Lifestyle

Deze externe borstprotheses zijn betaalbaar én comfortabel 

De Qups van Proud Beast maken het leven na borstkanker een stuk comfortabeler.
11-04-2019 - door Amber

In Nederland krijgt 1 op 7 vrouwen borstkanker. Hiermee is borstkanker de meest voorkomende kankersoort onder vrouwen. Om hun overlevingskans te vergroten is bij ongeveer een derde van de borstkankerpatiënten een borstamputatie nodig. Bij zo’n operatie wordt een deel van, of de gehele borst verwijderd waarna de contour van de borst is verdwenen.

Veel vrouwen kiezen daarom na een borstamputatie voor een externe borstprothese. Echter was er tot voor kort weinig keuzevrijheid. De meeste vrouwen zijn aangewezen op siliconen borstprotheses, die vooral gericht zijn op het nabootsen van het uiterlijk van de borst en niet op het draagcomfort. Dat moest anders kunnen, vond Suzanne Kemps, medeoprichter van Proud Breast.

Droom-borstprothese

Suzanne draagt zelf sinds enkele jaren een externe borstprothese. Door onvrede over zweterige en oncomfortabele siliconen borstprotheses is ze gaan nadenken over hoe haar droom-prothese eruit zou zien: “Duurzaam, comfortabel, en passend in mooie en betaalbare lingerie.”

Deze droom begint met Proud Breast nu werkelijkheid te worden. Samen met Clary heeft ze Qups ontwikkeld: betaalbare externe borstprotheses gemaakt van ademende materialen. Omdat de Qups maar 15% van gangbare protheses wegen bieden ze meer draagcomfort. Ze kunnen daarbij ook nog eens in bestaande lingerie worden gedragen en blijven hun vorm houden na iedere wasbeurt.

Qups | Foto: Annechiene van den Brink

Omdat je de Qups in gangbare lingerie kunt dragen, heb je geen extra kosten aan de aanschaf van een speciale prothese-bh. De Qups worden ook nog een zo duurzaam mogelijk geproduceerd. De stoffen zijn van gecertifeerd biologisch materiaal en overproductie wordt beperkt doordat de productie van de Qups heel goed kan worden aangesloten op het aantal bestellingen van klanten. Alleen het schuim van de Qup vulling is op dit moment door de vereiste techniek nog niet duurzaam te produceren.

Winnaar ASN Bank Wereldprijs

De ondernemers van Proud Breast vinden het belangrijk dat vrouwen zo optimaal mogelijk kunnen genieten van het leven na borstkanker. “Wij zetten vrouwen die een borst missen in hun kracht. In plaats van dat een prothese een borst vervangt, ontwikkelen wij een vrouwelijke cup waar je blij van wordt.”

In 2018 won Proud Breast met het idee voor Qups de ASN Bank Wereldprijs in de categorie Mens en Samenleving. Hiermee sleepten ze het prijzengeld van maar liefst 12.000 euro in de wacht.

"Het was voor ons heel bijzonder om mee te doen aan de ASN Bank Wereldprijs. Steeds waren we verrast als we naar de volgende ronde mochten. Het winnen gaf een enorme boost en betekende een omslag voor het professioneel en grootschalig organiseren van ons bedrijf. Met het prijzengeld konden we de eerste vijftig Qups ontwikkelen en feedback verzamelen. Binnenkort kunnen we overgaan op grootschalige productie zodat de Qup voor iedereen verkrijgbaar is."

De Qups kosten 39 euro en zijn vanaf eind mei te bestellen via de website.

ASN Bank wereldprijsWinnaar ASN Bank Wereldprijs categorie Mens & Samenleving | Foto: Bart Maat

Deze ondernemingen zetten zich in voor de maatschappij?

 

 

 

Profile picture for user amber.tijsma_93004
Amber
Auteur
Wij helpen duurzame ondernemers aan een vliegende start én vertellen je over de tofste innovaties en startups. Heb jij een slim idee? Deel het met ons en laat weten hoe we je kunnen helpen!