagelegenheden anders hadden weggegooid. De stukken zeep worden vervolgens grondig schoongemaakt door eerst de buitenste laag eraf te schrapen en de zeep vervolgens te steriliseren. Daarna worden de zeepjes verpulverd tot kleine stukjes, waarmee de nieuwe blokken zeep worden gemaakt.

De stukken zeep worden gedoneerd aan scholen, ziekenhuizen en dorpen in onder meer Cambodja, Rwanda, Laos en Libanon. Daarbij geeft de organisatie ook lessen en informatie over het belang van een goede handhygiëne. Hoe dit precies in zijn werk gaat zie je in onderstaande video:

Minder zeep beschikbaar door coronacrisis

Omdat door de coronacrisis de toeristenstroom opdroogde en veel hotels hun deuren moesten sluiten, was er ook minder zeep beschikbaar voor de Eco-Soap Bank. Terwijl handen wassen met zeep, een van de meest effectieve manieren om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, juist belangrijker werd dan ooit.

Daarom besloot Eco-Soap Bank de afgelopen maanden de aandacht tijdelijk te verleggen van hotels naar zeepproducenten. Tijdens de productie van zeep blijven er namelijk standaard zeeprestjes over. Volgens Lakhani blijft gemiddeld zelfs 10 procent van alle geproduceerde zeep achter in de fabriek.

Samen met hun internationale partners zette Eco-Soap Bank een succesvolle campagne op waarin zeepproducenten werden opgeroepen hun zeepresten te doneren. In totaal zijn nu al bijna 2 miljoen gerecyclede stukken zeep gedoneerd aan hulporganisaties in 13 landen.

Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan doneerde Eco-Soap Bank bijna 2 miljoen stukken zeep in 13 landen. Foto: Eco-Soap Bank

Steun de missie van Eco-Soap Bank

Vind jij ook dat iedereen op de wereld toegang zou moeten hebben tot schoon drinkwater, zeep en sanitair? Je kunt Samir Lakhani's missie steunen door bijvoorbeeld:

  • Een (kleine) donatie over te maken naar de COVID-19 campagne van de Eco-Soap Bank. Hiermee help je de organisatie om zeep te doneren aan hulporganisaties in 13 landen waar de nood momenteel hoog is.
  • Ben je een keer op reis (of woon je) in Bangladesh, Cambodja, Eswatini, Ghana, Kenia, Laos, Libanon, Liberia, Rwanda, Sierra Leone, Zuid-Afrika, Sri Lanka, Tanzania, Thailand of Nepal? Vraag het hotel waar je verblijft zich aan te sluiten en hun overgebleven zeep te doneren!
  • Werk je toevallig bij een bedrijf dat actief is binnen de 'zeepsector'? Neem contact op met Eco-Soap Bank om te onderzoeken wat jullie voor ze zouden kunnen betekenen!

Meer weten over duurzame zeep?

Profile picture for user espeschier_93811
Erik
Auteur
Schrijft voor een duurzame toekomst op een gezonde planeet. Bij Voor de Wereld van Morgen helpen we duurzame ondernemers aan een vliegende start én vertellen je over de groenste innovaties en startups die de wereld een beetje mooier maken. Heb jij een slim idee? Deel het met ons en laat weten hoe we je kunnen helpen!