Duurzaam ondernemen
Sociaal

Deze duurzame ondernemers gingen je voor! 

Ben jij een startende ondernemer met een slim idee? Doe mee met de ASN Bank Wereldprijs en geef het een vliegende start.
14-09-2017
Legbank

Grote veranderingen beginnen vaak met een goed idee, een enthousiaste ondernemer en de wil om de wereld beter te maken. Om beginnende duurzame ondernemers verder te helpen organiseert ASN Bank al 10 jaar de ASN Bank Wereldprijs. Deelnemers maken kans op training, coaching, publiciteit én een mooi geldbedrag om hun idee een vliegende start te geven. De afgelopen jaren zagen we enorm veel inspirerende deelnemers voorbij komen. Wij waren erg benieuwd hoe het nu met hen gaat en vroegen een aantal van hen terug te blikken op hun deelname.

IkCirculeer

IkCirculeer - ASN Bank Wereldprijswinnaar in 2014 - verbindt belangrijke lessen van duurzame ondernemers met het onderwijs. Bijvoorbeeld door verhalen en filmpjes over een betere wereld en door inspirerende opdrachten. Zo laten ze jonge wereldburgers kennismaken én samenwerken met duurzame koplopers, zodat ze alles leren over de kansen van de nieuwe duurzame economie. Initiatiefnemer Liedewij de Graaf verelt over haar deelname aan de Wereldprijs:

"Toen we in november 2014 de prijs wonnen was er nog geen product maar wél een plan in uitvoering. De ASN Bank Wereldprijs kwam daarom voor mij precies op juiste moment om IKcircuLEER van idee naar projectplan te brengen. De support, kansen om naar buiten te treden, en het plan verder te concretiseren hebben enorm bemoedigend gewerkt. Echt een kick-start!"

IkCirculeer

Afbeelding: IkCirculeer.

"Drie jaar na het winnen van de ASN Bank Wereldprijs bouwen we verder aan duurzame impact in het onderwijs met concreet lesaanbod en een fijn team. We verzorgen met veel plezier docentencursussen over duurzaamheid en circulaire economie, hebben een bijscholingsprogramma voor vmbo-docenten en verbinden de praktijkverhalen van duurzame koplopers in een samenhangend format voor het onderwijs. Verder hebben we een geslaagde crowdfunding achter de rug, waarover Jan Terlouw zelfs sprak in De Wereld Draait Door! Onze lesmaterialen vinden gelukkig hun weg naar het onderwijs. Vanaf 1 januari 2018 zullen we deze ook via studieboekendistributeur Van Dijk uitleveren. Daar zijn we erg blij mee!"

LegBank

LegBank

Afbeelding: LegBank.

LegBank - ASN Bank Wereldprijswinnaar in 2015 - geeft mensen toegang tot betaalbare en goede protheses zodat ze zonder pijn kunnen lopen en onderdeel uit kunnen maken van de samenleving. Dat doen ze onder andere met de Majicast, een innovatief instrument waarmee binnen korte tijd betaalbare en op maat gemaakte protheses gemaakt kunnen worden. Initiatiefnemer Merel Rumping vertelt wat er sindsdien is gebeurd:

"In 2015 wonnen we de ASN Bank Wereldprijs en de SocialAdVenture Award van Cordaid. De zichtbaarheid van beide prijzen heeft er onder andere voor gezorgd dat wij de mogelijkheid kregen om met Bill Gates te brainstormen. Dit leverde geen cash, maar wel veel media aandacht op. Niet lang daarna ontvingen we een miljoen dollar van Google."

"Op dit moment zijn we drie dingen aan het ontwikkelen. Een start-up-kit waarmee een prothesemaker zijn eigen kliniek kan starten, een app die prothesemakers helpt bij de behandeling en natuurlijk de Majicast. Met de Majicast maakt een prothesemaker heel snel en eenvoudig een prothesekoker. In dit filmpje zie je hoe een Nederlandse patient (op klompen!) profijt heeft van zijn koker. We hebben het geld van de ASN Bank Wereldprijs overigens gebruikt om het product aan 20 prothesemakers te demonstreren in Colombia. Dat kun je zien in dit filmpje."

LegBank is nu actief in Colombia, maar uit eindelijk willen ze centra over de hele wereld oprichten waar ze mensen weer letterlijk en figuurlijk op de been kunnen helpen. 

E-Trailer

Afbeelding: Pexels.

