Mensenrechten
Duurzaam ondernemen

Deze ex-criminelen runnen hippe horeca in Rotterdam 

Heilige Boontjes en REBELZ aan de Rotte in Rotterdam helpen ex-gedetineerden aan werk en jou aan een geweldige horecaervaring!
22-02-2017 - door Maartje
Heilige Boontjes aan het Eendrachtsplein

Heilige Boontjes aan het Eendrachtsplein

Rotterdam is een stad van stoere ondernemers. Dat wordt nog maar eens bevestigd door twee stoere initiatieven van Rotterdamse bodem: Heilige Boontjes en REBELZ aan de Rotte. Hier kun je terecht voor een heerlijk kopje koffie of een goede maaltijd, bereid en geserveerd door mensen die in aanraking zijn geweest met justitie.

Dat deze initiatieven hard nodig zijn blijkt wel uit cijfers van het CBS, die laten zien dat vier van de vijf mannelijke ex-gedetineerden 3 maanden na hun vrijlating geen betaald werk hebben. Nederlandse werkgevers blijken niet zo happig om ex-criminelen in dienst te nemen. Daar denken Marco en Rodney van Heilige Boontjes en Karin en Klaasjan van REBELZ aan de Rotte gelukkig heel anders over!

Goddelijke koffie van Heilige Boontjes

Heilige Rotterdamse Boontjes is opgezet is door politieagent Marco den Dunnen en buurtwerker Rodney van den Hengel die hiermee (kansarme) jongeren uit Rotterdam aan het werk willen krijgen. In hun twee koffiezaken, waarvan een gevestigd in een voormalig politiebureau (!), worden de jongeren binnen 50 weken opgeleid tot koffiebrander, barista, distributeur en verkoper. Het doel is om de jongeren zo op te leiden dat ze hierna een baan kunnen vinden.

Marco: "Wanneer een van de jongens, nadat hij het traject afgerond heeft, graag een studie wilt doen, betalen wij die. Het is de bedoeling dat de jongeren uiteindelijk weer terugkeren naar de arbeidsmarkt, hier kunnen ze tussentijds ervaring opdoen. Onze droom is om straks 25 zaken te hebben over het hele land!”

© Wai seu Chan Placesnspaces.net

Rebelse dames runnen een topzaak

In Rotterdam-Noord kun je sinds vorige jaar terecht voor een heerlijke maaltijd in de wetenschap dat je zo iemand helpt haar leven weer op de rails te krijgen. In het restaurant REBELZ aan de Rotte van Karin en Klaasjan werken namelijk ex-gedetineerde vrouwen die er worden opgeleid tot kok of gastvrouw. Hiermee willen de initiatiefnemers laten zien dat je een succesvol restaurant kunt runnen en tegelijkertijd een maatschappelijk doel kunt nastreven.

Over hun drijfveer om met ex-criminelen te werken zegt het duo: "Een bezoek aan REBELZ aan de Rotte geeft je het besef dat we allemaal in ons leven gelukkige en minder gelukkige keuzes maken. Niemand weet vooraf het exacte verloop van het leven. Daarom geloven wij dat iedereen een tweede kans verdient."

Blijf op de hoogte van deze smakelijke initiatieven via hun social media, volg Heilige Boontjes en REBELZ aan de Rotte op Facebook.

Profile picture for user Maartje Maas
Maartje
Auteur
Mijn hart gaat sneller kloppen van duurzame ondernemers, groene uitvinders en sociale doeners. Heb jij een duurzame startup of baanbrekend groen idee? Meld je dan aan op Voor de Wereld van Morgen en deel het met ons!