Deze Fjällräven rugzak is gemaakt van plastic flessen 

We kennen de hippe rugzakjes van Fjällräven al, maar nu is er iets nieuws: een gerecyclede Fjällräven rugzak die super milieuvriendelijk is.
15-08-2016
We kennen de hippe rugzakjes van Fjällräven al, maar nu is er iets nieuws: een gerecyclede Fjällräven rugzak die heel milieuvriendelijk is.

Een Re-Kånken rugzak van Fjällräven. Bron: fjallraven.nl.

Het outdoorkledingmerk Fjällräven uit Zweden ontwikkelde iets nieuws: een rugzak die voor 95 procent gemaakt is van gerecycled materiaal. Het geheim van deze duurzame en hippe tas zit hem in twee dingen: het stof waar de tas van gemaakt is en het productieproces.

Prachtige tassen van bijzonder materiaal

Re-Kånken is volledig gemaakt van één soort materiaal dat geweven is van stoffen van verschillende diktes. De stof is gemaakt van gerecycled polyester. Voordat het plastic goedgekeurd wordt als grondstof voor de tas, controleert Fjällräven of de fles ook echt gebruikt is en achtergelaten is als afval. In totaal worden er elf plastic flessen gebruikt voor één Re-Kånken rugzak.

Gebruik alleen wat je nodig hebt

Je kunt de rugzak is niet alleen gerecycled… de tas is ook nog eens heel erg duurzaam geproduceerd! Met minder energie, minder chemicaliën en minder water. Volgens de oude verftechniek wordt een stoffen product pas aan het eind van het productieproces geverfd. Met de nieuwe techniek wordt de verf al toegevoegd als het garen gesponnen wordt. De rugzak ziet er nagenoeg hetzelfde uit maar hij vraagt veel minder energie van het milieu. Wie wil er nou niet zo'n kekke Kånken rugzak?

We need less shit

Het is hip om gebruikte materialen te verwerken in kleding. Merken zoals TOMS, Nike, Adidas, Po-Zu en Timberland maken überhippe sneakers, gemaakt van PET-flessen. Uit onderzoek blijkt dat inmiddels ruim een derde van de inkopers duurzame merken in de winkels hangt. Wat je nog meer kunt doen met plastic flessen, is er een airco van maken. Dan wordt je huis of kantoor ineens 5 graden cooler.

Bekijk hier het filmpje waarin designer Henrik Andersson het verhaal achter de Re-Kånken rugzak uitlegt.