E-Trailer - winaar van de Publieksprijs in 2015 - is een innovatie voor mensen die graag op vakantie gaan met een caravan, maar dat wel zo duurzaam en veilig mogelijk willen doen. Rijden met een caravan is namelijk nog best lastig en daardoor verbruik je vaak 40 tot 70 procent meer brandstof dan wanneer je zonder caravan de weg op gaat. Het team van E-Trailer ontwikkelde daarom samen met de Technische Universiteit in Delft een caravan die elektrisch wordt aangedreven: E-Trailer. Mede-oprichter Boy Trip kijkt graag terug op hun overwinning:

"Na het winnen van de publieksprijs hebben we waanzinnig veel aandacht gehad in de media en via onze website. We kregen ruim 100 mails van potentiele klanten. Dankzij het prijzengeld hebben we een patent aan kunnen vragen voor onze technologie. "

"Inmiddels zijn we 2 jaar verder en hebben we niet stil gezeten. Naast ons oorspronkelijke idee, de E-Trailer, hebben we nog een product ontwikkeld; de SMART-Trailer. De SMART-Trailer is sinds maart 2017 verkrijgbaar. Met de SMART-Trailer kun je in één oogopslag zien of je veilig kunt vertrekken met je caravan of camper. Je ziet of je bandenspanning in orde is, of je verlichting werkt en bijvoorbeeld of je kogeldruk juist is. Onze slimme sensoren sturen alle relevante data over je caravan of camper door naar de E-Trailer app op je smartphone. Consumenten kiezen zelf de modules die de ze nodig hebben. Met onze oplossing voorkom je een klapband en zet je je caravan in mum van tijd waterpas! Bovendien is E-trailer dit jaar uitgeroepen tot kampeerstartup van het jaar."

Houd ze dus vooral in gedachten als je je volgende roadtrip gaat plannen! 

Refugee Start Force

Refugee Start Force

Afbeelding: Refugee Start Force.

Refugee Start Force - ASN Bank Wereldprijswinnaar in 2016 - haalt vluchtelingen uit hun isolement. Veel vluchtelingen willen namelijk niets liever dan participeren in de samenleving. Refugee Start Force creëerde een netwerk waardoor vluchtelingen makkelijk contact kunnen leggen met Nederlandse vakgenoten, organisaties en bedrijven. Dat bleek een groot succes. Joost van der Hel blikt trots terug:

"Na het winnen van de ASN Bank Wereldprijs heeft Refugee Start Force een enorme groei doorgemaakt. Inmiddels heeft onze community ruim 35.000 leden en hebben we al meer dan 200 nieuwkomers kunnen helpen aan een vrijwilligersklus, stage of betaalde baan. Dagelijks ontmoeten nieuwkomers en Nederlanders elkaar via ons platform en ontstaan mooie ontmoetingen."

"Op dit moment zijn we bezig met ons bedrijfs- en projectplan voor de komende 3 jaar en zijn we op zoek naar financiering. Dit blijkt ondanks ons enorme succes een lastige opgave. Hopelijk vinden we een oplossing zodat we ons werk kunnen voortzetten!"

Hemelswater

Hemelswater

Afbeelding: Hemelswater.

Hemelswater - ASN Bank Wereldprijswinnaar in 2016 - is bier dat is gebrouwen met (gefilterd) regenwater. Initiatiefnemer Joris Hoebe ontdekte namelijk dat het heel wat liter water kost om bier te brouwen, terwijl er in ons land behoorlijk wat uit de lucht komt vallen. Hemelswater is niet alleen erg lekker, maar ook een laagdrempelige manier om in gesprek te gaan over klimaatverandering. Joris was dan ook erg blij dat hij vorig jaar de ASN Bank Wereldprijs won:

"De ASN Bank Wereldprijs heeft ons erkenning en energie gegeven. Op weg naar een betere wereld kom je best wat tegenstand tegen. Maar als we dan weer aan de uitreiking, de prijs en het moment op het podium denken en wat daarna allemaal gebeurde krijgen we meteen weer zin om door te gaan."

"We hebben bijvoorbeeld een Amsterdams en Helders bier ontwikkeld en er zijn anderen in de maak. Verder zijn we onze organisatie en processen aan het professionaliseren en zijn we met diverse waterpartijen een lobby aan het opstarten om meer bewustzijn te creeren rondom regenwater-problematiek. We willen vooral dat regenwater beter en veel meer als grondstof wordt benut. Het regent, zoals we de afgelopen zomer hebben ondervonden steeds vaker, en we moeten wat met dat water!"

Heb jij ook een slim idee voor een betere wereld? Meld je dan voor 21 september aan voor de ASN Bank Wereldprijs en geef het een vliegende start!