Duurzaam ondernemen

Deze duurzame startup verovert de wereld met kokosafval 

Wie heeft er nog hout nodig als je ook kokosnoten kan gebruiken?
04-01-2017

Foto: Cocopallet

Leuk bedacht; gaat je niet lukken. Dat kreeg Michiel Vos steeds te horen over zijn idee om een bedrijf op te richten dat pallets maakt van kokosafval. Maar gelukkig is Michiel, de bedenker en oprichter van CocoPallet, een doorzetter. Zijn bedrijf groeit als kool en staat in verschillende toplijstjes van succesvolle startups. ‘Het is wachten op de eerste copycats’, zegt Vos. Lachend: ‘Maar laat ze maar komen hoor.’

Het idee voor CocoPallet ontstond toen Vos op bezoek was in de Universiteit van Wageningen. Hier kreeg hij een rapport over kokosafval voor zijn neus; de enorme hoeveelheid weggegooide kokosresten is met ongeveer 60 miljard kilo per jaar genoeg om de stad Parijs te begraven onder een berg van 5 meter hoog. Vos – die als ondernemer wat bescheiden ervaring had opgedaan in het bouwen met duurzame materialen – zag een mogelijkheid: ‘Ik ben een ondernemer en ik zocht een probleem dat opgelost moet worden, met die kokosschillen dacht ik iets te kunnen. Dan moet je gewoon aan de slag.’ Hij ging op onderzoek uit wat er van kokosresten kon worden geproduceerd. Het werden pallets.

5 miljard pallets

‘Er worden elk jaar enorme hoeveelheden pallets van Azië naar Europa en de rest van de wereld verscheept. Daar zit een hele grote verspilling achter.’ Jaarlijks kost de productie van ongeveer 5 miljard pallets wereldwijd 500 miljoen bomen.‘Wij lossen met CocoPallet het ene vervuilende probleem op met het andere.’ Handig marketingvoordeel: de kokospallets zijn per stuk bijna een euro goedkoper dan de houten pallets die nu meestal worden gebruikt.

De startup koopt partijen kokosafval op van lokale boeren in Azië. Vervolgens maken ze voor een groot deel gebruik van de bestaande logistieke opties - het deel van de kokosnoot dat wel gebruikt wordt, moet immers ook vervoerd worden - om hun grondstof naar de fabriek te krijgen. Daar worden er pallets van gemaakt.

Technisch hoogstandje

Hoewel je bij pallets niet meteen aan een technisch hoogstandje denkt, bleek het idee van een pallet van kokosschil geen simpel uitvoerbare opgave. ‘Bij het persen van een pallet komt er heel veel druk te staan op de randen. Dat is heel lastig te doen met ons materiaal.’ Om die reden kreeg Vos in de opstartfase vaak een lacherige reactie als hij over zijn ideeën vertelde. Het hield hem niet tegen. Uiteindelijk investeerde hij bijna 5 jaar in het oplossen van dat drukprobleem. ‘We besloten na een eindeloze rondgang bij productiebedrijven om zelf maar een machine te bouwen. Een machine die trouwens twee keer zo groot is dan de bestaande persers', voegt hij toe.

Met succes. Inmiddels bereidt CocoPallet de bouw van een fabriek voor die 5 miljoen pallets per jaar moet gaan drukken. Vos werd een bekend gezicht in het startupcircuit. 'Ik word best vaak gevraagd om te komen spreken. Maar een bedrijf als CocoPallet opzetten kost veel tijd, dus ik moet vaak nee zeggen.'

Durf groot te denken

Waar ligt het plafond voor het kokosavontuur van Vos? ‘Durf groot te denken’, is zijn devies. ‘Binnen 5 jaar willen we 4 fabrieken hebben die onze pallets produceren en zijn we een belangrijke speler in de palletmarkt.’ Maar daar stopt het niet. Zijn volgende idee is om ook bouwmaterialen van kokos te gaan maken, al is dat nog een publiek geheim: ‘Ik wil liever niet dat er over iets anders wordt nagedacht dan pallets. We zijn nog maar net begonnen. Maar ik heb op de Antillen gewoond en daar worden bijna alle bouwmaterialen geïmporteerd. Met hoge kosten en grote vervuiling als gevolg. Waarom zouden we er niet voor zorgen dat ze kunnen bouwen met de materialen die daar beschikbaar zijn?' 

Of de oorlogsveteraan – Vos diende in de Eerste Golfoorlog - dat avontuur vanuit Nederland aan gaat is nog maar de vraag. ‘Een maatje uit het leger woont nu op Fiji, dat lijkt mij ook echt wel wat’, floept hij eruit. ‘Dan ga ik daar lekker surfen’. Al verzekerd hij dat hij ook dobberend op een plankje druk bezig blijft met zijn ideeën.