Biodiversiteit
Plastic
Tech

Deze drijvende prullenbak slurpt plastic uit de zee 

Australische surfdudes Andrew en Pete bedachten een drijvende afvalbak voor in zee: de SeaBin!
21-12-2016 - door Maartje
Surfers Andrew Turton en Pete Ceglinski bedachten de SeaBin

Andrew en Pete met hun SeaBin

Niet alleen Boyan Slat (The Ocean Cleanup) houdt zich bezig met het opschonen van onze oceanen. Ook de Australische surfers Andrew Turton en Pete Ceglinski willen iets doen aan het vele afval dat ronddrijft in onze zeeen. Daarom bedachten ze een drijvende afvalbak die het afval uit zeewater haalt: de SeaBin.

De SeaBin kan worden ingezet rond jachthavens, grote zeehavens en in rivieren om te voorkomen dat het afval de open zee opdrijft. De SeaBin wordt aan de kade of een steiger bevestig waarna er met behulp van een waterpomp water en afval de bak wordt ingezogen. Het afval blijft achter in de binnenzak en het schonen water loopt eruit. Per Seabin kunnen er 90.000 plastic tasjes, 35.700 wegwerpbekers, 16.500 plastic bekers en 166.500 plastic serviesjes uit de zee worden gehaald. 

Crowdfunding geslaagd

Met hun idee voor de SeaBin wisten Andrew en Pete maar liefst $240.000 op te halen via een crowdfunding op Indiegogo. De heren bouwen nu aan versie 5 van de SeaBin, deze wordt gemaakt van plastic dat ze met hun bestaande SeaBins uit het water hebben gevist. Een geweldige vorm van recycling! Inmiddels is er interesse getoond uit New York om de SeaBin in de rivier te plaatsen en in Nederland wil Marina Muiderzand graag gebruik gaan maken van deze slimme oplossing. Op de kaart op hun site vind je alle plekken waar de Seabin gebruikt wordt; al meer dan 719 Seabins zijn op dit moment in gebruik! Ook is Seabin aan het kijken hoe ze microfibers uit het water kunnen vissen en hebben ze een extra donatie van Booking.com gekregen. 

Zelf iets doen

Wil je zelf ook iets doen aan de enorme berg afval die in onze zee ronddrijft? Dat kan heel makkelijk: raap zwerfafval op, ga met je vrienden een stuk strand opschonen en produceer zelf zo min mogelijk afval. Ook leuk, een keer met een groep vrienden of collega's gaan plastic vissen op een van de boten van de Plastic Whale!

Je bent in ieder geval niet de enige, ook de VDWVM-ondernemers willen graag iets doen aan de vervuiling van onze oceanen. In 2016 zagen we steeds meer nieuwe projecten in onze community die hiermee bezig zijn, bekijk ze hier.

Profile picture for user Maartje Maas
Maartje
Auteur
Mijn hart gaat sneller kloppen van duurzame ondernemers, groene uitvinders en sociale doeners. Heb jij een duurzame startup of baanbrekend groen idee? Meld je dan aan op Voor de Wereld van Morgen en deel het met ons!