Eten en drinken
Lifestyle

Deze Engelse cultclub heeft succes met volledig duurzaam beleid 

Forest Green Rovers doet zijn naam meer dan eer aan
19-05-2017
Beeld door Emilio Garcia

Vegan eten voor de spelers én supporters, met elektrische busjes naar uitwedstrijden en duurzaam gebrouwen bier. Het is allemaal te danken aan voorzitter Dale Vince, die in 2010 besloot de club Forest Green Rovers volledig duurzaam te maken.

Waar de duurzame voetbalrevolutie begon

Dale Vince is op zijn zachtst gezegd een opmerkelijke man. De eco-warrior millionaire werd rijk met het investeren in groene energie en besloot in 2010 een duurzame revolutie in de voetbalwereld te starten. Hij kocht Forest Green Rovers, een kleine club uit uit het dorp Nailsworth. De eerste daad van de 'Hippie van Honderd Miljoen' (zijn bijnaam) was het afschaffen van het rood vlees in de spelerskantine. Voortaan konden de spelers alleen nog vegetarisch eten, of, als het echt moet, organisch pluimvee of vis. Daar bleef het niet bij. Vince, voormalig New Age Traveller, liet zonnepanelen installeren. Het bleek de opmars voor 's werelds eerste duurzame voetbalclub.

Organisch voetbalveld

Niet snel erna liet hij een 'organisch' voetbalveld aanleggen, vrij van chemicaliën en geknipt door een op zonne-energie rijdende grasmaaier. Inmiddels is de club ook echt overgestapt op een volledig vegan menu. Wat niet wil zeggen dat de spelers in hun vrije tijd nog wel eens smokkelen. Ook de snackpunten in het stadion serveren alleen nog vegan producten. De fans waren daar verrassend OK over. Vince: 'Een paar werden een beetje boos op het begin, vooral omdat ze dachten dat wij dicteerden wat ze wel en niet konden eten. Zodra we uitlegden waaróm we voor vegan producten kozen, ging er voor de meeste mensen een wereld aan nieuwe, heerlijke gerechten open.'

Kijktip, deze korte documentaire over Forest Green Rovers

Prijswinnend stadionvoedsel

Voor Vince niet echt een verrassing: 'Het "voedsel" dat je normaal gesproken krijgt in stadions is verschrikkelijk. Hamburgers. Hamburgers! Ik bedoel.. Dat zijn de meest onaantrekkelijke producten die er bestaan. We hebben ze vervangen door echt hoogwaardig plantaardig voedsel.' De nieuwe producten slaan aan: dit voorjaar won de club zelfs de de British Pie-awards met haar Q-taart, gemaakt van een vleesvervanger met prei en bechamelsaus op basis van sojamelk. Voor bezoekende fans is het nog wel moeilijk te pruimen, een bekend liedje van bezoekende clubs is niet voor niets: 'Stick those veggies up your *rse!' Bier, een onmisbaar onderdeel in de Engelse voetbalcultuur, vloeit er wel rijkelijk, maar ook dit drankje is duurzaam gebrouwen. Wellicht dat ze in de toekomst eens contact kunnen zoeken met Hemelswater?

Voor het eerst in 128 jaar een profclub

Het zou niet de enige prijs blijven voor Forest Green Rovers dit seizoen. Het beleid lijkt zijn vruchten af te werpen. In de play-offfinale van de National League, Engelands hoogste amateurdivisie, won The Little Club on the Hill met 3-1 van favoriet Tranmere Rovers, de derde club van Liverpool. Dit betekent dat de club voor het eerst in zijn 128-jarig bestaan promoveert richting de profdivisie. De weg naar de Premier League, de hoogste Engelse divisie, is nog lang. Maar Dale Vince is ambitieus. Hij wil met zijn team zo snel mogelijk naar de Championship, de op een na hoogste divisie van het Engelse voetbal. Dit moet gaan gebeuren in een compleet nieuw stadion. Uiteraard gemaakt van volledig duurzaam hout. Hij heeft er in Nederland het team van Voor de Wereld van Morgen in ieder geval als supporters bij ;-).

Go Forest Green Rovers! (still uit de documentaire)